Jubilejní 40. Rally Bohemia odkrývá tvář

Petr Eliáš, 8. dubna 2013, 11:08 Google+

Čtyřicet let, to už je pořádná historie pro automobilovou soutěž rally. Letos se významné kulatiny Rally Bohemia budou slavit v Mladé Boleslavi.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally bohemia

rally bohemia | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Čtyřicítka, to už je pěkný věk pro sportovní automobilovou událost a organizátoři 40. Rally Bohemia, soutěže zařazené do FIA Evropského poháru – Central s nejvyšším koeficientem 10 a do Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally, která odstartuje v pátek 12. července 2013, udělají vše pro to, aby byl tento ročník důstojnou oslavou významných a kulatých narozenin. Automobilová Rally Bohemia zažila během čtyřiceti let okamžiky slávy i skromnější roky, chvíle radosti, ale i smutku, a na tratích této rally se vystřídaly tisíce soutěžních jezdců od těch začínajících až po pozdější mistry světa. Rally Bohemia si beze všech pochybností vysloužila pozici jedné z nejtěžších automobilových rally v České republice a ve střední Evropě s krásnými a technicky náročnými asfaltovými tratěmi. To je tradice, která zavazuje, a na níž je třeba navázat.

Jaká tedy bude 40. Rally Bohemia? Ne vše se dá dopředu odhadnout, ale organizační výbor rally připravuje jubilejní soutěž s ještě větší pečlivostí než předchozí ročníky, které byly vždy nadstandardně hodnoceny jak jezdci, tak delegovanými komisaři i diváky. Trať 40. Rally Bohemia, o celkové délce přes 620 kilometrů bude vycházet z osvědčených měřených úseků, kde už se soutěžní vozy objevovaly v předchozích letech, ale dojde i na upravené, či znovu objevené rychlostní zkoušky, kde zvuk závodních vozů utichl už před dlouhou řadou let. Zcela jistě nebude chybět například oblíbený divácký test v Mladé Boleslavi, který 40. Rally Bohemia otevře a bude rovněž i posledním měřeným testem jubilejní "Bohemky", čímž bude naplněna celková kilometráž rychlostních zkoušek na 191 kilometrů. S časem se ale bude bojovat například i dalších známých rychlostních zkouškách na Mladoboleslavsku, nedaleko Turnova, ale i v Sosnové na oblíbené a atraktivní paralelní trati se skoky a šotolinovým úsekem. Další rychlostní zkoušky se odehrají tradičně na Liberecku a Jablonecku.

Program 40. Rally Bohemia je rozprostřen do třech dnů se startem 12.7. 2013 a s cílem 14.7.2013 v Mladé Boleslavi. V pátek a v sobotu nebudou na tratích chybět legendární rally vozy let minulých za jejichž volanty se mohou představit neméně legendární závodníci. Tou nejpodstatnější změnou v harmonogramu soutěže je přesun centrální servisní zóny zpět do Mladé Boleslavi. Centrum rally tedy bude více kompaktní a ve městě automobilů Škoda tak účastníci rally a diváci najdou start i cíl, ředitelství, dispečink i servisní zónu. Významná změna se v souvislosti se 40. Rally Bohemia odehrála i na nejvyšší pozici vedení soutěže, kdy stávajícího ředitele Jana Mochana vystřídal Mgr. Adam Eliáš. Organizační výbor Rally Bohemia děkuje Janu Mochanovi za dosavadní vykonanou práci a současně přeje novému řediteli hodně štěstí a úspěchy v nové funkci.

V současné chvíli organizační výbor 40. Rally Bohemia dokončil jednání se všemi obcemi, na jejichž území povede trať letošní soutěže, a má jejich souhlas s uskutečněním automobilového závodu. Bezpečnostní plán Rally Bohemia patřil v minulosti k těm nejpropracovanějším a letos tomu nebude jinak. Trať 40. Rally Bohemia již také prošla schválením Asociace Jezdců Rally, která popsala rychlostní zkoušky jako technicky velmi hodnotné a náročné. Otázka bezpečnosti bude i v tomto roce na prvním místě. Pořadatelský sbor do itineráře rally po dlouhé době zařadil zpomalovací retardéry, kterých bude na trati soutěže vytvořeno celkem 16 a budou převážně nestandardní. S jejich pomocí budou zpomaleny příjezdy zejména do obcí a do diváckých míst. Diváci se ale rozhodně nemusí obávat, že by pro ně nebylo vytvořeno dostatek atraktivních a bezpečných diváckých zón, o kterých budou včas informováni na internetu nebo v tištěné podobě v novinách či magazínech. Jedním z nejzajímavějších diváckých míst bude i prostor startu a cíle 40. Rally Bohemia, kde ve spolupráci s Městem Mladá Boleslav bude probíhat doprovodný program, představení posádek, ale bude zde také komentovaná divácká zóna v prostoru cíle hned dvou rychlostních zkoušek soutěže. Srdce Mladé Boleslavi tak bude tentokrát doslova pulsovat v rytmu rally.

Další informace o 40. Rally Bohemia budete moci najít na www.rallybohemia.cz a na facebooku (www.facebook.com/rallybohemia)

Vytisknout

Diskuze: Jubilejní 40. Rally Bohemia odkrývá tvář

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Rally Vrchovina (CZE)

Kořístka morálním vítězem Rally Vrchovina

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

  2. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud