Kořístka přišel na Kopné znovu o třetí příčku

Zdeněk Weiser, 13. května 2013, 21:42 Google+

Posádku týmu Orsák Rallysport Robert Kořístka - Michal Drozd provází smůla. Při posledních dvou rallysprintech přišla pokaždé o zasloužené třetí místo ve třídě 3. Zatímco v Lužických horách musela valašská dvojice v úplném závěru odstoupit pro technickou závadu, na Kopné je zpomalil defekt pneumatiky.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
rally kopná

rally kopná | foto: Tomáš Urban, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Úřadující rallysprintový mistr mezi jezdci na vozech s jednou poháněnou nápravou Robert Kořístka trať Rally Kopná z minulých ročníků dobře zná. Se čtyřkolkou Mitsubishi Lancer Evo 9 skupiny N však startoval teprve potřetí. V rámci přípravy absolvoval krátký test, kde se svým mentorem Jarkem Orsákem zkoušeli různá nastavení diferenciálů na valašské tratě.

„Věděli jsme, že bude pršet, takže jsme na to byli připraveni“, říká Kořístka. „Proto nás ráno zaskočilo, že i když bylo zamračeno, déšť ještě stále nepřišel. Přemýšleli jsme, zda obout intermedia, suché gumy nebo rovnou mokré. Nakonec jsme zvolili slicky a vyšlo to, protože úvodní zkoušku jsme jeli ještě po suchém asfaltu. Při přejezdu na RZ2 začalo pršet, ale i na to jsme byli připraveni. V kufru jsme si vezli dvě mokré gumy, které jsme před vložkou namontovali na předek.“

V průběhu soutěže se posádka Kořístka – Drozd držela stabilně na třetí příčce nabité třídy produkčních vozů. Na sedmém měřeném úseku však přišel defekt pneumatiky, který znamenal propad ve výsledkové listině. „Na předposlední rychlostce jsem udělal úplně zbytečnou jezdeckou chybu. Hned po startu jsem zabočil do zatáčky rychleji, než bylo potřeba, zavadili jsme v příkopě o nějaký pařez a prorazili jsme levou zadní gumu. Celou vložku jsme absolvovali na ráfku. Ztratili jsme asi 45 sekund a připravili jsme se tak o třetí místo. Na finálové vložce Raková jsme šli do velkého rizika. Spolujezdec Michal Drozd z toho moc nadšený nebyl, ale nakonec byl spokojený. Zajeli jsme osmý čas absolutně a posunuli jsme se o 4 místa v celkovém pořadí.“

Mnohem větší smůla se přilepila na pneumatiky produkčního mistubishi týmu Orsák Rallysport na předchozí soutěži rallysprintového seriálu v Lužických horách. Posádka Kořístka – Drozd absolvovala všech šest rychlostních zkoušek, ale namísto zasloužené bronzové medaile ve třídě 3 nebyla vůbec klasifikována. „Když nám ve stopce poslední vložky zapisovali čas, motor se zastavil a už jsme ho nenastartovali. Přitom nám zbývalo jen dojet na cílovou rampu. Jednalo se o problém s palivovým čerpadlem. Máme sériovou palivovou nádrž, kde není záložní čerpadlo,“ vzpomíná Robert Kořístka.

„Teď máme měsíční pauzu před čtvrtou soutěží v Krkonoších. Na produkční auto s pohonem všech kol si postupně zvykáme, ale mám pořád problém s brzdami. Jarek Orsák mi stále vytýká, že brzy brzdím. Až se vrátí z Korsiky, chce se mnou udělat nějaké testování, kde se na tento nedostatek zaměříme. Z naší jízdy na Kopné byl nadšený. Říkal, že nečekal tu školáckou chybu s defektem pneumatiky. Ale i takové jsou rally. Asi to bylo tím, že jsme se už těšili do cíle,“ usmíval se Kořístka.

Vytisknout

Diskuze: Kořístka přišel na Kopné znovu o třetí příčku

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Kubica, Robert

Loeb: Kubica může překonat výkony Räikkönena v rally

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud