Jan Surovič – startem na Barum rally jsem si splnil sen

Miroslav Vebr, 12. září 2015, 17:54 Google+

Splnění klukovského snu, lehká havárie i první noční erzety, ale hlavně skvělá atmosféra – takové jsou pocity Honzy Suroviče po dokončení Barum Czech Rally Zlín 2015. Domácí soutěž dokončil zlínský jezdec v rámci super rally, přesto byl v cíli spokojený.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Barum Czech Rally Zlín (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Startovní listina jubilejního 45. ročníku Barum Czech Rally Zlín 2015 čítala 129 posádek z 24 zemí. Mezi nimi byla i ta, jež obdržela od pořadatelů kulaté číslo 100 – Jan Surovič – Petr Němec se Škodou Fabia R2. „Startem na Barumce se mi splnil klukovský sen. Před samotným závodem proběhl malý test, seznamovací jízdy proběhly bez problémů a v týmu panovala dobrá nálada. Již při trénincích jsem zjistil, že to bude opravdu velmi těžký závod. Proto jsem si opakoval větu – vyhrává ten, kdo dojede, a i díky tomu vznikla naše malá strategie do rally. V pátek jsme ještě preventivně využili shakedown a pak už jen vyčkávali na slavnostní start a posléze městskou zkoušku,“ podělil se o první dojmy z Barum rally čtyřiadvacetiletý jezdec. Na superspeciálce se jako obvykle sešlo obrovské množství fanoušků, kteří hnali posádky vpřed. Dlouho se nenechali pobízet ani Honza s Petrem. První ostrá jízda za tmy byla hlavně na jistotu, přesto posádka zaznamenala osmý čas ve třídě 6.

Jistěji se Honza cítil za světla a hned na Pindule zajel třetí čas ve třídě. Dobré tempo si drželi kluci i ve zbytku sobotních zkoušek, to vše až do závěrečné erzety. „V průběhu sobotní etapy jsme jeli svižně, ale na jistotu. Snažili jsme se šetřit techniku, nechávat si větší rezervy na brzdách a v podstatě se nám dařilo eliminovat krizové momenty. Ono to dlouho fungovalo. Sledovali jsme, jak nám třída 6 prořídla. Postupně odstupovali jednotliví jezdci, ať již vinou havárie, nebo selháním techniky. Problém nastal až při druhém průjezdu RZ Kudlovice. V té době jsme se již pohybovali na třetím místě, což asi nikdo z nás nečekal. Tato erzeta se jela v noci a byla to chyba začátečníka, že jsem na tento fakt nemyslel v době tréninkových jízd. Na trati se nám objevilo nespočet horizontů zakrývajících výhled, které v rozpisu nebyly. Na rozpis se nedalo spolehnout, a to se nám stalo osudným. Přidám-li k tomu problémy s lampičkou na čtení rozpisu, vznikne situace, kdy ostrou levotočivou zatáčku nestihnete dobrzdit. Pak už se jenom snažíte eliminovat škodu na autě a vybíráte místo, kde stromy rostou teprve chvíli,“ popsal krizovou situaci Jan Surovič. Fabie s posádkou přeskočila příkopu a ustlala si mezi mladými stromky. Naštěstí se havárie nijak vážněji nepodepsala na poškození vozu a po vyproštění a následné obhlídce škodovky v servisu mohli kluci pokračovat i v neděli v rámci super rally. I ve druhé etapě se Honza s Petrem jízdou bavili a krom dobrého pocitu zajížděli i dobré časy.

Na cílové rampě mohli být za jiných podmínek odměněni pohárem za umístění ve třídě, ale na kdyby se nehraje. Surovič s Němcem tedy převzali alespoň pamětní medaile. „Nechtěl bych Barum rally hodnotit podle jedné erzety, kterou jsme předčasně ukončili cca 1 km před cílem. Barumka mi dala mnohem víc. Jde o cenné zkušenosti z každé vložky, každého přejezdu a každého servisu. Nespočet diváků, perfektní organizace, náročné RZ a domácí prostředí zajistily takovou atmosféru, kterou bych si chtěl určitě zopakovat. Byl to krásný zážitek, který nás zajisté posune dál. Na Barumce jsem si víc než jinde uvědomil, že výsledek závodů není pouze o posádce. Musím poděkovat celé své rodině a přítelkyni za obrovskou podporu a pochopení pro tento sport. Všichni, kdo nám fandí, vytvořili dokonalou atmosféru a naprosto pohodové prostředí. Nic nám v závodě nechybělo. Bez podpory realizačního týmu, mechaniků, rodiny a přátel by se nám to nikdy nepovedlo. Věřím, že jsme lépe připraveni do dalších závodů a těšíme se na Jeseníky, které nás už za chvíli čekají,“ uvedl Jan Surovič. A jak již Honza avizoval, nebude chybět na dalším závodě rallysprint série, kterým bude 19. září Rally Jeseníky. Od pořadatelů dostali Honza s Petrem startovní číslo 32.

 

Vytisknout

Diskuze: Jan Surovič – startem na Barum rally jsem si splnil sen

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Kopáček, Václav - Rendlová, Barbora

Na Rally Klatovy se už scházejí přihlášky

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud