„Vlčáka“ vyhnal z auta ostřikovač

Jiří Dokulil, 27. října 2015, 16:16 Google+

Martin Vlček s Jindřiškou Žákovou byli před letošní sezonou jedinou špičkovou posádkou, která ohlásila pravidelné starty v nově vzniklém Poháru 2+. Roli aspirantů na celkové vítězství potvrzovali a většinou sbírali umístění na špici této kategorie. Stačilo však jedno smolné odstoupení ve Vyškově a v krátkém seriálu s pouhými pěti soutěžemi měli rázem nůž na krku. Do závěrečné soutěže ve Vsetíně nastupovali ze druhého místa tabulky, a pokud chtěli myslet na celoroční zlato, nemohli si dovolit zaváhání.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Vsetín (CZE)

Rally Vsetín (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Na první pohled by se mohlo zdát, že situace hrála „Vlčákovi“ do karet. Oproti svému největšímu soupeři Pavlu Ševčíkovi měl k dispozici rychlejší vůz, větší počet naježděných kilometrů a bodovou ztrátu za výpadek ve Vyškově mělo eliminovat škrtání nejhoršího výsledku v tabulce. Premiérový ročník Rallysprint série a Poháru 2+ však byl charakteristický rozkolísanou účastí špičkových posádek, a zatímco Pavel Ševčík získal ve Vyškově poměrně „levné“ body za druhé místo, Martin Vlček musel bodovou ztrátu dohánět na nesrovnatelně obsazenějších závodech v Jeseníkách a ve Vsetíně. Možných variant rozuzlení bylo více. Martin s Jindřiškou věděli, že musí pro zachování naděje dojet v Poháru 2+ nejhůře pátí a zároveň jedním očkem sledovat, jak se daří jejich soupeři. Ten mohl svoje bodové konto navýšit jedině za situace, pokud by dojel na lepší než šesté pozici.

 

Napětí ještě umocňovalo nevlídné počasí, které udělalo z uskákaných valašských cest nevyzpytatelnou klouzačku. Více než kdy jindy v průběhu sprintové sezony tak byly zapotřebí jezdecké umění a v neposlední řadě dokonalá souhra posádky. „Moc jsme se na klouzání těšili, ale déšť nakonec nepřišel. Podmínky na trati se hodně střídaly, například na druhé „erzetě“ nás překvapila hustá mlha. Viděli jsme jen na několik metrů a ze čtení rozpisu se stal spíše odhad, kdy který údaj přečíst. Tuto RZ, tedy Troják, nemám příliš v oblibě a spíše z ní mám respekt. Prostě mi nikdy nesedla,“ líčila v úvodním servisu Jindřiška a pohled na ne zcela uspokojivý čas z této „erzety“ jí dával za pravdu. Čtrnácté místo po dvou „erzetách“ však nebylo žádnou tragédií, pomalý začátek totiž měla většina favoritů. Stačily dva rychlé časy na již osychající vozovce a posádka Svarmetal Motorsportu se v polovině soutěže rázem nacházela na pozici, zajišťující prvenství v celoročním hodnocení Poháru 2+.

 

Známé české přísloví však praví: Nechval dne před večerem. Osmého místa absolutně a páté pozice v Poháru 2+ si „Vlčák“ dlouho neužíval, neboť už krátce po startu pátého testu musel přímo na „erzetě“ řešit nečekaný technický problém. „Banální porucha ostřikovačů mě donutila vysednout z auta krátce po startu RZ Semetín. Byly to téměř nekonečné tři minuty, kdy jsem musel zbavit elektroniku vody z ostřikovačů, a jak ubíhal čas, bylo jasné, že šance na slušný výsledek je fuč,“ konstatoval Martin. Pohled do výsledkové listiny mu bohužel dal za pravdu. Body visely ve Vsetíně jednoznačně nejvýše z celé sezony a tříminutová ztráta znamenala propad na beznadějné jedenácté místo v Poháru 2+. Miska vah se tedy definitivně přiklonila k Pavlu Ševčíkovi.

 

Do cíle zbývaly už jen tři rychlostní zkoušky, které se posádka Fabie S2000 snažila především bezpečně dokončit. Výsledkem vsetínské účasti se pro Svarmetal Motorsport stalo šestnácté místo celkově a desátá příčka v Poháru 2+. „Zbytek soutěže už se odehrával ve stylu hlavně, ať je to za mnou, protože bez dobré nálady a chuti závodit se nejede dobře. Letošní druhé místo v Poháru 2+ určitě není důvodem k nespojenosti, po první půlce dnešního závodu jsme si však věřili na víc,“ přiznal „Vlčák“. Jindřiška jeho slova doplnila: „Bylo to obrovské zklamání, ale i tak se můžeme radovat alespoň ze druhého místa. Tímto sezona skončila a co si na nás přichystá příští rok, je jedním velkým otazníkem. Rozhodně se už teď nemůžeme dočkat jara! Na závěr bych chtěla moc poděkovat svému příteli, rodině, která to se mnou nemá jednoduché, přátelům, našim mechanikům a zkrátka všem, co drží palce. To největší díky ale patří určitě Martinovi, který do mě na začátku roku vložil obrovské naděje a jen doufám, že jsem ho nezklamala. Jen díky němu jsem dostala příležitost posadit se do krásné Fabie S2000, ale také do neuvěřitelně rychlého Subaru Impreza WRC,“ sčítala letošní zážitky 23letá spolujezdkyně.

 

Martin s Jindřiškou mají na kontě úspěšnou sezonu, neboť z letošních jedenácti startů pouze třikrát neviděli cíl (nejlepší výsledek roku: třetí místo z Rally Agropa). Na dveře však již pomalu klepe nový soutěžní rok, jehož přípravy jsou v plném proudu: „Co bude příští rok, to nedokážu říct. Jasné je jen to, že jet vepředu s vozem kategorie S2000 bude, řekl bych, čím dál náročnější, až na hranici vysokého rizika. Moc možností, jak zrychlit technikou, není, takže pokud se nám škodovku podaří prodat, budeme hledat nějakou alternativu,“ naznačil aktuální týmové plány Martin Vlček.

 

 

Vytisknout

Diskuze: „Vlčáka“ vyhnal z auta ostřikovač

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Rally Vsetín (CZE)

Ondřej Bisaha s Petrem Pížou absolutními vítězi RallySprint Série 2015

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud