Onřej Bisaha si debut s WRC nadmíru užil

CERS Performance, 12. prosince 2015, 17:00 Google+

Přestože letošní mistrovská sezona skončila už v polovině října na sprintu ve Vsetíně, závodní program zlínské stáje CERS performance tím rozhodně neskončil. Během následujících dvou měsíců totiž s různými vozy a posádkami tým absolvoval volné podniky a rally exhibice v Brně, Praze, na Slovakiaringu a konečně také doma v moravských Slušovicích. Právě Mikuláš Zaremba rally se stala jedním z vrcholů sezony, neboť vítězové letošní Rallysprint Série Ondřej Bisaha s Petrem Pížou si nadělili premiérový start s vozem 4×4 – a rovnou se Škodou Fabia WRC.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mikuláš Rally (CZ)

Mikuláš Rally (CZ) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Když v roce 2005 začal Ondřej krotit tento český World Rally Car na tratích počítačové hry Richard Burns Rally, ani ve snu jej nenapadlo, že se o deset let později změní virtuální realita ve skutečnost. A když se před ním začátkem letošního prosince poprvé ukázala Fabia WRC z plzeňského týmu Profiko oděná do typického zlatého designu CERS performance, začaly Ondřejovi v hlavě kolovat naprosto rozličné pocity. „Je to na jedné straně nádhera a splnění snu, na druhé straně mám před tímto autem obrovský respekt. Před rally jsme měli krátký test, kde jsme ale stihli pochopit jen to, jak auto nastartovat, uvést do pohybu a jak řadit. Samotný závod bude velká škola, žádný výsledek nečekáme,“ řekl před startem Mikulášské rally Ondřej Bisaha. Ten se v rámci poznávání nové techniky rozhodl udělat radost také jednomu z fanoušků, kteří dostali šanci usednout do fabie při předsoutěžním testu na sedadlo spolujezdce. Oním šťastlivcem, který byl vylosován z více než sedmi stovek zájemců, byl Filip Hlavsa, který následnou jízdu ve speciálu WRC zhodnotil velice výstižně: „Díky za pěkný zážitek, dal bych si to ještě jednou!“

A jak z pohledu Ondry Bisahy probíhal samotný závod? „První zkouška byla doslova katastrofa – auto nám zhaslo hned na startu, ve třetí zatáčce jsme pak po průjezdu kaluží skončili v hodinách. Ale od té chvíle už se to jen zlepšovalo. V polovině soutěže jsme ještě trochu nechali změnit nastavení diferenciálů a na chování auta to bylo hned znát. Soutěž jsme bez větších potíží dokončili a to byl také náš jediný cíl. Byl to ohromný zážitek, za který chci poděkovat jak našim partnerům, kteří start s tímto autem umožnili, tak celému týmu Karla Trněného,“ řekl po skončení Mikulášské rally Ondřej Bisaha. A jak si prosincové rendez-vous s fabií užil spolujezdec Petr Píža? „Je to neskutečné auto, něco úplně jiného, než na co jsme byli doposud zvyklí. Všechno se děje mnohem rychleji, auto jinak brzdí, hlavně ale jede pořád trochu bokem. Ve dvoukolce se jezdilo co nejčistší stopou, takže jsem si musel zvyknout na jiné pohyby auta. Ale celkově to bylo super!“ Závěrem dodejme, že posádka Bisaha – Píža se v druhé polovině soutěže blýskla dvěma pátými časy absolutně a nebýt zmíněného zdržení v první vložce, mohl kroměřížský tandem směle míchat pořadím v první pětce celkově. Památkou na start s Fabií WRC jim bude alespoň pohár za třetí místo ve třídě 13.

Pro stáj CERS performance byla Mikulášská rally nejobsazenějším podnikem sezony – ve Slušovicích odstartovalo bez výjimky vše, co má zlínský tým k dispozici. Do Ondřejova mistrovského Citroënu DS3 R3T Max se poprvé od dubnového Rajdu Swidnického vrátil polský jezdec Tomasz Porebski se spolujezdcem Tomaszem Spurkem, kteří slušovický sprint využili jako rozjezd před Warszavszkou Barbórkou. Na kluzkých tratích okolo slušovického hipodromu a v okolí Zádveřic vybojovali druhé místo ve třídě 5. Nejpočetněji byla obsazená třída 6, kde se představili Marcel Svačina s Petrem Těšínským, Zbyněk Baller s Martinem Trlifajem (oba na Citroënech C2R2 Max) a Tomáš Guryča s Markem Topičem, kteří si pro tuto soutěž premiérově vypůjčili Peugeot 208 R2. Prvně jmenovaná posádka nakonec dosáhla na třetí místo ve třídě, další dvě dvojice se v průběhu vzájemně přetahovaly o své pozice, aby nakonec obsadily šesté (Zbyněk Baller) a sedmé (Tomáš Guryča) místo ve třídě 6. Nechyběly ani tradiční Hondy Civic – s šestnáctistovkou VTi třídy 9 nastoupili Martin Tomečka se spolujezdcem Janem Fischerem, bohužel jejich cestu zastavily na třetí rychlostní zkoušce přestřižené štefty na jednom z kol. Posádka odstupovala z třetího místa. Aby těch třetích míst nebylo málo, tak na stejné pozici, avšak v rámci vyšší třídy 8, pak svou debutovou rally za volantem dokončil Vítězslav Baďura. V kokpitu silného Civicu Type-R jej doplnila jeho maminka Hana.

Sezona 2015 je tímto pro tým CERS performance definitivně u konce a po mnoha letech nyní přichází obligátní zimní přestávka. Oblíbená zimní Jänner Rallye se totiž v nadcházejícím roce nekoná a nejbližší program tak prozatím zůstává zahalen tajemstvím. Aktuální novinky z týmu včetně fotografií, videoklipů a zpráv můžete najít na adresách www.cersperformance.com a www.fb.com/cersperformance! 

Vytisknout

Diskuze: Onřej Bisaha si debut s WRC nadmíru užil

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Mikuláš Rally (CZ)

Jesenné dobrodružstvá Igora Drotára na česko-moravských tratiach

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud