„Vlčák“ opět se šroubovákem v ruce, ale zase o kus dál

Jiří Dokulil, 21. května 2016, 13:27 Google+

Martin Vlček a Jindřiška Žáková jsou zase o kousek dál v ovládání své současné soutěžní techniky. Dvěma důležitými kroky ke skamarádění s Fabií WRC byly úspěšné starty na Rally Šumava a na Rally Vyškov, ze kterých si reprezentanti Svarmetal Motorsportu přivezli cenné body a ve druhém případě i přírůstek do pohárové sbírky. Početným zážitkům z těchto dvou soutěží jsou věnovány následující řádky.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Starty s „wéercéčkem“ na dvoudenních soutěžích zpočátku vůbec nefigurovaly ve „Vlčákově“ plánu. Objevení vážného zájemce o koupi týmové Fabie S2000 a složení první zálohy však znamenaly pádný argument poohlédnout se pro Rally Šumava po jiném voze. „Bylo by nezodpovědné závodit s vozem, který je ve fázi prodeje. Proto jsme se domluvili na rozšíření spolupráce s týmem Karla Trněného, který nám Fabii WRC připraví kromě sprintů i na vybrané „velké“ závody,“ informoval Martin. Síla motoru „wéercéčka“ měla být na svižných šumavských tratích silným kapitálem, což potvrdil už Čínovský okruh. Osmý čas byl v jednom z nejsilnějších obsazení, které český rally sport za poslední roky zažil, solidním vstupem do soutěže. I desáté místo po první etapě (jen tři desetiny za týmovým kolegou Trněným) nabádalo k optimismu, ovšem pouze do chvíle, než museli Martin s Jindřiškou absolvovat celou první sekci sobotní etapy bez hydrauliky. Ztráta tři čtvrtě minuty by za normální situace nepůsobila nijak tragicky, při minimálních rozestupech, které na Šumavě panovaly, však znamenala konec nadějím na umístění v první desítce. Výsledkem se stalo jedenácté místo absolutně a bronz ve třídě 13. „Při páteční etapě jsme se konečně po dlouhé době svezli v noci a krásně se nám dařilo. Naopak první sobotní zkoušky byly v mém podání horor. Místo, abych se soustředila na čtení rozpisu, tak jsem vnímala, jak Martina auto neposlouchá a samozřejmě tomu odpovídal i můj výkon. Tentokrát jsem neodjížděla s tím skvělým pocitem, jak tomu vždy bývá, ale naštvaná sama na sebe a svůj mizerný výkon,“ nešetřila kritikou do vlastních řad Jindřiška. Martin byl v hodnocení smířlivější: „Nádherné prostředí, doprovázené krásným počasím, udělá vždy dobrý dojem jak na posádky, tak mechaniky a taky na nespočet lidí kolem trati. Konkurence na český mistrák nevídaná, ať se to týká zvučných jmen, či techniky. Myslím, že oko diváka bylo uspokojeno jak atraktivními průjezdy, tak i volbou diváckých zón - jinými slovy, měli jsme možnost zahlédnout fanoušky blíže u trati. Co se týče našeho účinkování, měli jsme s Jindřiškou smíšené pocity, hlavně z auta. Technické tratě, vyjma Čínovského okruhu, naznačovaly, že budeme muset udělat malé změny v nastavení podvozku. Vyrazil jsem na trať se šroubovákem a musím říct, že jsme zase o krůček dále. Bohužel nás v sobotu přibrzdila omezená funkce zásadního vypínače, kterým se spouští hydraulický systém naší škodovky. Ztratili jsme v úvodní sobotní sekci mnoho času a nemělo pak význam riskovat, ale spíše hlídat soupeře okolo. Celkový dojem ze závodu je dobrý a na Šumavu se budu určitě rád vracet,“ shrnul svoje pocity z úvodního podniku Mistrovství ČR v rally „Vlčák“.

 

Co bylo řečeno k Šumavě, letos platilo i v případě vyškovské rally. Zúčastněná sestava posádek a vozů se s loňským ročníkem hanácké soutěže naprosto nedala srovnat a uspokojila měrou vrchovatou i ty nejnáročnější rallyové fajnšmekry. Jiskru soutěži dodala také zajímavá trať, zpestřená jednak o nový úsek po klikaté „asfaltce“, jednak o divácky atraktivní rozbahněný šotolinový úsek. „Vyškov jsem jel už několikrát a odjakživa byl charakteristický dlouhými rovinami, kde jsem s „es-dvoutisícovkou“ trávil dlouhé sekundy v omezovači. Když jsem si myslel, že jsem si sem konečně přivezl tu správnou techniku, pochopil jsem při trénování té technické „erzety“, že je zase všechno naopak,“ usmíval se před startem „Vlčák“. Jedním dechem však dodal: „Pořadatelé si rozhodně zaslouží pochvalu, protože je to naprosto dokonalá „erzeta“. Hodně velkou roli zde bude hrát správná volba pneumatik,“ podotkl před startem. Právě správná volba pneumatik ve spojení s rozumným tempem se hned ráno staly základním stavebním kamenem „Vlčákova“ vyškovského úspěchu. Do servisu po dvou „erzetách“ přijížděli Martin s Jindřiškou jako druzí celkově, přičemž rozdíly z úvodní zkoušky už žádné zásadní změny pořadí nepřipouštěly. „Mokrá pneumatika, obzvlášť na první rychlostní zkoušce, měla svůj význam. Na druhé rychlostní zkoušce už byly pneumatiky hodně přehřáté, takže nyní plánujeme jít do střední směsi. Ráno na první „erzetě“ asi výkon přebýval nejen nám, ale všem. Z mého pohledu to bylo hlavně o tom, že na rozmoklém blátě pomalu znamená rychle,“ mínil „Vlčák“. Jeho naprostá pohoda při ovládání fabie byla u tratě vidět a nejlepším důkazem se stal nejrychlejší čas při druhém průjezdu těžkou Ivanovickou RZ. Na ohrožení vedoucí pozice Romana Odložilíka už to sice nestačilo, přesto v týmu Svarmetal Motorsport zavládla s druhou pozicí naprostá spokojenost. „WRCo nás krásně poslouchalo, a tak jsme si celý závod náramně užívali. Největší radost jsme určitě měli z vyhrané RZ 4, kde jsme s Martinem zkusili, co vůz WRC vlastně dokáže,“ zhodnotila dosud nejvydařenější závod sezony Jindřiška.

Posádka Martin Vlček – Jindřiška Žáková nemá ani po Vyškově mnoho času na odpočinek a pokračuje v letošním nabitém programu. Se Škodou Fabia WRC jsou přihlášení na nadcházející soutěž Mistrovství ČR v rally – tradiční Rally Český Krumlov (27. – 28. května). Co je však důležité, „Vlčákův“ dřívější parťák - Fabia S2000 - již opustila týmovou dílnu a doputovala ke svému novému majiteli. Dveře k původně plánovaným startům s vozem kategorie R5 by tedy „Vlčákovi“ i Jindřišce měly být otevřeny…

Vytisknout

Diskuze: „Vlčák“ opět se šroubovákem v ruce, ale zase o kus dál

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Paddon v Portugalsku neměl důvod k úsměvu

Paddon: Za naši nehodu jsme zaplatili příliš vysokou daň + video

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud