Jan Černý se jede učit na šotolinu!

Tomáš Vaněk, 18. listopadu 2016, 16:03 Google+

Přestavba vozu za půl milionu vyvrcholí o víkendu útokem na bednu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Příbram (CZE)

Rally Příbram (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Posádka MOGUL Czech National Teamu Jan Černý a Petr Černohorský věnovala včerejší den intenzivní přípravě na náročnou Rallye Waldviertel, která se jede o tomto víkendu.

Zima, kluzký povrch, kamení a 12 evropských střelců s vozy kategorie R5 - to je charakteristika 36. ročníku této tradiční rakouské soutěže. Pro Honzu s Petrem je tak víkendový start další zahraniční výzvou. V tomto případě šotolinovou, a ta bude pro posádku MOGUL Czech National Teamu s vozem specifikace R5 premiérová.

Nejdříve však bylo třeba pro tuto příležitost „převléknout“ týmovou zbraň – soutěžní Škodu Fabia R5. Celý tým věnoval den na přestavbu vozu v dílnách. Zásadní byla výměna tlumičů, pružin, brzdových kotoučů, ramen a dalších komponent, bez kterých by Fabia R5 na nezpevněném povrchu nemohla startovat. Soutěžní speciál tak dostal nový nezaměnitelný bojovný výraz, vzdáleně připomínající malé SUV. Není rovněž bez zajímavosti, že zmíněná přestavba vozu z asfaltové verze na šotolinu vyjde tým na více než půl milionu korun.

V úterý se následně začala připravovat samotná posádka. S přestavěnou Fabií R5 vyrazila do okolí Klatov, kde využila vhodně zvolený lesní úsek s šotolinovým a kamenitým povrchem, připomínajícím rychlostní zkoušky nadcházející rakouské rallye. Ranní sníh pak Honzovi nabídnul možnost vyzkoušet speciální pneumatiky s hroty. Počasí se naštěstí během krátké doby umoudřilo a tak mohl přijít ke slovu tvrdý trénink. Celkem 45 km v plném závodním režimu otestovalo nejen Honzu samotného za volantem, ale také několik druhů pneumatik i nastavení podvozku.

“V přípravě jsme šli na úplné maximum, protože v Rakousku budeme reprezentovat nejen Českou republiku, ale i náš MOGUL Czech National Team a také Autoklub ČR. Za velkou motivaci hovoří i mé nové osobní motto: Jet na maximum je můj kompromis! V Rakousku to určitě dodržím,” potvrzuje před víkendovým startem Jan Černý.

Rallye Waldviertel bude pro Honzu velikou výzvou, protože její trať bude ze 60% na šotolině a navíc se bude moci na tomto povrchu porovnat s velmi kvalitní konkurencí. Na start se o víkendu postaví 12 vozů kategorie R5 a z toho hned čtveřice Fabií s touto specifikací.

36. ročník Rallye Waldviertel se jede ve dnech 17.-19. listopadu 2016 v okolí rakouského města St.Pölten. Na divácky zajímavé startovní pole, čeká ve dvou dnech 12 rychlostních zkoušek o jejich celkové délce 163 km. Jedním z výrazných favoritů soutěže bude domací matador Raimund Baumschlager, který pojede, stejně jako Honza Černý, s vozem Škoda Fabia R5.

Posádka Černý – Černohorský se ihned po skončení soutěže v Rakousku přesouvá do Sosnové, aby v neděli potěšila velké množství svých fanoušků na tradičním Setkání mistrů. „V Sosnové pojedeme rovněž na šotolinovém podvozku, takže se tímto mají diváci rozhodně na co těšit,“ uzavírá s úsměvem nejbližší plány Honza Černý.

 

Vytisknout

Diskuze: Jan Černý se jede učit na šotolinu!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Setkání mistrů

Zraněný Marcus Grönholm musí vynechat Setkání mistrů

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud