Jan Černý přivezl z rakouské šotoliny cenný bronz

Tomáš Vaněk, 21. listopadu 2016, 19:16 Google+

- Náročná rally s převahou šotoliny, nepříznivé počasí se silnou mlhou a deštěm - Jan Černý vyhrál 5 rychlostních zkoušek (z 12) – nejvyšší počet mezi všemi jezdci - Zároveň dosáhl nejvyšší průměrné rychlosti na rychlostní zkoušce (RZ9 – 111 km/hod.) - 3. místo v absolutním pořadí soutěže - Ztráta za domácími jezdci +26,2 sec. (na 1. místo) a +2,8 sec. (na 2. místo) při celkové délce 160 km rychlostních zkoušek - 1. místo v soutěži v rámci FIA European Rally Trophy

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Příbram (CZE)

Rally Příbram (CZE) | foto: Milan Procházka, RallyZone.cz.cz

Sdílejte článek

Posádka MOGUL Czech National Teamu Jan Černý a Petr Černohorský dosáhla s vozem Škoda Fabia R5 na rakouské Rallye Waldfiertel dalšího cenného výsledku. Na cílové rampě se nakonec radovala ze třetího místa v absolutním pořadí a také z vítežství v závodě v rámci FIA European Rally Trophy. Po rychlém přesunu na nedělní Setkání mistrů však Černý bohužel české fanoušky potěšit nemohl.

36. ročník tradiční rakouské soutěže Rallye Waldviertel patřil mezi velmi náročné soutěže, a to především díky počasí, které si doslova pohrálo s více jak osmdesátkou startujících posádek. Také konkurence byla pro Honzu Černého velmi silná, neboť na start soutěže se postavila desítka jezdců za volanty soutěžních speciálů kategorie R5 v čele s domácím matadorem, zkušeným Raimundem Baumschlagerem.

Přestože si Honza v Rakousku odbýval o víkendu svůj premiérový start na šotolinovém povrchu s vozem specifikace R5, dokázal hned od začátku nasadit vysoké tempo. Až drobné změny se velmi osvědčilo šotolinové nastavení z týmových testů nedaleko Klatov. Na páteční úvodní rychlostní zkoušce Honza doplatil na chyby a krátké vyjetí z tratě ho stálo ztrátu okolo 6 sekund. Celkově to znamenalo třetí místo. Zbylé dvě zkoušky však vyhrál a protože došlo ke zrušení RZ3 ukončil první den na vedoucí pozici. Výsledek to byl zasloužený, ale jak se ukázalo, přinesl i negativní prvek do dalších bojů.

Druhou sobotní etapu musel totiž Honza Černý startovat jako první, což v tomto počasí s množstvím bahna především na asfaltových úsecích bylo pro něj nevýhodou a nechtěně tak pomáhal „čistit“ trať jezdcům za sebou. Jako rozhodující pro vývoj soutěže se ukázala RZ6. Na nejdelší zkoušce se v mlze Honza dopustil hned několika chyb a vyjetí z tratě, což přineslo ztrátu nejen časovou, ale také vedoucí pozice. I přes skutečnost, že posádka Černý – Černohorský vyhrála ještě další tři RZ s cílem zvrátit situaci (celkem vyhrála pět RZ), časový odstup již nedokázala srovnat a skončila na třetím místě. Toto umístění je však velmi cenné také z pohledu vítězství v závodě v rámci FIA European Rally Trophy.

Jan Černý: Mám z tohoto výsledku velkou radost, i když se tady dalo určitě vyhrát. Auto jelo výborně a neměl jsem s ním v nastavení zásadní problém. Udělal jsem prostě chyby, na které jsem časově doplatil, ale to je rallye. Tlačil jsem hned od začátku a vycházelo to. Bohužel druhý den už to bylo obtížnější, protože jsem startoval jako první a to je v takových podmínkách vždy nevýhodou. Nicméně jsem rád, že jsem byl s autem konkurenceschopný dokonce v porovnání s domácími jezdci, kteří trať dobře znají. Byl jsem také mile překvapen velkým počtem českých rallye fanoušků s vlajkami podél tratě a chtěl bych jim za tu nádhernou atmosféru moc poděkovat.“

Právě domácím fanouškům chtěli Jan Černý s Petrem Černohorským zpříjemnit nedělní Setkání mistrů v Sosnové, kam přijeli rovnou z Rakouska. Technická závada na jejich soutěžním voze však radost z jízdy divákům překazila. „Je to velká škoda a omlouvám se tímto všem svým příznivcům, ale bohužel závadu v podobě zlomené kardanové hřídele jsme na místě opravit nemohli a proto jsme skončili po úvodních rozjíždkách. Na druhou stranu jsem byl moc rád, že se tato závada s fatálními následky neprojevila už v sobotním závěru rakouské soutěže,“ vysvětlil v Sosnové jezdec Jan Černý.


Rallye Waldviertel – absolutní klasifikace:
1. Baumschlager – Zeltner 1 :34:05,0
2. Mrlik – Noll +23,4 +23,4
3. Černý – Černohorský +26,2 +2,8
(všichni na voze Škoda Fabia R5)

Více informací a foto/video materiálů na:

http://cernyracing.com/media/ 
https://www.facebook.com/cernyracing/ 
https://www.youtube.com/watch?v=fz-fAR50W2s 
https://www.instagram.com/jancernyrally/ 

Vytisknout

Diskuze: Jan Černý přivezl z rakouské šotoliny cenný bronz

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Setkání mistrů

EuroOil-invelt team na Setkání mistrů představil senzační změny

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud