Druhé kopřivnické GPD pro Tlusťáka a Vopatřila

Silvestr Mikuláštík, 13. února 2017, 17:20 Google+

První únorový pátek se soutěžící opět sešli na testovacím polygonu Tatry truck a.s. v Kopřivnici. Pořadatel tentokrát připravil rychlostní zkoušku o délce 4,7 km, která byla zcela pokrytá sněhem, ledem a vysokými bariérami. Možnost svést se na švédských pneumatikách využilo sedm posádek s poháněnou jednou nápravou a patnáct vozů 4x4.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
GPD RallyCup Kopřivnice II.

GPD RallyCup Kopřivnice II. | foto: Radim Pustějovský

Sdílejte článek

Do závodu vstoupil nejlépe Antonín Tlusťak s Fabií R5. Tonda startoval o týden dříve na zimní soutěži v Litvě, což bylo znát. Pět nejrychlejších časů a zasloužené vítězství si z druhého podniku GPD rally cupu odvezl právě on. Ondra Bisaha startující s Fordem Fiesta R5 se do Kopřivnice přijel rozjet před víkendovým závodem na Slovensku. Ondra začal opatrně a postupně zrychloval. Posun z páté příčky po první erzetě na druhou v cíli byl maximem, co bylo v jeho silách. Čtvrtá příčka v úvodu soutěže a třetí v cíli, to je výsledek Silvestra Mikuláštíka se starším Subaru Impreza WRC. Silverovi tentokrát technika fungovala bez problémů a bronzový stupínek se ztrátou 3,3 sekundy na druhého Bisahu je pro bystřického jezdce dobrým výsledkem. Nepopulární bramborovou medaili si odvezl Roman Odložilík s Fordem Fiesta R5. Stejně jako Bisaha, i Roman ihned po závodě odjížděl na Slovensko, kde se jela Dobšinská zimní rally a tak „gépédéčko“ pojal jako test. A test to byl rozhodně dobrý, protože tam Roman dokázal vyhrát. Velkou nevýhodou bylo i startovní číslo 1 a takzvaná pozice čističe stopy. Jako na houpačce se musel cítit Jára Podešva se svým Subaru Impreza 22B. V úvodu se posunul ze třetí příčky na druhou, ale jezdecká chyba na RZ 4 jej stála skoro půl minuty a propad na páté místo absolutně. Útěchou mu však může být jasné vítězství v kategorii N4.

img-responsive

GPD RallyCup Kopřivnice II. | foto: Radim Pustějovský

Šestý absolutně a druhý v N4, to je výsledek nováčka na Gépédéčku Martina Černého s Mitsubishi Lancer evo 8. Martin si jízdu na hřebech náramně užíval a v cíli z toho byl pěkný výsledek.  Sedmá příčka absolutně a třetí v N4 je pro Lukáše Maráška výborným výsledkem a se svým Subaru Impreza GT combi za sebou zanechal spoustu silnějších vozů. Rozladěný z Kopřivnice odjížděl Lukáš Matěna s Mitsubishi Lancer evo 9. Na druhé erzetě šel Lukáš ve velké rychlosti ven a tím přišel víc jak o minutu, než se dostal zpět na trať, ale zároveň i o jezdeckou jistotu a pohodu. Bylo z toho 8. místo absolutně a 4. v N4. Devátá příčka absolutně a 5. místo ve třídě bylo výsledkem Karla Kupce, který se do Kopřivnice přijel „sklouznout“ také s Mitsubishi osmé evoluce. Desátý celkově a pátý ve třídě, tímto výsledkem se prezentoval nováček při závodech v rally Tomáš Hradecký s Mitsubishi evo 9. Tomáš jel nejen poprvé závod, ale taky poprvé na pneu s hřeby a tak výsledek v top ten jej motivoval do dalších podniků. Jedenáctá příčka v cíli patřila Zbyňku Šantavému také s Lancerem evo 9. Po opatrném začátku se Zbyněk postupně sžíval s technikou jízdy na sněhu a poslední erzety si náležitě užíval. Třináctý dojel Simon Nytra s Audi Quattro. Radek Fiala s Lancerem evo X obsadil místo patnácté. Sedmnáctý dojel Daniel Zpěvák se Subaru Impreza. Nedařilo se Lukáši Čalovi, který musel odstoupit na 3. erzetě pro technickou závadu jeho evo devítky.

img-responsive

GPD RallyCup Kopřivnice II. | foto: Radim Pustějovský

V kategorii dvoukolek se na start postavilo sedm posádek, ne všechny však přijely do Tatrovky s těmi správnými pneumatikami, což je u aut s poháněnou jednou nápravou velký handicap. Pro prvenství ve třídě a dvanácté místo v absolutním pořadí si dojel s náskokem víc jak minuty a půl Martin Vopatřil s Oplem Adam. Martin sice na 4. rychlostce zaváhal, ale v zápětí na poslední opět vyhrál a tím nenechal nikoho na pochybách o vítězi. Jediný komu se podařilo porazit na rychlostce vítězného Martina, byl Marcel Látal s BMW M3. Marcel si zadní náhon vysloveně užíval a časy v cíli mu vynesly druhou příčku ve třídě. Třetí místo na stupních vítězů patřilo polskému jezdci Sebastianovi Puzoňovi, který si do Kopřivnice přivezl tréninkovou Hondu Civic.

img-responsive

GPD RallyCup Kopřivnice II. | foto: Radim Pustějovský

Velký souboj o bramborovou medaili mezi sebou předvedli Adam Pustějovský s Favoritem a Rosťa Kovařčík s Felicií. Lépe začal Rosťa a po třetí rychlostce vedl, ale Adam zavelel k útoku a na čtvrté RZ šel před Rosťu. Ten byl na poslední rz sice rychlejší, ale na Adama to nestačilo a odvezl si tak body za páté místo. Šestý, i přes kolizi na poslední rychlostce, dojel Ondra Kučera s Citroenem Saxo. Sedmá příčka patří Adamovi Fabrikovi s Renaultem Clio.

img-responsive

GPD RallyCup Kopřivnice II. | foto: Radim Pustějovský

Výborné zimní podmínky si všechny posádky náležitě užívaly a bylo to vidět i na průjezdech jednotlivých jezdců. Závěrem vás zveme na následující podnik, který se uskuteční v pátek 17. března na autodromu ve Vysokém Mýtě, kde budou připraveny pro fanoušky rallysportu bezpečné divácké zóny. Věříme, že se i tentokrát bude na co dívat.

Vytisknout

Diskuze: Druhé kopřivnické GPD pro Tlusťáka a Vopatřila

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Jari-Matti Latvala se u Toyoty, zdá se, výkonnostně našel

Latvala: Je to jako moje první vítězství v roce 2008

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud