Na kopřivnický polygon za zážitky

Tomáš Plachý, 23. března 2017, 11:03 Google+

Už loni mohli fanoušci rallysportu zpozorovat návrat Valašské rally do Kopřivnice. Letos se v tomto městě uskuteční hned čtyři rychlostní zkoušky JANČA – 36. Valašské rally Valmez a areál kopřivnické Tatry se dvacet let pro soutěžácké premiéře při zlínské Barumce (1997 – 1999) vrátí do prestižního českého šampionátu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
GPD RallyCup Kopřivnice II.

GPD RallyCup Kopřivnice II. | foto: Staněk, Lukáš

Sdílejte článek

A jaká je vůbec historie kopřivnického zkušebního polygonu? Každá automobilka se snaží vytvořit pro testování svých modelů předpoklady, aby bylo zajištěno objektivní chování vozů v měřitelných podmínkách. A z této snahy představitelů Tatry začal po roce 1967 vznikat tento rozsáhlý testovací prostor.

Jako vhodný prostor byla zvolena lokalita pod kopcem Brdy, v těsné blízkosti areálu kopřivnické tatrovky. Povrch vozovek měl být co nejrůznorodější a jako součásti polygonu byly naplánovány i vodní brody, stoupání, klesání a překážky nejrůznějšího charakteru. Uprostřed kruhové dráhy měl být upraven i prostor pro stání nových vozů, kde se při Valašce nachází servisní prostor.

První objekty byly vybudovány v letech 1968 a 1969. Po roce 1977 vznikla okruhová rychlostní dráha s délkou 1620 metrů a šířkou 16 metrů, po které povedou pasáže rychlostních zkoušek TATRA 1 a TATRA 2.

Ze sportovního hlediska získal při Barumce pomyslný titul krále kopřivnického polygonu Ital Enrico Bertone. V letech 1997 a 1998 nenašel ani v jednom průjezdu přemožitele. V premiérovém roce dokonce ve dvou průjezdech najel na Standu Chovance téměř minutu, a tak rozhodl o svém prvenství. Rychlost Bertoneho (časy 11:14,2 a 11:14,8) potvrdil i fakt, že v roce 1999 byl nejrychlejší Polák Janusz Kulig, na stejné trati a se srovnatelnou technikou, pomalejší než Ital téměř o jedenáct vteřin (11:25,1).

Při loňské Valašské rally se v Kopřivnici nejlépe dařilo Janu Černému. Vyhrál obě zkoušky na polygonu, za zády vždy shodně nechal Romana Odložilíka a Martina Vlčka.

Kromě podívané na soutěžní vozy na obou kopřivnických testech čeká na fanoušky v prostoru kopřivnického polygonu další program. Fanouškům bude vystavena aktuální produkce nákladních vozů TATRA a dakarské speciály týmů Bonver Dakar Project a Tomáše Tomečka. K vidění bude i cross-country speciál Mitsubishi Pajero Pavla Vaculíka.

Hlavním tahákem zážitkového programu bude možnost usednout do produkčního speciálu Mitsubishi Lancer Evo IX vedle bývalého úspěšného soutěžního jezdce Vladimíra Barvíka (4. absolutně na Valašské rally 2013). Od sobotní desáté hodiny budou mít zájemci možnost vyzkoušet si na vlastní kůži pocity soutěžního navigátora na cca 1,5 km dlouhé trati (v prostoru za vozovou bránou u diváckého místa DM K). V případě většího zájmu bude tento program aktivní i v rámci druhé nedělní etapy. Zájemci se budou moci svézt za cenu 1500,- Kč.

Na polygonu musíme znovu připomenout i akci novojičínských zdravotníků. V sobotu 25. března mezi 10. – 16. hodinou vám zjistí krevní skupinu, množství cholesterolu (tuku) v krvi či si budeme moci odnést vlastní odlitek ruky ze sádry. Nebudou chybět ani ukázky resuscitace (v každou celou hodinu) a zajímavá může být i prohlídka záchranářského sanitního vozidla.

Vytisknout

Diskuze: Na kopřivnický polygon za zážitky

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

GPD Rally Cup Ostrava

Galerie z GPD Rally Cupu v Ostravě

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud