Vlčák měl na drápech smůlu

Jiří Dokulil, 28. dubna 2017, 08:44 Google+

Jako na houpačce. Tento popis výstižně charakterizuje většinu dosavadních startů Martina Vlčka na Rally Šumava a ani letos tomu nebylo jinak. Příborský soutěžák už v okolí Klatov zažil mnohé – úspěchy, technické problémy a v roce 2014 musel přímo na „erzetě“ převracet fabii zpátky na kola. Plné zvratů bylo i jeho letošní účinkování, které zakončil ziskem sedmého místa absolutně. Martin s Jindřiškou sice posbírali důležité body do tabulky Mistrovství ČR v rally, kde jim patří průběžná šestá pozice, ale radostí tentokrát nezářili. Jak naznačují jeden druhý a jeden třetí čas ze závěru soutěže, měli tentokrát na víc.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Klatovská soutěž přišla na řadu pouhé dva týdny po Rallysprintu Kopná, což stavělo do výhody posádky, které v rámci testování závodí i na jednodenních soutěžích. Na Martinu Vlčkovi, Jindřišce Žákové a Fiestě R5 v barvách stáje Svarmetal Motorsport byl tento povolený doping znát a po úvodní sérii okruhových „erzet“ jim patřila pátá pozice v kontaktu s elitou. Tím ale jejich šumavská idylka pozvolna končila. „Úvodní okruhovky nepatří mezi mé oblíbené, ale k Šumavě prostě patří. Jeli jsme proto s Jindřiškou to svoje a těšili se do lesa - na opravdové rallyové úseky. Chuť nás brzy přešla, nefunkční zadní stabilizátor nás několikrát téměř zahodil mimo cestu, tak jsme byli rádi za nadcházející servis, kde měli mechanici plno práce. Ztráta byla veliká a nemělo význam za daných okolností riskovat lepší výsledek v první etapě,“ líčil páteční patálie Vlčák.

img-responsive

Rally Šumava (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

V „nadupané“ konkurenci se posádka Fordu Fiesta R5 propadla na osmé místo, při pohledu na desetinkové rozestupy však bylo zjevné, že stále ještě není nic ztraceno. Zvláště, když předpověď počasí slibovala Vlčákův oblíbený déšť. „Věděli jsme, že sobota bude mokrá, a to my s Jindřichem rádi. Stačilo pouze změnit nastavení, které jsme měli několikrát dobře vyzkoušené a vyrazit. Bohužel, došlo k chybě při změně parametrů a křest ohněm začal. Auto nešlo ovládat, měli jsme jednu krizi za druhou a postupně přicházeli na to, že něco není v pořádku. Až v závěru soutěže jsme se proklikali k parametrům, vhodným v podmínkách, ve kterých se jelo. Dokonce z toho byly i slušné časy, ale závod byl pryč, stejně jako slušné body,“ smutnil nad nevyužitou příležitostí Martin. V závěru byl ve hře alespoň posun na šestou příčku před Jaromíra Tarabuse. V repríze podobně vyrovnaného souboje z Kopné se však historie opakovala do puntíku. Opět rozhodovala poslední rychlostní zkouška, a přestože na ní Vlčák zabodoval druhým časem, v celkovém součtu zůstal o 5,7 sekundy sedmý. Tomu odpovídala i jeho poslední slova: „Šumava opět nepřekvapila. Nevyzpytatelné počasí, nekonečné přemýšlení nad volbou pneumatik, nespočet druhů asfaltu a do toho všeho technické potíže. Asi tak bych v krátkosti charakterizoval víkend na jihu Čech.“ Prostor ke zhodnocení dostala tradičně i Jindřiška: „Šumava je pro mě snad zakletá. Už bych chtěla zažít ročník, kdy ji odjedu bez problémů. Na prvních dvou „erzetách“ se nám celkem dařilo a byli jsme spokojení, ale radovali jsme se předčasně. Celkově to byla tentokrát protrápená soutěž a už se nemůžu dočkat, až si na dalším závodě spravíme chuť.“

img-responsive

Rally Šumava (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Na novou příležitost nebudou muset Martin s Jindřiškou čekat dlouho. V akci je uvidíme již o prvním květnovém víkendu, kdy na jubilejní 25. Rally Vyškov pokračuje seriál jednodenních soutěží. Přestože jsou sprinty pro Svarmetal Motorsport spíše jen doplňkovým programem, jihomoravská půda bude i pro jejich reprezentanty mimořádně horká. S napětím je totiž očekáván Vlčákův souboj se známým rakouským „střelcem“ Geraldem Riglerem (Ford Fiesta R5), který se na českých tratích představí úplně poprvé.

  

Vytisknout

Diskuze: Vlčák měl na drápech smůlu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Thierrymu Neuvilleovi to v Argentině zatím moc nešlo, podaří to letos zlomit?

Neuville brzdí vysoká očekávání: V Argentině jsem nikdy nebyl rychlý

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud