Chceme být co nejblíže Pechovi, říká Jakeš

RallyZone.cz, 15. června 2017, 17:31 Google+

Na svůj pátý start na Agrotec Rally Hustopeče se pilně připravují Mirek Jakeš i Marcela Ehlová, třetí nejrychlejší dvojice z minulého podniku mistrovství ČR v Českém Krumlově. Společně jako jedna posádka se však na jihu Moravy představí teprve poprvé, když Mirek zde vloni nestartoval a poslední účast Marcely na tomto podniku se váže k roku 2012 (6. místo s Vojtou Štajfem).

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Český Krumlov (CZE)

Rally Český Krumlov (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

„Myslím si, že moje loňská absence nebude nějakým podstatným hendikepem. Na mapy jsem se předem nedíval, ale podle názvů zkoušek to bude opět zdejší klasika. Erzety budou s drobnými změnami znovu namotané na tradičních úsecích,“ říkal Mirek ještě před středečním týmovým testem.

Ten se odehrál na známém úseku u Vyškova, který svým charakterem připomíná cestičky mezi vinicemi v okolí Hustopečí. „Na testu jsme se střídali s Polákem Szejou, jehož vůz připravuje také tým Jarka Orsáka, my sami najezdili něco kolem 30-35 kilometrů. Odzkoušel jsem si nastavení, které tým používal při belgické Ypres Rally, a jen nepatrně jej přizpůsobil vlastnímu jezdeckému stylu. Překvapilo mne, jak se teď vůz chová jinak v katech a hlavně o kolik je lepší na brzdy,“ objevuje Mirek další možná nastavení fiesty R5. S ní má zatím odjeto při dvou soutěžích, nedokončené Valašce a úspěšném Krumlovu, něco přes 180 (10 + 170) ostrých soutěžních kilometrů, což pochopitelně ani zdaleka nestačí, aby již dokázal plně využít kvalit vozu.

Zatím nejlepší Mirkovo umístění na Rally Hustopeče se datuje k roku 2014, kdy dokázal – tehdy ještě s citroënem – vyhrát 5 z 10 rychlostních zkoušek a dojet druhý za několikanásobným mistrem republiky Vaškem Pechem. „Při účasti dvou továrních posádek Škody Motorsport a naší i slovenské špičky je samozřejmě velmi odvážné myslet na stejný výsledek jako v Krumlově. Každopádně zopakuji to, co jsem říkal již před minulou soutěží. Tedy že se musíme soustředit především na svůj výkon a o konkrétním umístění je zbytečné se v tuto chvíli bavit. Jet v tak nabité konkurenci po oba dva dny maximálně rychle a přitom bez chyb bude velmi náročné. Měřítkem pro nás samozřejmě může být i Vašek Pech, který jezdí se stejným vozem a stejně jako my si na něj letos teprve zvyká. Jeho obrovské zkušenosti jsou pochopitelně pro něj velkou výhodou, každopádně my se budeme snažit být mu co nejblíže,“ odpovídá valašský jezdec na otázku, jaké ambice si dává před startem.

Na průběh soutěže může mít velký vliv i počasí, které podle posledních předpovědí hrozí hlavně v pátek deštěm. „Na mokru jsem s fiestou zatím neodjel ani kilometr, vody se ale určitě nebojíme. Fiesta je obzvlášť oproti citroënu velmi dobře ovladatelná a tým Jarka Orsáka má s ní již dostatek zkušeností a nasbíraných dat, takže v případě deště si můžeme lépe přizpůsobit nastavení vozu. Spíš bude důležité se správně trefit do gum, to ale často bývá i kolikrát o štěstí. Pokud zaprší, beru to tak, že aspoň budeme mít možnost nasbírat další cenné zkušenosti v poznávání fiesty R5 v jiných podmínkách,“ uzavírá Mirek přemítání nad počasím.

Autor: PR, Mirek Jakeš

Vytisknout

Diskuze: Chceme být co nejblíže Pechovi, říká Jakeš

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

37. SVK Rally Příbram (CZE)

38. SVK Rally Příbram

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud