Peugeoty 208 R2 ovládly Rally Bohemia

Radka Matthey, 4. července 2017, 14:41 Google+

Přední posádky letošního premiérového ročníku Peugeot Total Rally Cupu v České republice opanovaly Rally Bohemia. Filip Mareš s Janem Hlouškem dominovali na soutěži s centrem v Mladé Boleslavi mezi vozy s jednou poháněnou nápravou (2WD), druhé místo obsadili Rakušané Simon Wagner a Gerald Winter. Stejné bylo i umístění ve třídě 6.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Bohemia (CZE)

Rally Bohemia (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

V Mladé Boleslavi se objevili na startu čtyři jezdci registrovaní do Peugeot Total Rally Cupu – domácí zástupci Filip Mareš a Tomáš Pospíšilík, dále Rakušan Simon Wagner. Čtvrtým „do party“ byl Polák Arkadiusz Lechoszest, jenž pojímá starty v Česku ve smyslu sbírání cenných zkušeností. České špičce „dvoukolek“ zatím zůstává vzdálen.   

Filip Mareš a Simon Wagner naplnili od úvodních kilometrů všechny předpoklady, šanci na honorovanou první čtveřici si v první etapě držel i Tomáš Pospíšilík. Úvod vyšel ve dvoukolkách nejlépe Kupcovi, ale jezdci s Peugeoty 208 R2 využili jeho zaváhání v RZ3 a převzali otěže závodu do svých rukou. V náročných podmínkách třetího testu využil dobré volby pneumatik k excelentnímu času Mareš, naopak Wagner nebyl s použitými pneumatikami spokojen a připsal si citelnou ztrátu. V odpoledním servisu činil vzájemný rozdíl 18 vteřin, Pospíšilíkovi patřila průběžná šestá příčka.

Ani v závěrečných dvou sobotních testech si Mareš s Wagnerem nic nedarovali, každý byl nejrychlejší v jedné z rychlostních zkoušek. V konečném důsledku na tom ovšem byl lépe Mareš, jenž svůj náskok dokázal navýšit na 23,5 sekundy. Pospíšilík zůstával šestý, Lechoszestovi patřila ve „dvoukolkách“ dvanáctá pozice.

„Bohužel jsme vůbec nezvolili dobře pneumatiky. Ale i tak si souboj s Filipem užíváme. A slibuji, že budu bojovat až do samotného konce závodu. Věřím také, že si naši už tradiční bitvu užívají i fanoušci,“ popsal v cíli první etapy Simon Wagner.

Druhý den začal pro jezdce Peugeot Total Rally Cupu na testu Radostín. Mezi Marešem a Wagnerem startující Landa ovšem havaroval, což mělo za následek přerušení RZ. Rakouskému jezdci tak byl posléze přidělen sportovními komisaři čas jeho rivala. Mareš však následně na dvou testech v blízkosti Mladé Boleslavi Wagnera opět pokořil a jeho náskok narostl na téměř 28 sekund. Definitivně rozhodl druhý průjezd Radostínem, kde si Mareš nakročil k dalšímu prvenství v hodnocení 2WD a třídy 6. A dvě boleslavské zkoušky na tomto rozložení sil už nic nezměnily.

„Naše nasazení bylo opět díky Simonovi a Karlovi Kupcovi hodně vysoké. Od začátku sezony se jede na špičce dvoukolek velmi rychle. Když chce člověk bojovat o první místo, musí ze sebe vydat maximum. A to platí i pro Bohemii, kterou považuji za domácí závod. O pořadí cupu i dvoukolek určitě mnohé napověděla už třetí zkouška. Rozhodli jsme se, že na ní zkusíme zabrat, měli jsme dobře obuto. I když to vše klaplo, posunuli jsme se do čela a následně si vedení už udrželi. Právě volba gum byla na Bohemii, vyjma závěrečné sekce, strašně těžká. Sledovali jsme radary, dostávali jsme informace o stavu cest. Nebylo to jednoduché, ale nám se víceméně volba dařila a celkově jsme si Bohemii maximálně užili. V takových zrádných podmínkách, na blátě, jsme se s peugeotem ještě nikdy tak rychle nesvezli,“ okomentoval vítězné tažení Filip Mareš, který aktuálně vede klasifikaci Peugeot Total Rally Cupu o jedenáct bodů před Wagnerem.

„Nyní nás asi v rámci testu čeká start v Pačejově, pak se vydáme k dalšímu juniorskému podniku ERC do Rzeszova, abychom prázdninové období následně zakončili vrcholem sezony a Peugeot Total Rally Cupu na Barumce,“ doplnil Mareš.

Wagnerovi optimálně nevyšla volba gum nakonec ani ve druhé etapě. Rakouský juniorský šampion tak na Mareše tentokrát nestačil. Přesto opět potvrdil své kvality a rychlost.

V úvodu soutěže nebyl příliš spokojen s volbou pneumatik ani Tomáš Pospíšilík. Valašskému jezdci ovšem nebylo souzeno poprat se o podium ve dvoukolkách, když v RZ6 (která byla nakonec zrušena) havaroval.

Kromě Mareše s Wagnerem tak z pohárových účastníků spatřili cíl Rally Bohemia pouze Arkadiusz Lechoszest s Lukaszem Sitkem, kteří ve dvoukolkách obsadili desátou příčku.

„Už od první soutěže se mezi jezdci Peugeot Total Rally Cupu odehrávají napínavé a divácky atraktivní souboje. Věřím, že budou v tomto duchu pokračovat i na zlatém hřebu rallyové sezony - na Barum Rally. Ve Zlíně nabídneme fanouškům zajímavý program, a proto bych je chtěl tímto srdečně pozvat,“ dodává Marco Venturini, ředitel značky Peugeot v ČR.

 

Peugeot Total Rally Cup – Rally Bohemia – třída 6:

1. Mareš - Hloušek (Peugeot 208 R2)  1:44:00,9

2. Wagner - Winter (Peugeot 208 R2)  + 29,5

8. Lechoszest - Sitek (Peugeot 208 R2)  + 10:30,9

 

Aktuální bodový stav Peugeot Total Rally Cupu (4/5):

1. Mareš 90, 2. Wagner 79, 3. Pospíšilík 27

 

Kalendář PEUGEOT TOTAL RALLY CUP 2017:

24. - 26. 3.          Valašská rally
19. - 20. 5.          Rallye Český Krumlov
16. - 17. 6.           Agrotec Petronas Rally Hustopeče
 1. - 2. 7.             Rally Bohemia Mladá Boleslav
25. - 27. 8.          Barum Czech Rally Zlín

Podrobnosti o poháru najdete na internetových stránkách www.gekonracing.cz   a na facebookovém profilu https://www.facebook.com/Gekon-Racing-sro-168494039868208/ 

 

Vytisknout

Diskuze: Peugeoty 208 R2 ovládly Rally Bohemia

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Rally Bohemia (CZE)

Břetislav Enge - Lucie Engová obhájili vítězství na Rally Bohemia Historic

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud