Bohemiácké Waterloo pro Obadala, Daňhela a Krajču

Miroslav Vebr, 8. července 2017, 13:18 Google+

Tři vozy Renault přivezl Minařík racing do dějiště pátého závodu velkého českého mistráku v rally do Mladé Boleslavi. S nadsázkou by se dalo říci, že všem třem posádkám stačil rozpis pouze na první etapu. Závěrečná zkouška sobotní části Rally Bohemia se totiž stala konečnou pro Milana Obadala, Vlastimila Daňhela i Petra Krajču.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Bohemia (CZE)

Rally Bohemia (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Jako první vyrazil do závodu, který měl ve dvou etapách celkem 11 rychlostních zkoušek, Milan Obadal se spolujezdcem Vladimírem Osičkou. Pro valašskou posádku byl opět připravený Renault Clio R3 ve třídě 5. Bohemku ovšem Milan nebude považovat za pohodovou soutěž, neboť ihned v úvodu soutěže dostal penalizaci za pozdní příjezd do časové kontroly, a to díky prasklému drážkovému řemenu na přejezdu. Do toho přišla i špatná volba pneumatik, a když se posádka rozjela, přišel dvojitý defekt na 5. Rychlostní zkoušce. Jelikož si kluci vezli v autě pouze jednu pneumatiku, znamenalo to konec v soutěži.

img-responsive

Rally Bohemia (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

O kousek dál se svezl „hostující“ Vlastimil Daňhel s Richardem Lasevičem. Pro tuto zkušenou dvojici dovezl slušovický tým Renault Clio Sport spadající do třídy 8. Náročná trať ovšem byla i v tomto případě nad síly posádky a v průběhu páté rychlostky poškodil Vlastimil pravé přední kolo včetně nápravy o kámen, čímž pro něj rally skončila.  „Po Krumlovu moje druhá srdcovka. Po smolném výpadku v Hustopečích jsem se hodně těšil na krásné tratě Libereckého kraje. I díky velmi dobré práci Richarda Laseviče jsme dobře potrénovali na soutěž a těšili se na sobotní start. Na seznámení s autem jsme se párkrát svezli na shaku, což si myslím, splnilo svůj účel. Start na náměstí nás přivedl na bláznivou městskou erzetu, kterou nikdo ze soutěžáků a ani já nemusí. Když se taková RZ dělá, tak to chápu jako propagaci rally pro širokou veřejnost a pak má taková akce smysl. Zde bych rád organizátory rally pochválil za báječnou diváckou kulisu, takže moje hodnocení městské zkoušky je kladné. Následovaly další vložky, které patří ke klasikám rally sportu v Čechách - Chloudov a Zlatá, neboli Návarov. Nejistota v  předpovědi počasí nás donutila vzít do kufru dvě mokré pneu. Bohužel ačkoli se nakonec naše obavy naplnily a voda na Zlaté v podobě průtrže mračen přišla, časy na přejezd stanovené organizátorem rally nám neumožnily výměnu. Časy na přejezd byly tak našponované, že jsme neustále v hustém provozu rekreantů permanentně porušovali předpisy, abychom stihli dojezdové časy do kontrol. Samozřejmě jsme tím veřejnosti nefandící rally dávali pádný argument, aby nás konečně ze zákona zakázali. Průtrž mračen na Zlaté jsme přežili a nakonec první sekci dokončili. Do druhé sekce jsme nastoupili s odhodláním doklouzat se do cíle první etapy. Bohužel ve druhém průjezdu uklouzané Zlaté jsme trefili kámen tak nešikovně, že to odnesla poloosa a ohnuté rameno, takže pro nás soutěž skončila pod kapkami nekončícího deště. Rád bych poděkoval týmu a mechanikům za vzornou přípravu vozu a spolujezdci za profesionální vedení během celého našeho účinkování v soutěži,“ uvedl Vlastimil Daňhel.

img-responsive

Rally Bohemia (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Ve třídě byl Daňhelovým soupeřem i Petr Krajča. Jezdec z Želechovických pasek zůstal věrný osvědčené sestavě, a tudíž slyšel v Renaultu Clio Sport diktát z úst Honzy Houště. I tady byla pro posádku poslední zkouška první etapy zároveň poslední zkouškou celé soutěže.

„Rally Bohemia pro nás byla velkou neznámou. Vydali jsme se ve čtvrtek směr Mladá Boleslav s naším velkým konkurentem Michalem Vaňharou a jeho novou spolujezdkyní Kájou Jugasovou. Cesta probíhala dle plánů a my přijeli do Boleslavi včas a mohli se od 18 hodin věnovat tréninkům. Ve čtvrtek jsme tréninky ukončili velmi pozdě, ale neměnilo to nic na tom, že jsme v pátek vyjížděli z penzionu už v 6:50 hod. Bylo to velmi náročné a tak jsem musel v autě prohlásit, že kvůli KÁVĚ udělám cokoliv J a tak jsme museli hodně často zastavovat na benzince. Tréninky dopadly dobře a já jsem se mohl začít věnovat oblíbenému obtahování rozpisu. Sobotní etapu jsme začali v tempu tak, abychom byli co nejblíže Michalovi. Na RZ 3 jsme si vezli v kufru prořezané měkké pneu, ale bohužel jsme je nestihli přehodit, protože příjezd do ČK byl opravdu na minutu přesně a ještě k tomu tam jel vlak L. Na téhle RZ jsme zažili počasí, které jsem ještě nikdy na rally nezažil. Start byl na suchu, poté přišla průtrž mračen, stěrače nestíhaly, poté vysvitlo slunce a před cílem opět nás zastihla obrovská průtrž. Auto nechtělo jet ani do kopce, protože přišly obrovské přívaly vody. V servise jsme přezuli na kompletně mokré pneu, na RZ 4 už auto naštěstí sedělo a bylo to parádní svezení. Na RZ 5 jsme po projetí prvního radiobodu zahlédli Milana Obadala odstaveného mimo trať, po chvilce jsme spatřili také Vlasťu Daňhela, jak byl také odstavený. Bylo nám jasné, že už jsme jen my, poslední Minaříkovo želízko v ohni. Po projetí radiobodu č.2, kdy se skákalo přes hlavní cestu, se nám ve třetí zatáčce zasekla trojka a nešlo ani vyřadit. Auto jsme odstavili i my a já zkontaktoval mechaniky s tím, že stojíme všichni za sebou jako ve vláčku. Převodovka je u našeho Clia asi na konci své životnosti. Uvidíme, jak velký zásah do závodního rozpočtu to bude. Snad se nám podaří zajistit finance na opravu a náš harmonogram závodů nebude ohrožen,“ popsal dění na Boleslavsku Jan Houšť.

Vytisknout

Diskuze: Bohemiácké Waterloo pro Obadala, Daňhela a Krajču

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Rally Bohemia (CZE)

Filip Mareš dovršil na Bohemii „hattrick“

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud