Prověrka psychické odolnosti

Jiří Dokulil, 8. července 2017, 21:25 Google+

Zatímco účast na jednodenních sprintech přináší Martinu Vlčkovi a Jindřišce Žákové jeden úspěch za druhým, ve „velkém“ šampionátu se jim stále nedaří naskočit na vlnu uvolněných výkonů z druhé poloviny loňské sezony. Po defektu pneumatiky na Valašce, laborování s nastavením na Šumavě a jezdecky protrápeném Krumlově si na následujících dvou soutěžích vypili kalich hořkosti až do dna – v Hustopečích i na Bohemii totiž hned po startu rozšířili seznam odstoupených posádek.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Bohemia (CZE)

Rally Bohemia (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Na hustopečskou Agrotec Petronas Syntium rally se nejezdí jen za kvalitním sportovním zážitkem, ale také za zábavou a uvolněnou atmosférou. Čtvrteční neformální zahájení soutěže v areálu hlavního sponzora dokáže soutěžní posádky vždy dobře naladit a nabídnout jim k vyzkoušení zajímavou techniku, se kterou běžně nepřicházejí do styku. V případě Martina Vlčka se jednalo o jedenáctitunový traktor se všemi technickými vymoženostmi dnešní doby. „Už jsem řídil kde co, ale tohle byl velký zážitek. Tento stroj by si určitě dokázal poradit i se zdejšími vyhlášenými protikatovacími zábranami,“ chrlil ze sebe zážitky Martin. Co se týká jeho vztahu k hustopečské rally, výsledkově zde měl na co navazovat – v roce 2012, ještě s peugeotem, vyhrál svoji třídu a o rok později, už za volantem fabie, zde skončil po dramatickém souboji třetí absolutně. Od příchodu Jindřišky Žákové na sedadlo spolujezdce jsou však pro něj jihomoravské vinice zřejmě zakleté. Drobnou havárií skončilo jejich účinkování před dvěma lety, loni v Hustopečích chyběli a letos si po roční pauze znovu ustlali mimo trať. Po druhém testu přitom v mezinárodní konkurenci figurovali na nadějném sedmém místě absolutně a pátém v hodnocení mistrovství republiky. „Stává se tradicí, že se nám s Jindřichem v Hustopečích nedaří - buď máme smůlu v podobě pomalého defektu, nebo málo předvídáme při psaní rozpisu a výsledkem je výlet mimo trať. Letos nás na třetí „erzetě“, na výjezdu z levotočivé zatáčky, překvapilo bláto a při akceleraci jsme zavadili pravou stranou vozu o strom. Přesto všechno tuto soutěž považuji za jednu z oblíbených, má hlavu a patu, je rozumně rozmístěna v nádherném regionu a přejezdy jsou až nepochopitelně krátké. Tady je vidět, že se na organizaci podílejí aktivní závodníci. Příště si musíme dát pozor při psaní tratě a určitě to dopadne dobře,“ zhodnotil svoji krátkou pouť soutěží „Vlčák“, který vzhledem k poškození vozu nemohl druhý den startovat v rámci systému Super rally. Jindřiška pak jen připomněla, že se jim stala osudnou stejná RZ jako předloni, jen o několik kilometrů dál.

img-responsive

Rally Hustopeče (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

S odhodláním spravit si chuť vyrazili reprezentanti týmu Svarmetal Motorsport na Rally Bohemia, která se konala o prvním prázdninovém víkendu. Pšenka však Martinovi s Jindřiškou bohužel nekvetla ani v okolí Mladé Boleslavi a nic na tom nezměnila ani vydatná „vlčí“ podpora týmových maskotů na startovní rampě. „Na Bohemku nám mechanici nestihli opravit naší „fordici“, a proto jsme museli požádat vstřícné slovenské kolegy, kteří nám ochotně vyhověli, aby bylo čím závodit. Není však ford jako ford a my se museli od začátku seznamovat. Moje nedůvěra v nastavení pak vedla k přehřátí brzd na nejdelší rychlostní zkoušce a k prošlápnutí brzdového pedálu až na podlahu. Výsledkem byl výlet mimo trať,“ vrátil se k příčinám problémů pilot. Propad z třináctého místa na 46. pozici a především šestiminutová ztráta na čelo soutěže stály za rozhodnutím nepokračovat v první etapě a raději poléčit vůz na nedělní souboj o bonusové body. Toto rozhodnutí se druhý den ukázalo jako rozumné – Fiesta R5 z týmu Vladimíra Hanuše šlapala jako hodinky a posádka postupně získávala důvěru v její schopnosti, což vyústilo v zisk devátého místa v etapovém hodnocení. Doplňme, že stejná příčka patří Martinovi a Jindřišce i v průběžné tabulce Mistrovství ČR v rally po páté soutěži. „Bohemka byla spíše protrápená. Počasí si s námi dělalo, co chtělo, a poté, co si fiesta v sobotu řekla, že prostě brzdit nebude, už jsme se hůře koncentrovali na nedělní souboj o etapové body. Jsme však rádi, že se nevracíme úplně s prázdnou,“ uzavřela hodnocení mladoboleslavské účasti Jindřiška.

img-responsive

Rally Bohemia (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Motivace Martina a Jindřišky po dvou výpadcích povážlivě klesala na nulu, v testu psychické odolnosti však obstáli a už nyní směřují jejich myšlenky k vylepšení bodového konta na nadcházející soutěži Mistrovství ČR v rally - Barum Czech Rally Zlín. Ještě předtím se navíc objeví i na oblíbené sprintrally v Pačejově, která patří do Poháru 2+. „Je pravda, že smůla dvakrát po sobě sice na závodnickém sebevědomí nepřidá, ale my s Jindřichem jsme kalení v oleji a jen tak nás něco nezlomí,“ tvrdí odhodlaně Vlčák.

Vytisknout

Diskuze: Prověrka psychické odolnosti

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Thierry Neuville získal v Polsku svoje letošní již třetí vítězství

Neuvillea mrzí, že soupeři dovolili Ogierovi v Polsku návrat na podium

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud