Dominik Brož s Petrem Těšínským šestí v Polsku

Miroslav Vebr, 11. srpna 2017, 18:50 Google+

Na třetím podniku Juniorského mistrovství Evropy Rally Rzeszów v Polsku se představila i posádka hájící barvy ACCR Czech teamu Dominik Brož s Petrem Těšínským. Turnovská dvojice i přes technické problémy dovezla Ford Fiestu R2 do cíle a brala body za 6. místo.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Barum Czech Rally Zlín (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Dva starty v ERCJ na Peugeotu 208 R2 mají v letošní sezóně za sebou Dominik s Petrem. Na Azorských ostrovech to bylo místo šesté, a o měsíc později, při další ostrovní rally na „Kanárech“, místo sedmé. Obě tyto soutěže spojovalo pojmenování „technické problémy“. I to byl jeden z důvodů, proč juniorská posádka pro polskou soutěž sáhla po Fordu Fiesta R2, se kterým absolvovala loňský ročník ERCJ. „Peugeot je oproti Fordu vyzrálejší a lépe funguje. Ale vůz musí opravdu fungovat. Nám se však nepodařilo vychytat dětské nemoci, a proto jsme chtěli udělat změnu a do Polska vyrazili s naším loňským vozem,“ vysvětlil změnu vozu Dominik Brož.

V Polsku čekalo na přihlášené posádky 11 rychlostních zkoušek rozdělených do dvou etap. V pátek bylo, dle harmonogramu, pět měřených testů, v sobotu zbývajících šest. Do třetího juniorského závodu se přihlásilo 13 posádek z deseti zemí zařazených do kategorie ERCJ U27. Na všechny ovšem čekala nejprve čtvrteční kvalifikační zkouška. „Po příjezdu do polského Rzeszówa jsme naběhli na seznamovací jízdy, které probíhaly v pohodě. Charakter rychlostních zkoušek se nám líbil a hlavně páteční etapa měla sedět našemu Fordu díky rychlým úsekům. Ve čtvrtek byl na řadě shakedown, ale tady jsme se moc nesvezli. Důvodem byla prasklá poloosa hned při prvním startu. Naštěstí máme šikovné mechaniky, kteří nám poškozenou poloosu opravili, a my vyrazili přímo na kvalifikační zkoušku. Večer byl určený pro slavnostní start, který byl umístěný do obchodního centra, kde však panovala spíše komorní atmosféra,“ popsal prostředí třetí soutěže v ERCJ Dominik Brož.

Dominik s Petrem se ovšem těšili na zkoušky v první etapě. To však netušili, co je v páteční části soutěže čeká a že závodění si moc neužijí. Rychlá trať a velké nasazení posádek startujících před českou dvojicí, totiž šly ruku v ruce s haváriemi a rušením rychlostních zkoušek. „Každá posádka se nejlépe cítí na uzavřených erzetách, kde ukazuje řidičské umění. Nám se ovšem to naše moc nedařilo prezentovat. Na úvodní zkoušce nás pořadatelé zastavili po zhruba šesti kilometrech a podobný scénář se opakoval i na následující RZ. Na obou zkouškách jsme dostali přidělený náhradní čas a s vidinou lepších časů jsme odjeli do servisu. Bohužel i na třetí páteční zkoušce nás pořadatel zastavil. Tentokrát to bylo u havárie Luciho Rossettiho, u kterého jsme stáli hodinu a půl. Toto zdržení mělo i malou výhodu v náš prospěch, neboť pro juniorské posádky, které nebyly zdržené italovou havárií, byla zrušená čtvrtá zkouška dne. My jsme tuto zkoušku projeli před polským šampionátem, stejně jako závěrečnou městskou superspeciálku. V tuto chvíli nás však začala zlobit převodovka,“ přiblížil dění v první etapě jezdec z Turnova. Po pěti rychlostních zkouškách, z nichž Dominik s Petrem odjeli pouze dvě, a na zbývajících byly přidělené náhradní časy, byla posádka v kategorii ERCJ U27 na 9. místě.

V sobotu čekalo na posádky v prořídlém startovním poli šest rychlostních zkoušek. Po jezdce z Juniorského mistrovství Evropy to již byla etapa, ve které si zazávodili. „I díky větším rozestupům mezi posádkami a také díky naší pochroumané převodovce, kdy nám nejprve odešel třetí rychlostní stupeň a v závěru i pátý, jsme nemohli pomýšlet na velký posun vpřed. Na rychlé trati byl hendikep v chybějících rychlostních stupních dost citelný. Přesto jsme závod dokončili a dosáhli na další body do průběžné tabulky. Závod hodnotím jako nevydařený, neboť jsme si kladli vyšší cíle. Nyní ovšem už vzhlížím k závěru srpna, kdy se pojede Barum Czech Rally Zlín a kde budeme určitě startovat. Tímto bych chtěl pozvat všechny příznivce rally, aby přijeli podpořit evropské juniorské posádky, protože je se opravdu na co dívat,“ zhodnotil polskou rally a zároveň zve fanoušky do Zlína Dominik Brož. Zbývá tedy jen doplnit umístění, jakého dvojice Brož – Těšínský v Polsku dosáhla. V absolutní klasifikaci to bylo 23. místo, ve třídě ERCJ U27 místo šesté a ve třídě RC4 místo sedmé.

 

Vytisknout

Diskuze: Dominik Brož s Petrem Těšínským šestí v Polsku

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Lefebvre, Stéphane - Moreau, Gabin

Matton chce Loeba nechat testovat i na šotolině

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud