Barum Rally 2017 - průvodce pátkem

RallyZone.cz, 20. srpna 2017, 19:02 Google+

Díky serveru www.czechrally.cz vám přinášíme průvodce diváka pátečním dnem na Barum Czech Rally Zlín 2017. V tento den je v programu kvalifikační zkouška a shakedown, které se po několika letech pojedou na jiné trati, a to v okolí obce Žlutava. Na večer, po slavnostním startu, je přichystána klasická divácká "superspeciálka" u ulicích města Zlína.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Barum Czech Rally Zlín (CZE)

Barum Czech Rally Zlín (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

KVALIFIKACE / SHAKEDOWN

Kvalifikační zkouška a shakedown se v roce 2017 nově pojedou na známém úseku erzet Žlutava a Halenkovice. Start se nachází na úzké místní komunikaci nedaleko bělovského jezu. Trať poté vede technickým úsekem podél řeky Moravy a po chvíli uhýbá doprava do prudkého stoupání. Technický výjezd je zakončený ostrým levým odbočením u fotbalového hřiště. Následuje další levé odbočení do rychlé a přehledné pasáže u motokrosové dráhy (A), která je zakončená záludným pravým utahovákem. Poté posádky sjedou do obce Žlutava, v jejímž centru na ně čeká pasáž s přírodním retardérem (B - divácký supertip) a následně výjezd svižnými zatáčkami ven z obce. Následuje sjezd s několika serpentinami, za nimi nedaleko obce Bělov je pak umístěn cíl. Fanoušci uvidí atraktivní průjezdy soutěžních vozů během celého pátečního dopoledne.

Jak se jede kvalifikační zkouška? Kvalifikační zkouška se začala jezdit v seriálu Mistrovství Evropy v rally (ERC) před čtyřmi lety nejdříve při šotolinových rally a od roku 2014 se stala součástí všech podniků evropského šampionátu. Kvalifikaci jedou všichni jezdci s prioritou FIA nebo ERC a na základě výsledků si poté vyberou startovní pořadí, v jakém nastoupí do sobotní části první etapy. Při sedmačtyřicátém ročníku zlínské rally proběhne kvalifikace na známém asfaltovém úseku v okolí Žlutav.

Posádky budou mít od 7:30 do 9:10 hodin možnost dvou průjezdů v rámci volného tréninku úsekem, přičemž naměřené časy z těchto dvou jízd nebudou hodnoceny. Rozhodující bude pro účastníky třetí jízda, která je naplánována od 9:15 do 10:10 hodin. Do ní budou posádky startovat podle předem zveřejněného pořadí. Zajímavostí kvalifikační zkoušky je, že na rozdíl od klasických rychlostních zkoušek, které jsou měřeny na desetiny sekundy, kvalifikace je měřena na tisíciny sekundy. Výsledky třetí jízdy budou podstatné pro výběr startovního pořadí. Výběr startovních pozic na základě dosažených výsledků z kvalifikace se uskuteční od 15:30 hodin na startovní rampě před radnicí Magistrátu města Zlína. Jako první má právo volby jezdec, který dosáhl v kvalifikační zkoušce nejrychlejšího času. Startovní pořadí si vybere pouze patnáct nejrychlejších jezdců. Po odjetí kvalifikace bude pokračovat na uzavřeném úseku klasický shakedown, která se pro neprioritní jezdce uskuteční od 10:15 do 13 hodin.

RZ 1 SUPER RZ ZLÍN

Populární městská rychlostní zkouška se vrací k osvědčené podobě známé z roku 2015. Posádky budou do městské RZ startovat na Vodní ulici (A), po projetí retardéru na křižovatce ulic Vodní a Bartošovy je čeká vjezd na čtyřproudou komunikaci a následně pravoúhlé zabočení na kostky (B). Poté přichází úsek, kdy posádky odbočí mírně vpravo mezi budovy UTB. Za nimi odbočí ostře vlevo, aby projely bývalým nástupištěm autobusů HousaCar, za kterým se přes vyvýšené pravé odbočení napojí na hlavní ulici (C). Poté následuje další pravoúhlé odbočení u mrakodrapu (D) a v klesání retardér na křižovatce (E). Další úsek na nové širší komunikaci vede v bezprostřední blízkosti tzv. Rally Village (servisní zóna Star Rally) a obsahuje pravoúhlou zatáčku (F). Výjezd z továrního areálu je tvořen sérií zatáček různých poloměrů a přejezdem zpomalovacího betonového prahu naproti vlakovému nádraží. Přichází průjezd oblíbenou a přehlednou pasáží na autobusovém nádraží (G). Závodní vozy pak vyjedou kolem patrových garáží (H) na nadjezd, za ním odbočí k čerpací stanici OMV (I) a zamíří na silnici vedoucí podél řeky Dřevnice, kde je v místě bývalé autobusové zastávky MHD čeká retardér. Na kruhovém objezdu vjedou na most (J) a přejedou na druhý břeh, kde je rychlá pasáž zakončená pravoúhlým odbočením na panely. Po překonání kolejí přichází poslední odbočení vpravo, kterým se posádky dostanou zpět na začátek okruhu (A). Ten absolvují celkem třikrát, cíl se nachází na ulici Zarámí.

POZOR! Důležité upozornění ohledně pohybu diváků na nadjezdu: Nadjezd bude z bezpečnostních a organizačních důvodů bez diváckého sektoru a bude určen pouze pro průjezd soutěžních vozů! Pěší průchod přes nadjezd bude možný do 15:30, poté pořadatelé celý prostor uzavřou! Jižní kraj nadjezdu, zóna podél betonové zdi, oddělující autobusové a vlakové nádraží, bude i letos určena pouze pro držitele vstupenek na některou z mobilních tribun.

Zdroj a více informací včetně map ve vyšším rozlišení: www.czechrally.cz 

Vytisknout

Diskuze: Barum Rally 2017 - průvodce pátkem

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Tänak v Německu předvádí moc pěkný výkon

Rallye Deutschland: Tänak si připisuje druhé vítězství v kariéře, první na…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud