Jedu na dřeň 2017 je v polovině, do registru dárců přivedla už 500 nových nadějí na život

Roman Ordelt, 23. srpna 2017, 23:13 Google+

Možnosti zápisu do Českého národního registru dárců dřeně ale zdaleka nevyužívají pouze návštěvníci akcí, ale sami závodníci a jezdci. V Lokti se například mezi nové potenciální dárce kostní dřeně přidal i český motocrossový závodník a jezdec Autoklubu České republiky Jarda Romančik

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Jedu na dřeň

Jedu na dřeň | foto: www.jedunadren.cz JAN SALAČ

Sdílejte článek

"Leukemie je vážná nemoc, pro léčbu je klíčové najít vhodného dárce kostní dřeně. Jedu na dřeň, protože můžu být vhodným dárcem a mám šanci zachránit lidský život. Když si to člověk uvědomí, nemá se nad čím rozmýšlet," řekl Jaromír na místě během svého vlastního zápisu do Českého národního registru dárců kostní dřeně.

Kdy a kde se jede na dřeň příště? Jedu na dřeň pokračuje už 25. 8., a to na Barum Czech Rally Zlín, kde bude od pátku do neděle k dispozici přímo na náměstí Míru. Organizační tým Jedu na dřeň bude spolu se zdravotnickým personálem z Krajské nemocnice Tomáše Bati k dispozici pro všechny, kteří se budou chtít během víkendu přidat mezi potenciální zachránce lidských životů.

Největším vítězstvím v životě je zachránit život někoho jiného. Najít vhodného dárce kostní dřeně je při léčbě leukemie klíčové. Bohužel, každý 4. pacient správného dárce nenajde. I v roce 2017 bude projekt Jedu na dřeň pokračovat v budování základny potenciálních dárců kostní dřeně v České republice, do které dosud přivedl téměř 2000 nově registrovaných lidí. "Zápis samotný je velice rychlý a bezbolestný proces, ke kterému stačí 5 minut času a pouhé 2 ml krve. Navíc díky novým metodám darování kmenových buněk je i samotná transplantace zcela bezbolestná," upřesňuje Jana Sklenářová, organizátorka Jedu na dřeň.

Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR: "V našich závodnících podporujeme fair play jednání na tratích. Spravedlnost, podpora a pomoc druhému v nouzi jsou základními vlastnostmi správného jezdce, který si je potom odnáší do reálného života, ve kterém je zúročí. Život s námi ale fair play nehraje a onemocnět leukémií může kdokoliv z nás. Proto jsme i v letošním roce podpořili tento smysluplný projekt, díky kterému může být zachráněn nejeden lidský život."

Iva Cacáková, Generální manažer a prokurista společnosti VOTUM a.s.: "Posláním naší společnosti VOTUM je pomoci lidem v těžkých a nečekaných životních situacích. Partnerstvím s kampaní Jedu na dřeň se nám rozšiřují možnosti, jak ještě více pomáhat a k tomu zachraňovat lidské životy."

Daniel Pagáč, ředitel Českého národního registru dárců dřeně: "Může se to stát komukoliv, dítěti, dospělému, mladému, staršímu. Ze zdravého se člověk tak nečekaně stane hematoonkologicky nemocným. Transplantace kostní dřeně má báječnou schopnost vrátit ho zpět do plnohodnotného života. Jde však o to mít pro pacienta vhodného dárce!"

Vytisknout

Diskuze: Jedu na dřeň 2017 je v polovině, do registru dárců přivedla už 500 nových nadějí na život

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Barum Czech Rally Zlín (CZE)

V sekretariátu barumky se hlásilo celkem 135 posádek

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud