Velké lotyšské finále pro ACCR CZECH TEAM

RallyZone.cz, 6. října 2017, 12:43 Google+

Posledním závodem letošního mistrovství Evropy v automobilových soutěžích bude již o tomto víkendu Rally Liepaja. O řadě titulů v rámci seriálu starého kontinentu ještě není rozhodnuto a významnou roli v těchto soubojích budou chtít hrát i piloti ACCR CZECH TEAMu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Liepaja (LV)

Rally Liepaja (LV) | foto: Martin Husár

Sdílejte článek

Kromě bitvy o titul absolutního mistra Evropy je otevřený souboj o titul také v kategorii ERC Junior U27. Šanci na prvenství mají dokonce čtyři piloti - kromě továrních pilotů Opelu a Alekse Zawady je stále ve hře i česká dvojice Filip Mareš-Jan Hloušek, která se po vítězství na Rally di Roma Capitale dokonce dostala do čela průběžné klasifikace.

Na náročných rychlých šotolinových tratích v lotyšské oblasti Kurzeme je však čeká těžký souboj oproti soupeřům, kteří mají více zkušeností s podobným charakterem tratí, většina z nich navíc na Rally Liepaja již startovala. Přestože mají konkurenti nespornou výhodu, mladá česká posádka se rozhodně nevzdává a snažila se přípravu na rozhodující podnik sezóny nepodcenit.

"Bude to pro nás hodně důležitá soutěž, ale zůstáváme nohama na zemi. Oproti soupeřům nemáme tolik zkušeností s rychlou šotolinou, přesto jsme se pokusili maximálně připravit," řekl Filip Mareš. Ten se o minulém víkendu úspěšně zúčastnil lokálního lotyšského rallysprintu v okolí města Saldus. V úterý proběhl větší test přímo v oblasti soutěže, ve středu pak jezdil v rámci projektu ERC Junior Experience společně s velezkušeným Urmo Aavou. "Věřím, že jsme dobře připraveni. Je to pro mě hodně bláznivý rok a jsem šťastný, že jsme se během sezóny dokázali hodně zlepšovat. Vedení v šampionátu si užívám, ale žádný tlak na sebe necítím," dodal šestadvacetiletý pilot, který bude opět startovat s osvědčeným Peugeotem 208 R2.

Nebude však bojovat jen o titul mezi juniory, ve hře je i prvenství v rámci hodnocení týmů. ACCR CZECH TEAM patří po sedmi odjetých soutěžích průběžné druhé místo. Při absenci Jana Černého bude v Lotyšsku spolu s Marešem bojovat o týmové body dvojice Dominik Brož - Petr Těšínský. "Letos jsme jezdili hlavně na asfaltu, takže se už těším na návrat zpátky na šotolinu. Pořád s tímto povrchem nemáme dostatek zkušeností a potřebujeme na něm najet co nejvíce kilometrů. V loňském roce se nám v Lotyšsku příliš nedařilo, bourali jsme. Věřím, že tentokrát se nám bude dařit mnohem víc a připíšeme do týmové soutěže spoustu bodů," řekl Dominik Brož. Ten usedne společně se svým spolujezdcem opět do Peugeotu 208 R2, který je tak trápil v posledních závodech. "Problémy s elektrikou, které nás trápily na Rally di Roma Capitale, jsme již vyřešili, takže teď už snad bude všechno fungovat bez problémů," dodal Petr Těšínský.

Rally Liepaja se uskuteční o nadcházejícím víkendu a má na programu 13 náročných rychlostních zkoušek, které měly mít celkovou délku lehce přesahující 200 kilometrů. V Lotyšsku však již dva týdny vytrvale prší a cesty jsou hodně podmáčené, místy téměř nesjízdné. Organizátor již byl nucen ze soutěže ubrat 18 km. Pomůžou náročné podmínky českým posádkám k dosažení kýžených úspěchů?

Autor: Klára Sobotková, Autoklub ČR

Vytisknout

Diskuze: Velké lotyšské finále pro ACCR CZECH TEAM

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Ogier začal ve Španělsku nejlépe

Ogier nejrychlejší na shakedownu ve Španělsku

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud