Slibná premiéra Abarthu na vsetínské soutěži

Tomáš Plachý, 17. října 2017, 07:56 Google+

Dlouho očekávaná česká premiéra Abarthu 124 Rally ve specifikaci R-GT se stala o víkendu skutečností. Posádka Martin Rada – Jaroslav Jugas, reprezentující AGROTEC CZECH ABARTH Team, dokončila poslední závod seriálu Rallysprint Série – Rally Vsetín - na třicáté příčce absolutně. Více než toho umístění jsou ovšem pozitivnější získaná data a zkušenosti, které potvrdily slibovaný potenciál tohoto unikátního speciálu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Vsetín (CZE)

Rally Vsetín (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Náročné vsetínské tratě, s technickými, ale i uskákanými pasážemi, to byly ideální podmínky, aby hustopečský tým mohl vyzkoušet nový vůz Abarth 124 Rally. Martin Rada, vědom si specifik nového speciálu, zejména pohonu zadních kol, se kterým nikdy v minulosti nezávodil, vsadil v úvodu na jistotu.

„První průjezdy byly z mé strany velmi opatrné, hledal jsem vhodnou stopu, brzdné body, učil se projíždět zatáčky, poznával schopnosti auta a snažil se ho pochopit. Novinkou byl i startovací program. Ukázalo se, že vozu musíme přizpůsobit i rozpis. Prostě všechno je pro mě úplně nové a připadám si, jako kdybych znovu začínal. Tomu také odpovídaly časy,“ přiznává Martin Rada.

img-responsive

Rally Vsetín (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Červenobílý abarth se ovšem postupně posouval výsledkovou listinou výše. Během druhé sekce se posunul o sedmadvacet míst.

„Každý další průjezd jsme se zlepšovali a posouvali se dopředu. To byl náš plán a dařilo se nám ho naplňovat. Navíc díky počasí jsme mohli vyzkoušet různé varianty map motoru, nastavení kontroly trakce, použití ALS či vlastního nastavení podvozku. Na základě získaných poznatků a dat dojde ke změnám na podvozku a přizpůsobení auta na české asfalty. V tomto směru byla pozitivní podpora přímo z Abarthu, kdy soutěži byli přítomni dva technici a vývojový inženýr,“ komentuje průběh závodu Martin Rada.

Také v závěrečné části závodu pokračovala hustopečská dvojice v trendu zrychlování. Abarth 124 Rally fungoval bezchybně a výsledkem nakonec byla třicátá příčka absolutně.

„To auto je úžasné a velmi dobře funguje. Nadšený jsem byl zejména z řazení pádly u volantu. Líbilo se mi, s jakou agresivitou a akcelerací auto odjíždí, předností jsou i brzdy. Je potřeba však uvést, že stále u mě převládá velký respekt z vozu. Velkým výkonem poháněná zadní kola je těžké krotit, proto jsme tentokrát ani zdaleka nevyužili jeho maximální motorické možnosti,“ doplňuje Martin Rada. „Potěšila nás i atmosféra v servisu i na trati, zájem diváků, týmů i jezdců o náš vůz. Naše předstartovní tisková zpráva měla přes tisíce zhlédnutí, v servisu nás navštívila spousta fandů, kteří nás podporovali i na trati. Auto vzbuzuje opravdu velký zájem. Věřím, že se budeme postupně zlepšovat a naše časy budou odpovídat možnostem tohoto auta. Proto se s Jardou už těšíme na další závod, kterým bude Mikulášská rally ve Slušovicích,“ uzavírá jezdec AGROTEC CZECH ABARTH Teamu.

Vytisknout

Diskuze: Slibná premiéra Abarthu na vsetínské soutěži

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Rally Vsetín (CZE)

RUFA SPORT Team absolútnym víťazom XIV. Bonver – Partr Rally Vsetín 2017

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud