Hvězdy, show, akce i havárie na Setkání mistrů

Petr Eliáš, 20. listopadu 2017, 18:05 Google+

Šestnáctý ročník motoristické show Global Assistance Setkání mistrů v Sosnové nabídl všechna lákadla, která diváci v motorsportu hledají.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Setkání mistrů

Setkání mistrů | foto: Lucie Vondřičková - RallyZone.cz

Sdílejte článek

Již šestnáctý ročník Global Assistance Setkání mistrů se uskutečnil v sobotu 18. listopadu na Autodromu v Sosnové u České Lípy. Více než šest tisíc diváků se po dva dny těšilo z pestré směsice závodní techniky, kterou reprezentovali zástupci z rally, rallycrossu, autokrosu a také z Dakaru. Do Sosnové letos na pozvání pořadatelů dorazily dvě světové legendy motoristického sportu první velikosti, kterými byl dvojnásobný mistr světa z rally Ital Miki Biasion a Fin Markku Alén, kteří za dva dny rozdali tisíce podpisů fanouškům. Ti na ně při Setkání mistrů číhali doslova na každém kroku a oba matadoři světové rally se dočkali nejednoho doslova dojemného setkání s jejich obdivovateli z České republiky, kteří měli mnohdy první možnost v životě tyto hvězdy spatřit na vlastní oči. Oba závodníci navíc předvedli, že to za volantem stále velmi dobře umí, a diváci je mohli vidět v soutěžním Abarthu 124 Rally třídy R-GT, legendárním Fordu Escort RS Cosworth a v moderní Škodě Fabia R5. Při exhibici dakarského monstra Ford Ranger předvedl Tomáš Ouředníček divákům sílu a krásu dakarských vozů a připomněl tak Dakar Setkání, které se v Sosnové odehraje příští rok v březnu.

Diváci, kteří navštívili XVI. Global Assistance Setkání mistrů v Sosnové mohli mimo jiné vidět vystavený dakarský speciál Peugeot 3000 DKR, který zvítězil na loňském Dakaru, a třeba také Škodu Fabia R5 továrního týmu Škoda Motorsport, kterou do Sosnové doprovodila kompletní posádka letošních mistrů ČR v rally Jan Kopecký – Pavel Dresler. Společná autogramiáda všech hvězd setkání mistrů nabídla divákům jedinečnou možnost získat autogramy od automobilových závodníků, kteří se v obdobné sestavě jen těžko ještě někdy sejdou pohromadě.

V závodní části Global Assistance Setkání mistrů se bojovalo o vteřiny ve všech disciplínách a nebyla nouze ani o krizové okamžiky. Jednu z havárií na Setkání mistrů má na svědomí česká legenda motorsportu Břetislav Enge, který svojí buggy otočil na střechu v přímém souboji se svým synem Tomášem Enge. Diváci na zaplněných tribunách sosnovského autodromu mohli sledovat také úžasnou práci za volantem, kterou předváděl mladý a nadějný jezdec mistrovství světa v rally Fin Teemu Suninen, který si v Sosnové vyzkoušel rallycrossovou Škodu Fabia S1600. Diváci, kteří dorazili na autodrom do Sosnové už během sobotního dopoledne, mohli vidět v akci první ryze elektrický soutěžní speciál Hiper MK1, který na trati předvedl český soutěžní jezdec Jan Černý. Bohužel technika si postavila hlavu a do odpoledních jízd již nesmírně rychlý elektrický automobil nenastoupil.

Mezi soutěžními jezdci byl nejrychlejším závodníkem XVI. Global Assistance Setkání mistrů Martin Vlček s Fordem Fiesta R5, který ve finále porazil Poláka Grzegorze Grzyba se Škodou Fabia R5. Absolutně nejrychlejším autokrosařem se v Sosnové na Setkání mistrů stal Petr Nikodém, který vyhrál i Superfinále. Nejrychlejším rallycrossařem Setkání mistrů byl Fin Teemu Suninen.

Sledujte web www.autodrom.cz a facebook Autodrom Sosnová, kde se dozvíte více informací.

Vytisknout

Diskuze: Hvězdy, show, akce i havárie na Setkání mistrů

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Setkání mistrů

Setkání mistrů ve fotogalerii

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud