Na Kopné v desetinách

Jiří Dokulil, 17. dubna 2018, 17:57 Google+

Jestliže před začátkem sezony zaznívaly z úst fanoušků i některých pořadatelů obavy z kvality startovního pole jednodenních soutěží, pak první podnik seriálu tyto výroky přinejmenším zpochybnil. Čtyřiadvacátý ročník Rallysprintu Kopná ustanovil nový sprintový rekord v účasti vozů špičkové kategorie R5 (14 exemplářů) a jeho konečné výsledky určily až poslední kilometry soutěže. Platilo to i v případě Martina Vlčka s Jindřiškou Žákovou s Fordem Fiesta R5, kteří o svém medailovém výsledku rozhodli tím nejtěsnějším možným rozdílem.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Kopná (CZE)

Rally Kopná (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

„Neskutečné tempo, řekl bych, závodili jsme doslova o desetiny a měl jsem pocit, že někteří chlapci jsou ochotni položit život. Uvidíme, jak se bude tento šampionát vyvíjet dál, ale vzhledem ke konkurenci, která jela tady, to bude jistě zajímavé. Co se týče tratí, tak musím pořadatele jako každý rok chválit - minimum retardérů, střídání rytmu, povrchu, zkrátka vše, co k závodům patří,“ nastínil hodnocení svého slušovického působení Martin Vlček. Jeho cesta k medaili však zdaleka nebyla tak přímočará, jak by se na první pohled mohlo zdát. Po „Vlčákově“ druhém času na úvodním testu se totiž přes něj přehnal Polák Grzegorz Grzyb a s přibývajícími kilometry se přibližoval i Antonín Tlusťák se špičkovým Hyundaiem WRC. Po pátém testu dělilo zmíněnou trojici pouhých pět desetin sekundy, a pokud by se snad někomu zdálo, že je uchazečů o medaile málo, z kontaktního odstupu sledovali „starou gardou“ ještě nadějní junioři Filip Mareš a Martin Koči.

img-responsive

Rally Kopná (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Do závěrečných erzet se tedy šlo na samé hranici fyzikálních zákonů a rozhodoval každý detail. Anebo krizovky, které se během posledních kilometrů nevyhnuly snad žádnému z uchazečů o stupně vítězů. Výjimkou nebyli ani Martin s Jindřiškou. „Bohužel jsem v závěru vyrobil chybu, která mne vylekala, a ztratil jsem koncentraci. Při tak malých rozdílech mohla i tato zdánlivě banální situace způsobit, že nám na druhé místo celkem 1,3 sekundy chybělo. Na druhou stranu jsem rád, že jedna jediná desetina sekundy rozhodla o tom, že jsme se udrželi na stupních vítězů. K mnohokrát vznesené otázce, která se týkala testu posádek přímo na tratích rychlostních zkoušek před závodem, se snad ani nebudu vyjadřovat, je to pod moji úroveň a chci věřit tomu, že to byl organizační omyl,“ udělal tečku za svým hodnocením „Vlčák“, který za obhajobou celkového prvenství v Poháru 2+ vykročil třetí pozicí. Před cílovou rampou rozdávala úsměvy do všech stran i Jindřiška a neopomněla připomenout, že s Martinem navázali na stejný výsledek z loňského ročníku. Tehdy však sestava špičkových pilotů zdaleka nebyla tak početná jako právě letos. „Tempo, které se jelo na Kopné, bylo až neuvěřitelné. Abychom jeli s tolika posádkami od začátku do konce v rozdílech desetin vteřin, jsem ještě nezažila. Už teď se nemůžu dočkat dalších ostrých kilometrů,“ doplnila Jindřiška.

img-responsive

Rally Kopná (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Nyní se již pozornost posádky i všech členů týmu Kowax Racing upíná ke klatovské Rally Šumava, které se zúčastní na konci tohoto týdne a na kapotě svojí fiesty budou mít šťastnou sedmičku.

Vytisknout

Diskuze: Na Kopné v desetinách

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

Rajd Baborow (PL)

Fotogalerie z polského Baborowa

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud