Jakeš a Machů i na Šumavě třináctí

RallyZone.cz, 3. května 2018, 18:00 Google+

Během pěti jarních víkendů absolvovala letos nově vytvořená dvojice Jakeš – Machů v rychlém sledu hned tři mistrovské podniky. Po úvodní Valašské rally vyrazili Mirek s Petrem na tratě další domácí soutěže Rallysprintu Kopná s cílem testovat jinou značku pneumatik. Nově získané zkušenosti pak zúročili o 14 dní později na Rallye Šumava.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Ač je slušovický rallysprint domácí soutěží pro Mirka i Petra, paradoxně se na něm již dlouho neobjevili v roli přímých účastníků. Poslední start Mirka Jakeše na Kopné se váže k sezoně 2013, v níž pak získal titul vicemistra ve sprintech. Vzpomínky Petra Machů z Kopné byly ještě o rok starší, tehdy se jednalo o jeden z jeho prvních startů s vozem Fabia S2000. „Tratě ale částečně známe z Barum rally, navíc náš hlavní úkol nebyl bojovat o co nejlepší umístění, ale zvyknout si na nové pneumatiky Hankook a odzkoušet rozdíly v chování oproti dosud používaným pirellkám,“ vysvětlil Mirek hlavní důvod startu ve Slušovicích. „Hned v úvodu jsme ale nevybrali tu správnou tvrdost směsi, zvolili jsme evropskou gumu s označením T72, tedy nejměkčí směs, na níž se auto hodně vozilo. Po prvním servisu jsme proto přešli na střední směs a pak už vše fungovalo tak, jak mělo,“ pochvaloval si Mirek. Výsledná desátá příčka za dvěma speciály WRC a sedmičkou vozů kategorie R5 posádku až tak nezajímala, důležitější byla zjištění ohledně chování Fabie S2000 na jiném typu pneumatik.

img-responsive

Rally Kopná (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Na druhém podniku letošního domácího mistrovství se sešla špičková konkurence. Startovní listina šumavské rally s rovnou dvacítkou přímých konkurentů s vozy WRC či R5 dávala tušit, že byť jen nakouknutí do první desítky absolutního pořadí bude pro dvojici s vozem Fabia S2000 možné jen v případě většího počtu výpadků silnějších vozů. Přestože se tak nakonec nestalo a posádka si dala výsledkové repete z Valašky (13. absolutně, 12. místo v rámci mistrovství MČR), oba si závod opět užili a rychlou jízdou bavili početné davy fanoušků. Až na jednu drobnou chybu na úvodním čínovském okruhu proběhla celá soutěž bez problémů, technika fungovala znovu na jedničku (desátá dokončená soutěž v řadě tohoto vozu!) a souhra posádky se posouvala k dokonalosti.

img-responsive

Rally Šumava (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

„Šumava byla po pořadatelské stránce výborně zvládnutá, navíc tak špičková konkurence, nepočítáme-li Barum rally, se u nás snad ještě nesešla. Pro nás platila stejná taktika jako v minulých závodech, tedy v rámci možnosti auta se dostat co nejvýše v pořadí, společně se sehrávat a pracovat na drobných vylepšeních rozpisu. Musím uznat, že občas jsme se dostávali na limit vozu a už zde nebyl žádný prostor pro zrychlování,“ přidává své hodnocení spolujezdec Petr Machů.

img-responsive

Rally Šumava (CZE) | foto: Jakub Daniel Machálek, RallyZone.cz

Po první sekci tří rychlostních zkoušek patřilo dvojici Jakeš – Machů průběžné 18. místo, s přicházející tmou se však dařilo posouvat pořadím až na čtrnáctou příčku po úvodní etapě. Vůbec nejlepší dílčí výkon se zadařil hned na prvním ranním sobotním testu (11. místo), kde se ukázala kvalita rozpisu a souhra posádky, neboť daná RZ se v dřívějších letech nejela a pro všechny tak byla nová. Jet se tak celá soutěž za tmy či na nových zkouškách, možná by nakonec i ta první desítka klapla ….

img-responsive

Rally Šumava (CZE) | foto: Marcela Svobodová - RallyZone.cz

„Já se ale pořadím nijak nezaobírám, snažím se soustředit na vlastní jízdu a na Petrův diktát. Že jsme nakonec přišli v závěru o jednu příčku, to nijak neřeším. Momentálně máme za tři soutěže najeto už cca 400 kilometrů v ostrém závodním tempu, což jsou dvě třetiny toho, co jsem odjel v celé loňské sezoně,“ pochvaluje si Mirek a vzpomíná na jeden (teď už úsměvný) krizový moment: „Celá soutěž probíhala bez nejmenšího problému až na úvodní Čínov, kde jsme u známé kapličky najeli pravým kolem na kámen. Šli jsme na dvě kola, naštěstí ale auto dopadlo zpátky na všechny čtyři. Fotografům a kameramanům jsme tak aspoň zajistili docela akční záběry.“

img-responsive

Rally Šumava (CZE) | foto: Jan Dušek, RallyZone.cz

A nakonec závěrečné hodnocení z úst spolujezdce: „Nechci to zakřiknout, ale po třech soutěžích už si snad troufnu tvrdit, že jako posádka jsme si sedli. Je sice mezi námi generační rozdíl, vždyť moje dcera je v Mirkově věku, každopádně mne to snad baví ještě víc pracovat s mladými jezdci. Když tomu navíc přidám obrovské zapálení celého týmu v čele s Jarkem Vančíkem, tak si dávám sám pro sebe jasný cíl, na kterém teď všichni pracujeme. A to vrátit Mirka na ty příčky, kde se pohyboval ještě před nedávnem.“

Zdroj: TZ Mirka Jakeše

Vytisknout

Diskuze: Jakeš a Machů i na Šumavě třináctí

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Tänak, Ott - Järveoja, Martin

Tänak: Vítězství v Argentině bylo odlišné od předchozích dvou

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud