Figuríny pro nárazové testy vozidel čeká velká změna. Souvisí s námi všemi

Volva S90 a V90 patří k nejbezpečnějším autům na světě.

Volva S90 a V90 patří k nejbezpečnějším autům na světě. | foto: Euro NCAP

S rostoucím počtem nových automobilů klesá i úmrtnost při dopravních nehodách. Laboratorní simulace nehod (tzv. crashtest) ovšem brzo projdou velkou proměnou.

Testy, kde se hodnotí veškerá rizika a vlivy na člověka v kabině, totiž přestávají být úplně přesné. Testovací figuríny sice stojí majlant a jsou takřka jako živí lidé, jenže s rostoucí obezitou obyvatel na celé planetě se musí vše změnit.

Prozatím se změna v testech týká hlavně USA. Tam je obří procento obézních lidí a právě oni dělají vrásky na čele organizaci NHTSA. V podstatě jde o to, že čím více lidé tloustnou, tím horší je přesnost nárazových testů. Tuk v těle totiž brání okamžitému zadržení těla pasažéra, pás jím "projede" a než se zastaví o žebra nebo další kosti, může být pozdě.

Vše potvrzuje studie, jenž říká, že v roce 1979 vážil průměrný Američan 78,8 kg a průměrná Američanka 66 kg. Se začátkem roku 2000 však váha vzrostla na 88,5 kg u mužů. Ženy ztloustly na 75,3 kg. U obézních lidí pak hrozí častější zranění dolních končetin. Na světě jsou již první prototypy nových figurín. Ty mají hmotnost 124 kg a měly by zajistit dostatečnou přesnost testu. 

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu