Český Krumlov: Soutěž končí až výsledky

RallyZone.cz, 3. dubna 2008, 16:25 Google+

Na Rallye Český Krumlov bude opět zpracovávat výsledky osvědčený tým PORS Zlín. S jeho šéfem Otou Berkou a specialistou Martinem Venušem jsme si povídali o tom, jak se vlastně výsledky zpracovávají, jaké vyžadují technické podmínky a o všem, co zpracování výsledků provází.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Rally Český Krumlov (CZE)

Rally Český Krumlov (CZE) | foto: www.rallyzone.cz | Trdla, Martin

Sdílejte článek

Zpracování výsledků znamená snahu  co nejrychleji posbírat data ze startů, cílů a stopek rychlostních zkoušek, poté je utřídit, učesat do vhodné formy, začlenit do kontextu celkových výsledků v centrálním serveru a nakonec je distribuovat na vedení soutěže, do servisu, tiskového střediska, na internet a tak dále.

Kdy jste se zpracováváním výsledků začali?

Berka:
Bývalý podnik PORS s.p. měl drobné zkušenosti s přenosem dat, tehdy ovšem prostřednictvím modemů s rychlostí  2400 Bd, což je asi dvacetkrát pomalejší než dnešní internet. V roce 1994 vyvinul Radek Navrátil patřičný software, poprvé jsme ho použili na Valašce 1995. Dávkově jsme přenášeli výsledné časy ze stopek RZ, vždycky asi po deseti autech. Za ty roky se software hodně měnil, dnes jsme spojeni s rychlostními zkouškami on-line a vlastně pomocí našeho systému ředitelství a dispečink celou soutěž sledují a řídí.

Jak dostáváte výsledky z trati?

Venuš:
Těch způsobů je víc, záleží na rozpočtu pořadatele, různé způsoby jsou různě finančně náročné. Je samozřejmé, že časoměřiči získávají všude časy z rychlostních zkoušek odečtem startovního času od cílového, vše se měří fotobuňkami. Výsledný čas je k dispozici ve stopce RZ. V Krumlově použijeme systém, při kterém budou na startu každé RZ naši kolegové, vesměs mladí lidé, patřičně vyškolení a vybavení mobily. Startovní čas každého vozu pomocí WAP přenesou do stopky. Čas z letmého cíle je přenesen datovou vysílačkou přímo do počítače ve stopce a vše je okamžitě přeneseno do centra na gymnáziu v Českém Krumlově. Je to nesmírně rychlé a eliminují se tím chyby, které by mohly nastat přepisováním.

Co se s výsledky děje dál v centru?

Venuš:
Výsledky jsou vlastně zařazeny do databáze okamžikem odeslání ze stopky, takže přehled o výsledcích je v centru téměř v reálném čase. Databáze je k dispozici ředitelství soutěže, tiskovému středisku a také našemu odloučenému pracovišti na Výstavišti v Budějovicích. Naši kolegové je tu budou postupně tisknout a předávat posádkám přijíždějícím do kontrol seskupení a servisů. Kromě toho se budou zobrazovat na velkoplošných projekcích opět na Výstavišti a také u rampy v Jelení Zahradě.

Kolik lidí bude váš tým v Krumlově mít?

Berka:
Předpokládám, že to bude jako v jiných letech, tedy kolem patnácti.

Je tahle soutěž z vašeho hlediska něčím specifická?

Berka:
Je náročná relativní rozsáhlostí. Složitá je pro nás hlavně sběrem dat, obtížnější organizací dopravy kolegů, zejména těmi s WAP, na místa. Musíme obsloužit nejen centrum v gymnáziu, ale také start a cíl v Jelení zahradě a Výstaviště v Budějovicích. O to je třeba víc telefonů a počítačů. Život nám komplikuje i blízkost cizích operátorů mobilů. Přesto jsme tu vloni uvedli v život novinku – mezičasy z RZ. Funguje to jedině v Krumlově, letos budeme pokračovat a přenášet mezičasy na internet. Loňský náhled je k dispozici na http://www.rally-vysledky.com/rallysport/2007/mcr/krumlov/mezicas.


Co muíte v centru instalovat a kdy s tím začnete?

Venuš:
Naším sídlem bude opět třetí patro gymnázia. Vytvoříme vlastní počítačovou síť, tu propojíme se sítí gymnázia a použijeme ji na spojení s internetem. Začít musíme až tehdy, kdy nám gymnázium dohodnuté třídy uvolní. V zásadě budeme pracovat od pátku od rána, ale vlastní instalace začne až poté, co studenti odejdou.

Používáte nějaké záložní spojení?

Berka:
Pokud je sběr dat v pohodě a bez chyb, nic jiného v centru nepotřebujeme. Jestliže nenastane nějaká mimořádná situace, nemusíme nikam volat, jen bedlivě kontrolovat a sledovat monitory. Standardně se používají počítače, v případě výpadku můžeme využít technologii WAP. Kdyby selhala i ta, pak se dají hlásit výsledky telefonicky.

Jak dostáváte informace o penalizacích?

Berka:
Penalizací bývá málo a dostáváme je zásadně fonicky z časových kontrol nebo přeskupení, případně od hlavních činovníků. V žádném případě je nezahrnujeme do výsledků automaticky sami.

Dotýká se vás nějak letos zavedený systém sledování vozidel pomocí GPS?

Berka:
To se nás v podstatě nijak nedotýká, systém sledování pracuje samostatně a nesouvisí se zpracováváním výsledků, ale dispečinkem soutěže.

Venuš:
Vloni jsme ještě v Českém Krumlově částečně suplovali sledování soutěžních vozidel, měli jsme zhruba každých 5 km po erzetách rozmístěny zpravodaje s WAP. Letos už se můžeme věnovat stoprocentně jen výsledkům.

TZ Rally Český Krumlov

Vytisknout

Diskuze: Český Krumlov: Soutěž končí až výsledky

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Orsák, Jaroslav

Orsák s vajíkem na Valašce v top 5

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud