Rally Catalunya - JWRC Review

Jan Němec, 7. října 2008, 19:42 Google+

V rámci Španělské rally se o víkendu jel další závod juniorského mistrovství – JWRC.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Prokop, Martin

Prokop, Martin | foto: Roman Hanák, RallyZone.cz

Sdílejte článek

V této kategorii startují jezdci zejména s vozy kategorie S1600 a máme v ní také českého zástupce – Martina Prokopa s navigátorem Janem Tománkem. Prokopovy šance na zisk titulu byly, po nepříliš povedeném úvodu sezóny, již nulové a mohl se tedy teoreticky zapojit jen do boje o celkové druhé místo (pokud by zajel kvalitní výsledek).

Úvod soutěže nezačal příliš dobře. Sebastien Ogier (Citroen) zajel suverénně nejrychlejší čas a vypadalo to, že si pojede svou ligu. Prokop dokončil RZ 1 až na 10. místě. RZ 2 už byla ale jiné kafe. Prokop dokázal zkoušku téměř vyhrát – k tomu mu chyběla jediná desetina, kterou ztratil na Ogiera. To ho vyneslo o pět míst nahoru. Další páteční zkoušky vypadaly dost podobně. Ogier první, Prokop s  několikasekundovou ztrátou druhý a za ním s odstupem zbytek jezdců. Po RZ 4 byl Prokop druhý už i celkově – bohužel na Ogiera ztrácel 46 sekund, takže nemělo moc smysl příliš tlačit na pilu. Mladý francouz si jel svůj závod a nikdo (kromě Prokopa) mu nestačil. Na třetí průběžné pozici se usadil A. Bettega (Renault), kterého nespouštěl z očí M. Kosciuszko (Suzuki). Prokop dokázal vyhrát RZ 5, ale v celkovém pořadí to nic moc neznamenalo.

V sobotu začalo zápolení znovu naplno a bylo to zase to stejné. Ogier, Prokop, zbytek. Na RZ 10 si Prokop připsal další nejrychlejší čas, v tu chvíli ztrácel už přes minutu a vítězství se mu tak vzdalovalo z dosahu. Na RZ 12 mu však vedení spadlo doslova do klína, když Ogier poškodil svůj vůz a musel využít superrally (penalizace 10 minut), což ho odsunulo až do druhé desítky (v neděli už nakonec nenastoupil). Martin Prokop byl najednou ve vedení a díky kvalitním výkonům měl na druhého Bettegu přes minutu náskok. Na třetím místě ukončil den A. Burkart (Citroen). Večer se odehrálo ještě menší drama v servisu při opravách a za pozdní odjezd dostal Prokop půlminutovou penalizaci.

Taktika na neděli byla v českém týmu jasná. Dojet bezpečně do cíle. To se nakonec podařilo, i když rozdíl v cíli byl „jen“ necelých 24 sekund. Martinovi tak přibylo na JWRC účtu 10 bodů a dělí se o čtvrté místo s Kosciuszkem a Bettegou. Šanci na titul mají teoreticky Ogier a Burkart. Bodově by mohl útočit ještě S. Gallagher, který ale ve Francii nepojede a k jeho 30 bodům tak už jistě žádné nepřibudou. Prokop tedy má šanci získat celkové druhé místo, pokud zvítězí a Burkartovi se nezadaří. Naopak pokud získá málo nebo nic, může ho v tabulce přeskočit ještě P. Sandell a Martin tak může skončit až na 7. místě. Korsika tedy bude tak trochu „hop nebo trop“.

Průběžné hodnocení kategorie JWRC najdete zde.

Vytisknout

Diskuze: Rally Catalunya - JWRC Review

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Orsák, Jaroslav - Vajík, Karel

Rychlík Jeseníky Košice Vsetín odstartoval

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud