Rally Monte Carlo 2009: Vítězem Ogier, dodatečná změna výsledků

RallyZone.cz, 20. ledna 2009, 22:08 Google+

AKTUALIZOVÁNO; Jezdec Abarthu Anton Alén zažil velmi specifický konec Rally Monte Carlo. Alén měl problém s převodovkou svého Punta S2000 a musel na poslední chvíli odstoupit ze šesté příčky. Stalo se tak dokonce až na přejezdu do Monaka!

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ogier, Sebastien

Ogier, Sebastien | foto: www.ircseries.com

Sdílejte článek

- FOTO Z RALLY MONTE CARLO 2009 -

HaJ; Alén během soutěže dokázal, že je schopný dosahovat kvalitní časy během testů. V průběhu posledního dne byl ale jeho atak bržděn špatným výběrem pneumatik a také díky problémům s motorem.

Navzdory omezenému testovacímu programu před startem soutěže prokázal Alén svoji přirozenou rychlost, když téměř dokázal při svém prvním startu na Rally Monte Carlo bodovat. Svůj Fiat Abarth dokázal na neoblíbeném asfaltu dovézt skoro do cíle na šestém místě.

„Je to neuvěřitelné zklamání takto zakončit rally. To je život. Další závod v brazilské Curitibě bude skvělou novou zkušeností pro všechny,“ říká Anton. Odstoupení Fina tedy změnilo na poslední chvíli také výsledky slavné soutěže.

Výsledky po opravě po 14. RZ:


1Ogier/Ingrassia (Peugeot 207 S2000) 4h40m45.7s
2 Loix/Smets (Peugeot 207 S2000) +1m43.6s
3 Sarrazin/Renucci (Peugeot 207 S2000) +2m21.6s
4 Kopecky/Stary (Skoda Fabia S2000) +3m17.3s
5 Basso/Dotta (Abarth Grande Punto S2000) +4m28.0s
6 Romeyer/Fournel (Mitsubishi Lancer Evo 9) +20m30.0s
7 Burri/Gordon (Abarth Grande Punto S2000) +21m23.0s
8 Artru/Virieux (Mitsubishi Lancer Evo 9) +9m51.4s

 

Poslední dvě rychlostní zkoušky už nic na pořadí nezměnily. Na druhém průjezdu Col de Turini zvítězil Sarrazin, právě před naším Janem Kopeckým a to o třicet vteřin. Jan k tomu řekl:" Máme za úkol dojet v pohodě do cíle. To je hlavní." Svůj vítězný čas komentoval i Sarrazin: "Zkouška se nám povedla,trochu jsem riskoval a vyšlo to. Nyní už můžeme být v klidu,"

Všichni jezdci vypadali po cíli celé soutěže velmi unaveně. Freddy Loix říkal, že soutěž byla obrovsky těžká. Říkal že je opravdu unaven. Ke své chybě z rána se vyjádřil i Hanninen. Byl z odstoupení velmi zklamaný. Svoji havárii komentoval slovy, že ani nechtěl nějak významně riskovat ale prostě to nevyšlo.

Obrovským úspěchem je druhé místo ve třídě N3 pro Martina Radu.

Výsledky po RZ 14 CÍL:

1. Ogier S. - Ingrassia J. Peugeot 207 S2000  4:40:45,7
2. Loix F. - Smets I. Peugeot 207 S2000 +1:43,6
3. Sarrazin S. - Renucci J. Peugeot 207 S2000  +2:21,6
4. Kopecký J. - Starý P. Škoda Fabia S2000  +3:17,3
5. Basso G. - Dotta M. Fiat Grande Punto S2000 +4:28,0
6. Alén A. - Alanne T. Fiat Grande Punto S2000  +10:49,7
7. Romeyer F. - Fournel T. Mitsubishi Lancer Evo IX +20:30,3
8. Burri O. - Gordon F. Fiat Grande Punto S2000 +21:23,0
9. Betti L. - Mattioda A. Renault Clio R3 +24:04,8
10. Artru P. - Virieux P. Mitsubishi Lancer Evo IX +25:50,7

21. Rada M. - Petr R. Alfa Romeo 147 +1:03:10,1

Autor: Tomáš Urban

Po RZ 12:

Na dvanácté rychlostní zkoušce se dějí věci. Na cestě je mnoho ledu. Na předchozí Col de Turini hodně sněhu a vytahané šotoliny.

Dvanáctou rychlostní zkoušku vyhrál Basso. Druhý překvapivě s Renaultem Clio R3 Arzeno. třetí čas Jan Kopecký, že ztrátou 30 vteřin. Čtvrtý čas Betti a pátý Loix. šestý Sarrazin osmý domácí Artru a osmý Ogier se ztrátou minutu čtrnáct.

Celkově i nadále vede Ogier. Na druhého Loixe má téměř dvě minuty. Třetí Sarrazin se musí obávat čtvrtého Kopeckého, který je za ním dvě vteřiny.

Martin Rada drží druhé místo ve třídě N3.

Do Rz 12 neodstartoval Gardemeister pro technickou závadu(alternátor). V soutěži už nepokračuje ani Milan Liška, kterému se na RZ 10 rozpadla převodovka.

Soutěžící čekaji ještě dvě velmi náročné zkoušky.

 

Autor: Tomáš Urban

Po RZ10:
První rychlostní zkouška poslední etapy řádně zamíchala pořadím. Přes noc napadlo v horách nad Monte Carlem asi 15 centimetrů sněhu a tratě rychlostních zkoušek jsou pokryté sněhem. Hned na první rychlostní zkoušce vylétl z tratě Juho Hanninen s Fabií S2000. Johu tak přehnal svou snahu o smazání ztráty na první pozici. Na stejné rychlotní zkoušce havaroval i Kris Meeke. Oba jezdci odtoupili.

Pravé severské závodnické srdce naopak ukázal Toni Gardemeister. Po včerejším dnu mu patřila páto příčka. Na zasněžené RZ10 vak zatáhl, zajel druhý nejrychlejší čas a posunul se i na celkové druhé místo. Vítězem desítky se stal Sebastian Ogier. Ten má navíc náskok i díky odstoupení Hanninena s Meekem téměř dvě minuty. Jan Kopecký s druhou Fábií je průběžném pátém místě.

Teď na posádky čeká téměř desetihodinová pauza. Večer celou soutěže zakončí noční průjezdy čtveřicí rychlostních zkoušek. Celková délka posledních meřených úseků Rally Monte Carlo je však ještě více než sto kilometrů. Pokud přičteme tmu a zrádné podmínky, tak se může stát ještě cokoliv. Nikdo ještě nemá vyhráno.

Po RZ9:
Devátou rychlostní zkoušku vyhrál Sarrazin. Druhý čas jel Ogier a dostal deset vteřin. Třetí čas Meeke. Čtvrtý Jan Kopecký se ztrátou dvacet vteřin. Hannien měl na této zkošece defekt a zajel až osmáctý čas. Do první desítky časů v rychlostní zkošce se dostal i Burri.

 

Celkově to znamená, že Hanninen klesl na místo třetí. Těsně za ním Meeke. Do vedení se dostal Ogier, 32 vteřin před Loixem. Čtvrtý je Meeke. Pátý je Gardemeister a šestý Sarrazin. Sedmé místo drží Kopecký. Na Sarrazina ztrácí 28 vteřin, ale hned za sebou má Bassa.

Další naši zástupci se stále drží. Martin Rada je druhý ve třídě N3. Na vedoucího vetřídě ztrácí 1.53,6.

Druhou etapu dokončilo 40 posádek. Zítra soutěž pokračuje pěti zkouškami a pojede se v oblasti Col de Turini.

Po RZ8:
Osmou rychlostní zkoušky opanovalo duo Škodovek. Vyhrál Hanninen, druhý byl Kopecký o dvě vteřiny. Třetí čas zajel Loix. Čtvrtý je Gardemeister a pátý Ogier.

Podle slov Jana kopeckého v cíli zkoušky je velmi spokojen. Jen duo škodovek a ještě dva piloti vsadili na sněhové obutí s hroty a vyplatilo se. Na trati je hodně sněhu a jsou vyjeté koleje. Je kolem nuly.

Ke včerejšímu problému s řízením Kopecký říká: "Hned za začátku první RZ se nám v krajních polohách zasekával posilovač řízení. Po první zkošce jsem byl docela vysílen. Snažili jsme se to opravit na přejezdu, ale nezdařilo se a po druhé zkošce jsem byl fyzicky na nule. Na třetí zkošce už to zase fungovalo. Mechanici večer dali vůz do kompletního pořádku, "

Celkově Hanninen navýšil náskok na minutu a třice dva vteřin před Ogierem. Ten by se měl obávat útoku Loixe. Nějaké problémy má i nadále Basso, který je osmý. Sedmá Kopecký má ztrátu na šestého Sarrazina jen sedm vteřin.

Autor: Tomáš Urban

Po ranním výletu mimo trať se dostal do formy Sarrazin, když vyhrál 7 RZ. Druhý byl Ogier, těsně třetí Loix. Dále byli ve zkoušce v deseti vteřinách Gardemeister, Hanninen, Meeke. Sedmý čas zajel Jan Kopecký.

Celkově to znamená že ze svého vedení ztratil Hanninen 4 vteřiny. Druhý je Ogier a třetí Loix. Nějaké problémy měl Basso když přijel do časovky před RZ o dvě minuty později. Dostal tedy 20 vteřin penalizaci. Obrovský boj mezi Bassem a Sarrazinem. Kopecký je za nimi jen 29 vteřin.

V této rychlostní zkoušce poslal svého Peugeota 207 S2000 mimo trať Vouilloz a soutěž pro něj skončila.

Autor: Tomáš Urban

Šestou rychlostní zkoušku vyhrál Jan Kopecký. Druhý čas na vložce zajel Gardemeister ze ztrátou 22 vteřin na vítěze. Třetí čas zajel Sarrazin. Hanninenovi se moc nedařilo, zajel sedmý čas, 32 vteřin za Kopeckým.

Celkově to znamená, že se Kopecký posunul na devátou pozici. Pohoršil si Meeke na místo čtvrté. Dopředu na druhé místo stoupl Ogier a na třetí se posunul Loix. Mladý Wittmann je jedenáctý.

Po RZ 6 končí Andrej Jereb s technickou poruchou svého Peugeotu 207 S2000.

Autor: Tomáš Urban
 
Juho Hanninen dnes předvádí neuvěřitelné výkony za volantem Škody Fabia S2000. Zatím se odjely v Monte Carlu dvě rychlostní zkoušky druhé etapy a obě vyhrál právě mladý Fin na Škodovce. Navíc, jak sám řekl v cíli RZ2 - jízdu si užívá. Škoda Motorsport konečně našla pravého závodníka. Jan Kopecký se však nechce nechat zahanbit a tlačí se pomalu bvýsledkovou listinou vpřed. Po páté rychlostní zkoušce je na deváté pozici.

Do problémů se dostal na RZ4 Stephane Sarrazin. Vyletěl ven z trati a divákům trvalo skoro pět minut než je dostali zpět na silnici. Francouz se tak propadl na celkové osmé místo po RZ5. Na druhé místo se tak dostal Kris Meeke. Ten však ztrácí na Hanninena téměř minutu a půl.

Průjezd rychlostní zkoušky číslo pět byl v podání špičky k vidění na televizní stanici Eurosport 2. Kdo viděl jistě potvrdí, že se jedná o opravdu krásný závod. Navíc tratě dnešních zkoušek jsou pokryté sněhem a ledem a tak je opravdu na co se dívat.

Autor: Marek Šteigr


1. Etapa - 21.1.

Po RZ3

Poslední zkoušku dnešního dne vyhrál Kris Meeke. Druhý byl Sarrazin o pouhých 7 desetin vteřiny. Třetí čas zaznamenal Loix. Čtvrtý byl Hanninen, když ztratil na vítěze zkoušky pět vteřin. Pátý ve zkoušce Vouilloz +20. Šestý čas ve zkoušce zaznamenal Kopecký +20,9. Celkově se Jan Kopecký s Petrem Starým posunuli na místo desáté.

Celkově postoupili dopředu Meeke a Loix. Naopak ztratili Gardemeister a Basso.
Na tomto testu bylo hodně sněhu a vyjeté koleje. I přesto měl vítěz rychlostní průměr 93km/h. 
Zítra pokračuje rally dašími zkouškami.

Po RZ2
Druhá rychlostní zkouška se povedla Sarrazinovi, který ji vyhrál. Druhým časem zabojoval Basso. třetí a čtvrtý čas patří Škodovkám, Kopeckému a Hanninenovi. Na vítěze RZ ztratili 36,5 respektive 37,8 vteřiny.

Čtvrtý čas zajel Ogier. Vouillozovi se tolik nedařilo a přišel o vedení v soutěži. V pořadí klesli jak Gardemeister tak i  Loix. Velké problémy má Anton Alen, když na této zkoušce ztratil 2 a 3/4 minuty. Velké překvapení je mladý Wittmann.

Podle aktuálních informací z místa soutěže je na RZ 2 95% suchý asfalt a 5% velmi kluzký asfalt.
Dále pkračují i další naši zástupci v poli. Martin Rada je osmatřicátý, Milan Liška devětatřicátý.

Autor: Tomáš Urban


Po RZ1: Vede Vouilloz. Kopecký technické problémy, Hanninen s druhou Fabií na druhém místě.

Zatím rozporuplné pocity jímají fanouška Škody Motorsport při pohledu na výsledky první rychlostní zkoušky Rally Monte Carlo. Jan Kopecký měl hned v úvodním testu zřejmě technické problémy a část rychlostní zkoušky odjel na blinkry. Jeho ztráta v cíli činí 4:17,4 minuty. Zato pohled na druhou Fábii S2000 v rukou Juho Hanninena je hřejivý. Nová finská akvizice stáje Škoda Motorsport hned zabrala a v cíli RZ1 je na průběžném druhé místě. Ztráta na vedoucího Vouilloze je minimální, naopak náskok před dalšími jezdci se zdá být slibný. Doufejme že Juhovi vydrží technika a Jan Kopecký si s problémy poradí na přejezdu k RZ2.

Kromě Kopeckého se do problémů dostal i Luca Rossetti, který havaroval a musel odstoupit. Podle posledních informací musel na RZ měnit kolo i mistr světa z roku 1994 Didier Auriol.

Autor: Marek Šteigr

 

Uterý 20.1.
Na startu prvního podniku letošního IRC se objeví mnoho známých tváří rallysportu. Start první etapy je netradičně již zítra, tedy ve středu 21.ledna. RZ1 odstartuje 8:45 a každý český fanoušek by měl držet palce nejen Janu Kopeckému s Petrem Starým, ale i druhé posádce týmu Škoda Motorsport, která pojede ve složení Juho Hanninen - Mikko Markkula.

Mediálním partnerem seriálu IRC je i letos televize EUROSPORT. Ta v letošním roce připravila opravdu pestrou nabídku vysílacích časů z Monte Carla, včetně několika přímých přenosů.

Program EUROSPORTU:
středa 21. ledna - Eurosport, 16:00 hod. - přímý přenos 1. dne
čtvrtek 22. ledna - Eurosport, 00:00 hod. - záznam 1. dne
čtvrtek 22. ledna - Eurosport 2, 10:30 hod. - přímý přenos
čtvrtek 22. ledna - Eurosport, 15:45 hod. - přímý přenos 2. dne
pátek 23. ledna - Eurosport, 00:00 hod. - záznam 2. dne
pátek 23. ledna - Eurosport 2, 19:30 hod. - přímý přenos
pátek 23. ledna - Eurosport, 23:00 hod. - přímý přenos 3. dne

Vytisknout

Diskuze: Rally Monte Carlo 2009: Vítězem Ogier, dodatečná změna výsledků

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Loix, Freddy - Buysmans, Robin

Kronos připraven na legendární Monte Carlo

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud