Vzpomeňme na Mariana Bublewicze

Tomáš Urban, 20. února 2010, 20:12 Google+

Dnes je tomu právě sedmnáct let, když zahynul na Rajdu Dolnoslaskim jeden z nejlepších jezdců rally v Polsku.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Bublewicz, Marian

Bublewicz, Marian | foto: www.bublewicz.pl

Sdílejte článek

Marian Bublewicz se narodil v roce 1960 v Olsztyně. Jezdit začínal nejprve jako motokrosař, ale těžká nehoda mu další pokračování za řidítky znemožnila. Nechtěl vůni benzínu opustit a proto se rozhodl věnovat rally.

Tento Polák byl znám svou obrovskou zapáleností a velmi profesionálním přístupem k rally, k tréninku, k vozu. V roce 1980 už bojoval o přední umístění s Andrejem Koperem.  V roce 1983 se stal továrním jezdcem FSO. Tedy řídil třídvéřový Polonez s dvoulitrovým motorem s turbem. V roce 1987 s tímto vozem poprvé vyhrál. Od té dby byl polskou rally ikonou. Pak vyměnil Polonez za Mazdu 323.

V roce 1991 vytvořil profesionální Marloboro Rally Team Poland. Koupili Ford Sierra a už rok na to se stal vicemistrem Evropy. Také měl autoservis s padesáti zaměnstnanci.

V roce 1993 směl tedy úprioritu FIA A. Na sezónu 1993 tak zakoupil tovární Ford Escort Cosworth. Jeho vůz nebyl před prvním podnikem, Rajd dolnoslaski, připraven a proto si pronajal Ford Sierra Cosworth 4wd od Patricka Snijerse.  Na Rajdu Dolnoslaskim tak startoval s číslem jedna. Tuto rally už vyhrál sedmkrát.

Marian Bublewicz odstartoval 20. Února 1993 do páté rychlostní zkoušky zimní soutěže, Orlowiec - Zloty Stok. Na druhém kilometru však  neudržel Sierru na cestě a přímo na řidičovy dveře trefil strom. Sierra zůstala doslova namotána na strom. Bublewicze těžce zranil rám, který jej v podstatě probodl. Jezdec byl sice při vědomí, ale těžce zraněn. Hasiči s diváky jej vyprostili docela rychle, byl transportovnán do nemocnice. kde  i přes velkou snahu o záchranu jeho života ještě téhož dne umírá.

Sám Bublewicz kdysi někde řekl toto: "Zemřelo již mnoho jezdců rally, ale bral jsem to jako nějakou smůlu. Nějakou daň za to, jak rychle jezdíme a zároveň jak rychle lze při naší disciplíně přijít o život. Je to velká tragédie, když při sportu člověk zemře, "

Na místě jeho havárie je nyní kříž ze dřeva stromu, který Bublewicz trefil. nechybí také památník a také Rajd Dolnoslski je pojmenován Memoriálem Mariana Bublewicze.  25. Srpna letošního roku by slavil šedesáté narozeniny.

Marian Bublewicz patří k legendám polské rally scény stejně jako Janusz Kulig, Sobieslaw Sasada a Krzystof Holowczycz.

Celou historii tohoto významného rally jezdce můžete najít ZDE.

Foto: www.bublewicz.pl

 

Vytisknout

Diskuze: Vzpomeňme na Mariana Bublewicze

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

schlager rally sport

Schlager Rallye Sport hledá šikovné mechaniky

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud