Itálie: Deštivé drama končí čtvrtým místem Kopeckého

Andreucci, Paolo - Andreussi, Anna

Andreucci, Paolo - Andreussi, Anna | foto: www.ircseries.com

K pátému dílu italského rallyového mistráku, 46° Rally del Friuli e delle Alpi Orientali, se na tentokrát asfaltový podnik sjeli soutěžící do města Udine, které leží v nejvýchodnějším cípu severní části země. Z domácí špičky nechyběl nikdo. Ani Honza Kopecký a Fabií. Nebo třeba Šlehofer a Kubica.

Číslo jedna si na svůj Peugeot přilepil průběžně vedoucí Paolo Andreucci. Dvojku a trojku brali Luca Rossetti a Giandomenico Basso s továrními Grande Punto S2000, premiérově v nové, rozšířené evoluci, se čtverkou vyrážel na trať Honza Kopecký s Fabií. Nechyběli ani další favorité jako Travaglia s dalším Peugeotem, Scandola a Navarra s Fiestami nebo třeba Rakušan Hermann Gassner s desítkovým Lancerem. Příjemným zpestřením ve „dvoukolkách“ byli naši  Šlehofer a Soběhart na Puntu S1600 nebo „formulák“ Kubica opět s Cliem S1600.

Soutěž se rozjela již ve čtvrtek navečer speciálkou ve městě Udine. Té ještě podle očekávání kralovali vozy specifikace S2000. Vyhrál Rossetti, Kopecký se ztrátou 1,6 s šestý. O vzrušení se postaral Fabio Gianfico, který se úspěšně pokusil se svým Clio R3 o kotrmelec přes střechu. Opravdu závodit se však začalo až v pátek dopoledne a karty začalo nevybíravým způsobem míchat počasí.

První v sekci byla jedenáctikilometrová RZ 2 Taipana. Jezdci startující na špici jeli v hustém lijáku, který ustal až v průběhu zkoušky. Testu tedy dominovali až jezdci s vyššími startovními čísli na dvoukolkách. Vyhrál již zmíněný Gianfico, nejrychlejším z favoritů byl až devatenáctý Andreucci, dvacátý čas zajel Longhi, Basso jedenadvacátý, Kopecký až čtyřiadvacátý se ztrátou 50,4 s na Clio skupiny A7!

I když RZ 4 dopadla celkem podobně (vyhrál ji Fabricio Martinis na Renaultu Twingo skupiny A6), RZ 3 byla předčasně zastavena kvůli havárii jednoho z účastníků a rozhodovalo přidělování náhradních časů, které hrálo do karet favoritům. Před prvním servisem se tedy ustálilo pořadí: Andreucci, Travaglia +19 s, Rossetti + 20,2 s, Basso + 38,2 s. Kopecký byl osmý se ztrátou 54,3 s, dostal ale však penalizaci dalších 10 s.

První den zakončily průjezdy třech RZ, které byly stejné, jako dopoledne. Ovšem již bez neklidného počasí a senzačních výsledků papírově slabších posádek. První z nich (RZ5) zajel nejrychleji Andreucci, 4,2 s za ním Rossetti, který mu to hned na další RZ 6 vrátil a o 1,9 s Andreucciho porazil. Souboj těchto dvou rychlíků vyvrcholil na poslední páteční RZ 7, kdy oba zajeli na desetinu shodný čas a Bassovi nadělili 3,2 s, všem ostatním však již více než 13 s. Kopecký na těchto zkouškách zajel třetí, čtvrtý a pátý čas nejprve s malých odstupem na prvního, na RZ 6 však již ztratil 14,7 s a na RZ 7 zaostal za dvěma nejrychlejšími o 13,4 s.

Díky neposednému počasí, ale také skvělé jízdě „Ucciho“ a Rossettiho se rozestupy na čele trochu natáhly. První etapu tedy vyhrál Andreucci, druhý Rossetti ztrácel 22,5 s, třetí Basso 51,2 s a na čtvrté místo již poskočil Kopecký, který již ale ztrácel na Andreucciho jednu minutu a 26,4 s. Před posádkami bylo ještě sedm sobotních zkoušek.

Hned začátku druhé etapy bylo jasné, že o vítězství si to rozdají pouze Andreucci s Rossettim. Byli to totiž jen oni dva, kteří se mezi sebou střídali na prvním a druhém místě ve třech dopoledních zkouškách. Tu první (RZ 8) vyhrál Rossetti s hubeným náskokem 1,1 s před „Uccim“. Třetí čas bral Basso s 3,1 s za nimi, Kopecký zaznamenal až sedmý čas s 16,5 s ztrátou. Na RZ 9 si vedoucí dvojice se skoro stejným náskokem vítěze pořadí vyměnila. Třetí čas (+6,6 s) zajel Basso, čtvrtý Travaglia (+8,2) a 8,7 s za vítězem pátý Kopecký.

Na RZ 10 triumfoval opět Rossetti, ale celkově stáhl za dopoledne Andreucciho jen o pět sekund a to bylo na vítězství málo. Naopak tato zkouška se nevyvedla Kopeckému, který zajel až osmý čas. Nebýt toho, že Travaglia přijel hned ráno dříve do časovky a dostal minutu penalizace, byl by tento Ital s Peugeotem dávno před ním. To už se na našeho zástupce ale valil další Peugeot s Alessandrem Pericou za volantem. Ten Honzův náskok dokázal za dopoledne zkrátit z necelých 24 s na 12 s.

Boj o mety nejvyšší pokračoval i odpoledne, kdy se mocně finišoval Rossetti. Na čtyřech zkouškách dvakrát vyhrál a dvakrát byl druhý s minimálními ztrátami. Naopak Andreucci citelně ztrácel a zajížděl časy do první pětky. Rozhodnout měl až poslední test, téměř patnáctikilometrová RZ Tríbil, do něhož Rossetti nastoupil se ztrátou už jen 6,6 s za Italem na Peugeotu. Tam už ale Andreucci nezaváhal, zkoušku vyhrál a odvezl si další letošní vítězství. Odpoledne vůbec nevyšlo Kopeckému, který se svými časy pohyboval v druhé půlce první desítky. To mu ale ke konečnému čtvrtému místu stačilo.

Mezi „dvoukolkami“ také hodně rozhodovalo počasí a velké ztráty nabrali jezdci s nižšími startovními čísly. Na to doplatil především Kubica, kterému po RZ 2 patřilo až celkové sedmdesáté třetí místo! Ve vedení se po většinu soutěže držel Pierre Campana. Jakmile se ale počasí umoudřilo, nasadil Kubica pekelné tempo a zajížděl časy až na hranici první a druhé desítky. Jeho maximem byl šestý čas v RZ 6, na které dokonce porazil skoro dvě třetiny jezdců s mnohem silnějšími vozy S2000!

Až na poslední zkoušce se dostal na konečné třinácté místo, které pro něj znamenalo vítězství mezi vozy s jednou poháněnou nápravou. Našemu Šlehoferovi patřila v cíli dvacátá šestá příčka a desátá mezi „dvoukolkami“. Ve třídě A6 byl však rychlejší pouze zmíněný Kubica.

Konečné výsledky 46° Rally del Friuli e delle Alpi Orientali:

Pořadí

Posádka
vůz
Celkový čas Ztráta na vedoucího
    1.   Andreucci P. - Andreussi A.
  Peugeot 207 S2000
2:01:16,9  ---
    2.   Rossetti L. - Chiarcossi M.
  Abarth Grande Punto S2000
  +11,4
    3.   Basso G. - Dotta M.
  Abarth Grande Punto S2000
  +1:08,1
    4.
  Kopecký J. - Starý P.
  
Škoda Fabia S2000

+2:41,5
    5.   Travaglia R. - Granai L.
  Peugeot 207 S2000

 +2:47,9
    6.   Perico A. - Carrara F.
  Peugeot 207 S2000

 +2:48,0
    7.    Scandola U. - Pirrolo R.
  Ford Fiesta S2000
  +3:08,0
    8.   Cantamessa R. - Capolongo P.
  Peugeot 207 S2000
  +3:47,8
   13.   Kubica R. - Gerber J.
 
Renault Clio S1600

+6:57,7
   26.   Šlehofer J. - Soběhart Z.
 
Fiat Punto S1600

+13:02,0

 

Pořadí C. I. R. po 5. z 8 soutěží: 1. Andreucci (Peugeot) 40 bodů, 2. Rossetti (Abarth) 37, Basso (abarth) 29, 4. Kopecký (Škoda) 24, 5. Travaglia (Peugeot) 16, 6. Scandola (Ford) 14

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu