Co se přesně komisařům na voze DS3 WRC nelíbilo?

iM2, 2. dubna 2012, 11:26 Google+

Tovární tým Citroën vydal oficiální prohlášení k vyloučení svého jezdce, Mikko Hirovnena, z Vodafone Rally Portugal, kde Fin původně triumfoval.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Loeb, Sébastien - Elena, Daniel

Loeb, Sébastien - Elena, Daniel | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Mikko Hirovnen přejel cílovou rampu jako vítěz Rally Portugal s téměř dvouminutovým náskokem na druhého Madse Ostberga, jenže poté techničtí komisaři našli na jeho voze spojku, která neodpovídá homologaci.

Technický ředitel Citroënu, Xavier Mestelan-Pinon, říká: "Komisaři po závodě objevili na našem voze spojku a turbínu turbodmychadla, které neodpovídají homologaci. Spojka Citroënu DS3 WRC je homologována s malými dírami pro odlehčení, jenže před časem nám náš dodavatel zaslal spojku bez těchto děr pro odlehčení. Jedna z nich byla namontována do vozu Mikko Hirvonena. Jenže tato součást neposkytuje žádnou výhodu, protože převodovka, která byla namontována v Mikkově voze je těžší než ta, která je homologováná."

"Co se týká turbíny, která je standartní součástí každého vozu WRC, tam jde o to, že velikost lopatek byla větší, než je povoleno. Tento rozdíl pochází z rozpínání, protože tyto části motoru jsou vystaveny extrémním teplotám a otáčkám."

Yves Matton, šéf Citroënu pro motorsport, pokračuje: "Rozhodně jsme neměli v úmyslu jakkoliv podvádět, nemáme pro to důvod. Vzdhledem k tomu, že nám tyto věci nepřinesly žádnou výhodu, tak jsme se rozhodli odvolat. Je mi velice líto posádky Mikko Hirovnen Jarmo Lehtinen, která předvedla v této zvlášť těžké rally skvělý výkon. Zasloužili si první vítězství s naším týmem. Vše, co teď mohu udělat, je nabídnout jim svým jménem za celý tým srdečnou omluvu. Doufám, že Mikko a Jarmo budou mít brzy opět šanci bojovat o vítězství."

Vytisknout

Diskuze: Co se přesně komisařům na voze DS3 WRC nelíbilo?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Hirvonen, Mikko - Lehtinen, Jarmo

Rally Portugal: Mikko Hirvonen vyloučen ze soutěže! Citroën se odvolal

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud