M-Sport staví Fiestu R5

iM2, 27. září 2012, 09:02 Google+

M-Sport na autosalonu v Paříži potvrdil, že staví Fiestu ve verzi R5. Obchodní ředitel M-Sportu, John Steele, řekl, že práce již započaly. První testy by měly proběhnout ještě před koncem roku.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ford

Ford | foto: www.m-sport.co.uk

Sdílejte článek

"V týmu na tom pracujeme od května letošního roku," prozrazuje dále John Steele. Vozy R5 by se měly používat výhradně v národních šampionátech. M-Sport již nabízí Ford Fiesta ve verzích R1, R2, Super 2000, RRC a WRC. Model R5 ale vychází z faceliftované verze silniční Fiesty, a tak se bude v detailech po designové stránce lišit od předešlých závodních vozů. 

"Chceme vozem R5 doplnit nabídku. Tento vůz doplní již velmi úspěšné modely S2000, RRC a WRC. R5 bude založeno na Fiestě ST s motorem 1,6l turbo. V tomto projektu chceme využít všechny znalosti získané z předešlých S2000 a WRC. Bude se ale jednat o nový vůz s novým motorem, novou převodovkou, novou ochrannou klecí, novou palivovou nádrží, novou elektornikou... Vše navíc musí podléhat tvrdým požadavkům FIA ohledně designu a nákladů."

"První testy plánujeme uskutečnit ještě před koncem tohoto roku, homologace by pak měla proběhnout na jaře roku 2013. Auto by se mělo dát koupit co možná nejdříve."

Faceliftovaná silniční verze Fordu Fiesta 

"Designerský tým měl za úkol vyjmout z vozu WRC a S2000, které známe již velmi dobře, všechny složité věci a nahradit je jednoduššími řešeními. Zajímali jsme se o dynamiku vozu, snažili jsme zjednodušit proces stavby a také chceme, aby bylo auto možné co nejjednodušeji provozovat. V plánu je použití tohoto vozu v národních šampionátech s co možná nejmenší podporou ze strany M-Sportu."

M-Sport doufá, že R5 naváže na úspěch S2000, které se prodává po celém světě: "Očekáváme, že postavíme podobný počet speciálů, jako jsme postavili S2000, které jezdí po celém světě. Cílem je udělat vůz, který bude stát polovinu co stojí WRC. To ale budu schopný potvrdit až poté, co vůz projde testovacím programem." 

První foto Fordu Fiesta R5 zde.

Vytisknout

Diskuze: M-Sport staví Fiestu R5

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Loga

Hyundai oficiálně vstupuje do WRC + FOTO a VIDEO

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud