Francouzi si brousí zuby na Brita, jak dopadne jejich souboj?

iM2, 10. září 2013, 19:54 Google+

Souboj o majetné zákazníky, kteří by byli schopni pořídit si vůz kategorie R5 se pomalu rozbíhá. Zatím se vyhřívá na trhu pouze Fiesta R5 od M-Sportu, Peugeot a Citroën už ale začínají s kampaní za svoje vozy. Francouzi jsou přesvědčeni, že jsou schopni poskytnout lepší nabídku.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Meeke, Kris - Patterson Chris

Meeke, Kris - Patterson Chris | foto: Archiv RallyZone.cz

Sdílejte článek

Ford Fiesta nebo jedno z dvojčat DS3 R5 a 208 T16? Tuto otázku si brzy bude muset položit spousta potenciálních zákazníků. "Jsem přesvědčen o tom, že my máme lepší auto. Během přímého srovnání na Ypres jsme byli téměř rovnocení a to i přes fakt, že jsme zde jeli s vývojovým vozem, řekněme 0.0. Tehdy byla Fiesta lepší hlavně v motoru. S verzí 1.0 jsme udělali krok vpřed, teď máme verzi 2.0.

Díky designu vozů DS3 a 208 můžeme počítat s hodně otvory pro chlazení. To je lehká výhoda [oproti Fordu], protože v motorsportu se musíte vždy vypořádat s vysokými teplotami. V C2 R2 jsme použili elektrické řízení, to ale nikdy dobře nefungovalo, proto jsme se u verzí R5 rozhodli pro klasické hydraulické. Pravidla jsou skvělá, i když jsou hodně svazující, pořád nabízejí velké příležitosti," pochvaluje své produkty Alexis Avril, technický šéf zákaznického oddělení koncernu PSA.

Na podvozku ale razí oba francouzské vozy stejnou cestu jako konkurent z Velké Británie, který byl postaven pod vedením šéfkonstruktéra Chrise Williamse. "Chování auta je už teď prima. Teď už jde pouze o detaily. I když je R5 levnější než S2000, tak je o něco lepší. Pokud bych já měl volit, zvolil bych R5 už proto, že má turbomotor, který pracuje v rozmezí 4 500 až 6 500 otáček/minutu. U vozů S2000 bylo funkční okénko jen mezi 7 000 až 8 000 otáčky/minutu," přidává své postřehy Kris Meeke, testovací pilot.

Brit má náskok, po tratích už jezdí. Kdo ale vyhraje měření sil?

Jak DS3 R5 tak 208 T16 mají být homologovány až k 1. 1. 2014. Podkladové materiály pro homologaci musejí být zaslány FIA už k 15. listopadu 2013. "Máme hotových dobrých 85 % auta a od teď už budeme pracovat jen na vylepšení výkonu," říká Avril.

DS3 R5 by se mělo dočkat premiéry v soutěži jako předjezdec během Španělské rally. Sesterský 208 T16 zase pojede jako předjezdec v rámci Rally San Remo.

Vytisknout

Diskuze: Francouzi si brousí zuby na Brita, jak dopadne jejich souboj?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Hirvonen, Mikko

Hirvonen o Austrálii: Člověk potřebuje velkou odvahu

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud