Citroën bude hledat nového Loeba - stojí to ale hodně peněz

iM2, 12. října 2013, 00:02 Google+

Šéf týmu Citroën, Yves Matton, musí do budoucna najít nějakého top jezdce. V příštím roce chce značka vsadit na mladíky a o nějakých cílech pro MS nechce ani slyšet.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Hirvonen, Mikko - Lehtinen, Jarmo

Hirvonen, Mikko - Lehtinen, Jarmo | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

V posledním zhruba desetiletí dominoval Citroën zásluhou Sébastiena Loeba v MS v rally. První rok "po Loebovi" ukázal, že má Citroën problém. Sébastien jel letos jen čtyřikrát - v Argentině a na Monte Carlu vyhrál, ve Švédsku byl druhý a doma ve Francii havaroval. Kromě toho měl ale tým většinou problémy bojovat o vítězství, samozřejmě Dani Sordo vyhrál v Německu, na druhou stranu byli tou dobou oba jezdci týmu VW už mimo hru. Španěl však svoje kvality potvrdil ve Francii, kdy byl druhý.

Ne zrovna povedenou sezonu má za sebou Mikko Hirvonen. Čtyřikrát se dostal na podium, ale také zažil mnoho problémů. Citroën tak do budoucna musí s něčím přijít, pokud se chce postavit Ogierovi s VW a Neuvillovi (Ostbergovi?) v M-Sportu. Tým se bude ve WRC prezentovat i příští rok, hlavní zájem značky ale bude ve WTCC. Neznamená to ale, že by nechtěli titul také z WRC.

"Ano, náš zájem v příštím roce bude o tom, abychom přivedli nové talenty a vyhrávali soutěže. Letos jsme viděli, jak důležitá vítězství jsou, protože rozdíl mezi prvním a druhým místem je hodně velký. Pokud se nám to podaří, tak možná budeme ve velmi dobré pozici v šampionátu," řekl šéf týmu, Yves Matton, pro WRC Live. 

Citroën také zároveň hledá mladé talenty, letos ve WRC3 organizují Top-Driver-Program, jehož vítěz dostane financování pro příští sezonu s DS3 R5. Že jsou tyto programy důležité dokazují Sébastien Ogier a Thierry Neuville, kteří ale momentálně jezdí u konkurence. Až na tovární sedačky u VW není pro příští rok prakticky nic rozhodnuto. Belgičan připouští, že by chtěl Neuvilla zpět u Citroënu.

"Řekněme si to takto, není na prvním místě mého listu, ale je určitě v dobré pozici. Momentálně mluvíme s mnoha lidmi a všichni mají zájem pro nás jezdit. Hlavním problémem momentálně je, že tu příští rok budeme mít více výrobců a je málo jezdců, kteří mohou bojovat o vítězství. To je důvodem, proč trvá mnohem déle, než jsme čekali, než budou potvrzeny jezdecké sestavy." WRC se tak bude nacházet v situaci, kdy bude k dispozici více továrních kokpitů, než je jezdců, kteří mohou pomýšlet na vítězství. "Hlavním problémem je, že je to hodně drahé a dlouho to trvá, než jezdci umožníte získat zkušenosti."

Citroën bude hledat talenty a bude je také podporovat
"V minulosti se tento úkol Citroënu dařil. Teměř deset jezdců přišlo z podpůrného šampionátu Citroënu a teď sedí ve vozech WRC. Pořebujeme ale více výrobců, kteří se budou starat o rozvoj nových talentů. Jezdci pak také musíte umožnit růst, což letos děláme pomocí Top-Driver-Programu. To je hlavní problém - čas a náklady," pokračuje Matton.

Vloni Citroën dost investoval do Neuvilla, který si momentálně stojí lépe než všichni jezdci Citroënu. Po sezoně však Belgičan odešel k M-Sportu. "Vloni jsme toho do něj hodně investovali, ale letos jsme nebyli v pozici, že bychom mohli mít juniorský tým. Thierry chtěl jet celou sezonu a to jsme mu nemohli nabídnout. Dobře to ale pochopil a udržujeme si dobrý vztah. Musíme být pyšní na to, že jsme ho našli a že jsme ho podporovali při jeho prvních krůčcích ve WRC."

V listu možných kandidátů pro příští sezonu je také Robert Kubica a Kris Meeke. To, že se bude příští rok Citroën prezentovat také ve WTCC, by angažmá ve WRC nemělo nijak ohrozit. "Angažujeme se asi v deseti národních šampionátech. Díky tomu získáváme první obrázek o možných talentech. Toto angažmá nám umožňuje dostat obrázek také o jiných jezdcích, kteří závodí v těchto šampionátech. To je první krok, jak se stát WRC jezdcem. Člověk musí najít řešení, aby se tito jezdci mohli rozvíjet."

Vytisknout

Diskuze: Citroën bude hledat nového Loeba - stojí to ale hodně peněz

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Atkinson, Chris

Nejnovější zprávy od Hyundaie, Atkinson stále ve hře o tovární místo

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud