S Wilsonem o vývoji nové Fiesty R5

iM2, 27. listopadu 2013, 20:19 Google+

Malcolm Wilson věří, že jejich nový produkt, Ford Fiesta R5, je velkým krokem dopředu pro sport a eventuálně by se vozy kategorie R5 mohly stát vrcholnou kategorií v MS.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Wilson, Malcolm

Wilson, Malcolm | foto: Ford Motor Company

Sdílejte článek

Nová Fiesta R5 stojí 180 tisíc Eur a necelého půl roku po její homologaci jsme mohli ve WRC2 vidět, že se z ní mezi jezdci stává oblíbené náčiní. Jen dodejme, že Fiesta je poháněna 1,6 litrovým motorem s turbem, oproti specifikaci WRC má větší restriktor. 

Jak probíhal její vývoj z pohledu Malcolma Wilsona, šéfa M-Sportu? "Následovalo to kategorii Super2000 a fakt, že ceny šly v této kategorii nahoru. FIA hledala všude možně, aby přišla s opravdu rozumným autem za patřičnou a kontrolovatelnou cenu. Tak vznikl koncept Fiesty R5. Aby se udržely nízké náklady, auto používá spoustu standardních dílů. Takže jsme nejen museli navrhnout a postavit nové auto s pohonem čtyři kol, ale také jsme museli spolupracovat s Fordem, abychom vybrali ty správné komponenty z ostatních aut, které by odvedli práci a byly použitelné v rally prostředí. Například chladič na Fiestě R5 je z Fordu Edge prodávaného v Americe. Celý proces trval od začátku do konce 12 měsíců."

A co cena? Byl splněn požadavek na udržení nízkých nákladů? "Základní cena je 180 tisíc Euro, což je méně než polovina ceny WRC vozu. Je tak mnohem levnější než vozy RRC, které jsou s vozy WRC takřka identické. Náklady na provoz budou mnohem nižší než na provoz jakékoliv srovnatelné čtyřkolky. V nabídce jsou i extra balíčky, ale nejsou to věci, které zvýší rychlost aut. Jsou spíše více o osobní volbě. FIA zmrazila cenu do konce roku 2015, takže zákazníci přesně ví, jaké budou náklady." 

Vytisknout

Diskuze: S Wilsonem o vývoji nové Fiesty R5

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Loga

Týmy WRC věří, že FIA přijme návrh na změnu startovního pořadí

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud