Volkswagen požádal FIA o vysvětlení změn v řazení pro Kubicu, neprotestoval

iM2, 15. prosince 2013, 16:14 Google+

Od vážné nehody je hybnost pravé ruky Roberta Kubici omezená. FIA proto musela značkám Citroën [2013] a Ford/M-Sport [2014] udělit povolení, která umožňují změnu řazení a používání ruční brzdy.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kubica, Robert

Kubica, Robert | foto: www.rally-erc.com

Sdílejte článek

Některá média psala o tom, že Volkswagen podal protest proti systému, který Kubica používá. Německý tým si však vyžádal od FIA pouze vysvětlení ohledně toho, že změny nepřinesou jezdci žádnou časovou výhodu na trati. Budoucím startům s Fordem Fiesta RS WRC tak nic nebrání v cestě.

"Při jednání o nasazení tohoto systému jsme získali ze 14 možných 13 hlasů pro. Šéf Volkswagenu, Jost Capito, se chtěl jenom ujistit, že tyto provedené úpravy nepřinesou na tratích rychlostních zkoušek žádnou časovou výhodu. Navíc celý systém byl odstouhlasen již vloni a Robert s ním pak ve WRC2 získal titul, takže se jednalo prakticky jen o formalitu. Není žádný problém, který by stál startům Roberta v našem týmu M-Sport s vozem Ford Fiesta RS WRC v cestě. Všichni se tak můžeme těšit na novou sezonu," zní vyjádření šéfa M-Sport, Malcolma Wilsona, k celé situaci. 

Od FIA povolené změny na voze, které jsme mohli vidět i ve skončené sezoně na Citroënu DS3 RRC Kubici, jsou v podstatě jen jakýmsi ulehčením pro handicapovaného pilota. Místo sekvenční řadící páky jsou ve speciálu vedle volantu na levé straně pádla pod volantem. Čas potřebný na přeřazení je však stejný jako u sekvenčního řazení pákou, aby tak Kubica nemohl mít žádnou výhodu. Pak ještě došlo k předělání hydraulické ruční brzdy tak, aby za ní Polák nemusel tahat, ale tlačil jí dopředu. Ve Wales Rally GB se Kubica svezl i s modifikovaným speciálem DS3 WRC. Příští rok ho čekají starty s Fiestou RS WRC M-Sportu.

Vytisknout

Diskuze: Volkswagen požádal FIA o vysvětlení změn v řazení pro Kubicu, neprotestoval

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez láká téměř stovku posádek

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

reklama

Doporučujeme

Loeb, Sébastien - Elena, Daniel

Citroën testuje před Rally Monte Carlo

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud