Legendární vozy: Lancia Delta HF Integrale

iM2, 30. dubna 2014, 11:59 Google+

Přinášíme poslední pokračování článků o unikátních vozech z historie MS v rally, na které jen tak běžně nenarazíte. Díky spolupráci s fotografem Tomášem Musilem se nám podařilo dostat ke třem legendám, které i v dnešní době patří mezi nejznámější vozy v historii vůbec. V dnešním pokračování se podíváme na Lancii Deltu HF Integrale.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Lancia

Lancia | foto: Tomáš Musil

Sdílejte článek

Ze stavby vozu
V roce 1987 došlo po několika tragických nehodách k zákazu vozů skupiny B, a tak musely všechny zúčastněné automobilky pro novou sezonu přijít s novými zbraněmi skupiny A. Vozy měly tehdy asi poloviční výnon ve srovnání s monstry sk. B. Tuto dekádu vozů sk. A jednoznačně ovládla italská Lancia s modelem Delta HF 4WD, Delta HF Integrale a Delta HF Integrale Evoluzione. Vždyť mezi lety 1987 až 1992 továrního angažmá získal výrobce 6 značkových a celkově 10 titulů!

'Ačka' jezdila už od roku 1982, ale až v roce 1987 dostala v MS v rally vůdčí roli. Jaká byla pravidla? Homologační limit činil 5 000 vyrobených kusů (čili počet byl možný splnit pouze s masovými vozy), maximální výkon turobomotorů byl omezen na 300 koní a restriktor měl 34 mm (výrazně tak omezoval přísun vzduchu k turbodmychadlu). Lancia u modelu Delta použila závěsy typu McPherson na všech čtyřech kolech a pohon 4x4.

Závodní úspěchy
Hned v první sezoně vozů sk. A 1987 Lancia s modelem Delta HF 4WD dominovala. Použit byl dvoulitrový motor z modelu Thema doplněný turbem s výkonem asi 250 koní. První vítězství (a hned double) přišlo zásluhou Massimo Miki Biasiona na Monte Carlu. Druhý byl Juha Kankkunen. Celkem během premiérové sezony vyhrála Delta osm soutěží a stala se jednoznačně mistrem světa mezi výrobci, mezi jezdci se radoval Juha Kankkunen. Šéfem týmu byl Cesare Fiorio.

Ještě koncem roku 87 se představila evoluce závodního vozu továrního týmu - Lancia Delta HF Integrale (nová hlava válců, turbo, brzdy, převodovka a další). V roce 1988 Lancia jako jediný výrobce startoval na všech světových soutěží. Soupeři měli problém s tím, že ve svém portfoliu neměli vozy s tak výkonnými motory a pohony 4x4. Lancia s novou evolucí zvítězila zásluhou Biasiona hned v Portugalsku, v průběhu celé sezony nevyhrála pouze na Korzice! Mezi lety 88 a 89 navíc Lancia vyhrála tucet soutěží v řadě, což je rekord do dnešních dní nepřekonaný. Titul slavil Massimo Biasion a mezi značkami samozřejmě tým, jehož barvy hájil - Lancia.

Sezona 1989 byla další show v podání továrního týmu Lancia. Byl to však poslední rok dominance, protože už v roce 89 se na tratích objevovaly Toyoty Celica 4WD. Lancia přišla v průběhu roku s evolucí - Delta HF Integrale 16v (nové turbo, převodovka, mezinápravový diferenciál). Jezdci Auriol a Biasion najednou jezdili časy podobné těm z dob sk. B. Z titulu se radoval opět Biasion. Druhý mezi jezdci byl syn šéfa továrního týmu Lancia, Alex Fiorio.

V roce 1990 už začla Toyota se svoji Celicou Turbo 4WD výrazněji zatápět a její jezdec Sainz získal titul. Je třeba ale přiznat, že Lancia měla pod smlouvou hodně jezdců a na soutěžích se střídali. Lancia s Deltou uhájila alespoň titul mezi výrobci, byť o pouhých šest bodů. Italové nasadili v podstatě dva týmy (jeden ve zbarvení FINA a druhý Martini). 

Sezona 1991 pro Lancii nezačala úplně slavně, když v její půlce měl Sainz na Toyotě velký náskok. Ve druhé polovině ale Lancie zabraly (a Sainz měl hodně smůly), a tak vyhráli titul a mezi jezdci se radoval Juha Kankkunen. Náklady se ale začaly šplhat do závratných výšin a Lancia začala uvažovat, že se z MS v rally stáhne. V září 1991 ale vyjíždí Delta HF Integrale Evoluzione (kompletně přepracovaný podvozek včetně nového řešení vzpěr a ramen, nové brzdy a motormanagement), k jeho ostrému nasazení došlo od sezony následující.

Rok 1992 byl opět ve znamení převahy Lancie s modernizovaným vozem. Mezi piloty ale vyhrál Sainz. Důvodem byl opět velký počet smluvních jezdců Lancie, počítalo se ale, že Auriol na Lancii vyhraje sedm soutěží a to mu bude na titul stačit, Francouz jich vyhrál 6 a v Británii ho zradila technika, takže jezdecký titul šel do rukou Španěla. Druhý nakonec byl těsně Kankkunen na Lancii. 

Od roku 1993 se už jednalo pouze o privátní starty Lancií Delta, i když v sezoně 1993 s ní jel celou sezonu Carlos Sainz (pod hlavičkou týmu Jolly Club). Na vítězství ale čekali marně. Naposledy bral vůz Delta Integrale vítězství v soutěži MS v roce 1995 zasluhou domácího Armodiose Vovose při Rally Acropolis. Od roku 1997 sk. A v továrních týmech vystřídala nová kategorie - WRC. Lancia zvítězila celkem v 74 světových rally, získala 10 titulů mistra světa, z toho 6 díky modelu Delta HF.

Další fotografie tohoto skvostu naleznete ve fotogalerii nebo pod článkem!

Tip: Další fotografie Tomáše Musila si prohlédněte na facebookuPřečtěte si také historii vozu Fiat Abarth 131 a Subaru Impreza Sk. A.

Technické parametry:

Rozměry:
délka:
 4 005 mm
šířka: 1 800 mm
výška: 1 500 mm
rozvor: 2 440 mm
pohotovostní hmotnost: 1 200 kg 

Pohonné ústrojí:
motor: řadový čtyřvalec Abarth
objem: 1 759  cm3
výkon: 250 koní
točivý moment: 291 Nm/4 500 ot. min.
maximální rychlost: až 225 km/h 

Vytisknout

Diskuze: Legendární vozy: Lancia Delta HF Integrale

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Novikov, Evgeniy

Novikov zrušil plánovaný start ve Finsku

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud