Jak vzniká vůz WRC? Na prohlídku továrny zve M-Sport + video

iM2, 2. ledna 2015, 22:44 Google+

Rosanna Tennant z motoristického pořadu Pole Position dostala možnost podívat se do továrny M-Sportu, kde vznikají vozy Ford Fiesta RS WRC pro světový šampionát. Tennant dostane možnost prohlédnout si jednotlivé fáze stavby vozu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Evans, Elfyn - Barritt, Daniel

Evans, Elfyn - Barritt, Daniel | foto: M-Sport

Sdílejte článek

Hlavní sídlo M-Sportu při pohledu z vnějšku vypadá jako krásný vesnický dům - zajímavostí je, že tým místnosti v domě využívá jako konferenční sály pro svá jednání. V jedné z místnost jsou také vystaveny trofeje, které britský tým získal. Před tím, než Malcolm Wilson dům koupil, sídlila v něm psychiatrická léčebna.

Vozy však samozřejmě vznikají v nové části, která na rodinný dům navazuje. V dílně je velká spousta soutěžních vozů stejně jako několik Bentley Continental GT3, které M-Sport nově pro vytvrvalostní závody na okruzích též staví. Vedle sebe zde jsou GT vozy, WRC, R5 atd. Tyto auta jsou už ale hotova, na to, jak vůz vzniká, se tedy musíme podívat jinam...

Stavba WRC začíná maximálním odlehčením šasi sériového auta ve svařovně, do kterého se poté přidá ochranná klec a upraví (vyztuží) se místa, kde je uchyceno zavěšení. Karoserie jde poté do lakovny a odtud se opět vrací na dílnu. To je, pokud se týká vnějšku auta, vše. Co vše je však potřeba připravit pro "vnitřek"?

Po cestě do motorárny jsou k vidění Bentley GT3. M-Sport dostává blok motoru, další práce už však provádí sám - konkrétně tedy roboti. Výroba probíhá ve dvou fázích, první trvá 8 hodin, druhá 5 hodin.

Blok motoru je následně pořádně vyčištěn, až poté se do něj začínají přidávat jeho součásti. Každý motor je vyroben jedním mechanikem, který je za něj odpovědný. Motor po zkompletování jde na dynamo, kde se vyzkouší, jestli dává správný výkon a dobře funguje, následně je připraven pro použití. 

Prohlídka pokračuje v oddělení převodovek. Mechanik popisuje, jak putuje výkon z motoru přes převodovku a diferenciál až na kola. Převodovka má 6 stupňů a zpátečku, diferenciály se používají jiné pro šotolinu a jiné pro asfalt. 

V další části továrny vidíme menší dílnu, kde se připravují menší součástky, jako třeba řadící páka nebo hnací hřídel s brzdovými disky. Na cestě továrnou se dostáváme do oddělení hydrauliky, kde se testuje, jestli správně fungují tlumiče. Odtud už putují přímo na soutěžní vůz. Následuje ukázka turba

Zajímavostí je, že turbem projde 70 litrů vzduchu za jednu vteřinu! Turbína se roztočí až na neuvěřitelných 155 000 otáček za minutu [rpm]! Další skvělou věcí je, že i když jezdec Fordu Fiesta RS WRC nemá nohu na plynu, tak řídící jednotka do motoru nepřestává posílat palivo, které po spálení roztáčí turbo, které je tudíž neustále připraveno, až jej jezdec bude opět potřebovat [eliminuje se tak prodleva turba známá ze starších turbodieselových motorů].

Každé turbo je repasováno po dvou odjetých soutěžích - zhruba po 1000 kilometrech, u testovacích vozů vydrží i 2000 km. Poslední zastávkou je oddělení elektroniky. Celá elektronika, na videu vozu R5, je rozložena na panelu, kde probíhá test její funkčnosti. 

Tip: Na to, jak vzniká vůz WRC, jste se mohli podívat již v tomto článku, tehdy bylo možné nahlédnout do dílen Prodrivu a na stavbu vozu Mini John Cooper Works WRC.

Vytisknout

Diskuze: Jak vzniká vůz WRC? Na prohlídku továrny zve M-Sport + video

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Solberg, Petter

Solberg bude v rallycrossu pokračovat, možností jsou občasné starty ve WRC

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud