Ohlédnutí za soubojem Loeb/Ogier roku 2011

iM2, 5. února 2015, 11:02 Google+

Sébastien Ogier teď zažívá vrchol své závodnické kariéry, když po zisku dvou titulů mistra světa vyhrál úvodní podnik nové sezony. Ale i on přiznává, že vždy to taková zábava nebyla, například v roce 2012 kdy jsme ho na soutěžích vídali se Škodou Fabia S2000 a v době, kdy si všichni ostatní užívali trochu volna, tak Francouz testoval Polo R WRC. Server maxrally se ohlédl za účinkováním Seba Ogiera v MS v rally.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ogier, Sebastien - Ingrassia, Julien

Ogier, Sebastien - Ingrassia, Julien | foto: Citroën Sport

Sdílejte článek

Sezonu 2012 také začal poměrně vážnou nehodou na Monte Carlu, která byla dle mnohých nejtěžší v jeho kariéře. Tuto sezonu si Sébastien Ogier prý moc neužil poté, co v roce 2011 zažil u Citroënu sice poměrně úspěšný rok, avšak plný politikaření a neshod s týmovým kolegou, Sébastienem Loebem. To vše následovalo po skvělém roce 2010, kdy sezonu začínal jako týmový kolega Kimiho Räikkönena v Citroën Junior Teamu. 

Ogier byl před posledním podnikem roku v promrzlém Walesu druhý, ale náročná soutěž se mu moc nevydařila, nedokončil, a tak skončil celkově až čtvrtý se ztrátou 4 bodů na druhého Jariho-Mattiho Latvalu na Fordu Focus RS WRC. I tak mu ale výsledky ze sezony 2010 stačily na to, aby se pro rok 2011 posunul do A-týmu Citroënu po bok Sébastiena Loeba. V sezoně 2011 také přišla nová WRC a Citroën tak nahradil C4 WRC za DS3 WRC. 

Zkraje sezony 2011 Sébastien Ogier prorocky řekl: "Nestarám se o ostatní jezdce, starám se jen o sebe a o to, jaký chci být a kde chci být. Mým cílem je být světovým šampionem jednoho dne a jestli o to budu moci bojovat již letos, tak to zkusím. Vím ale také, že jsem mladý a je důležité zajistit si moji budoucnost ve WRC a prokázat, že jsem schopný udržet se na této úrovni s nejlepším týmem v rally - a získat titul v letech 2012 nebo 2013."


Seb Ogier v Katalánsku 2011

Už od samého začátku to nebyl mezi dvěma Seby zrovna jednoduchý vztah. Loeb vyhrál v Mexiku poté, co Ogier poslední den v boji o vítězství chyboval a vypadl. To mladšího z Francouzů nerozhodilo a dojel si pro vítězství v Portugalsku a Jordánsku. Loeb se pak vrátil na vrcholný stupínek podia na Sardinii a v Argentině. Vzrůstající napětí mezi oběma jezdci se veřejně projevilo na Acropolis Rally, kdy Loeb veřejně obvinil svůj tým z protěžování Ogiera tím, že mu dodávají mezičasy a on tak může jet na druhém místě s minimálním odstupem a profitovat z lepší startovní pozice. "Když vás vlastní tým hraje taktiku proti vám, tak to není fér. Nežádám si o žádnou výhodu, žádám jen o stejnou šanci," řekl tehdy Sébastien Loeb.

Ogier však řekl, že se jedná jen o "brečení" u managementu. Od té doby už vztah mezi těmito dvěma nebyl harmonický. Ironií je, že touto dobou začínal Volkswagen hledat jezdce pro svůj budoucí tým v MS a jako první kontaktovali právě Loeba. A v Řecku opravdu nazlobený Loeb, který také řek: "alespoň vím, kdo je tady jedničkou", o nabídce prý vážně uvažoval. 

Na druhou stranu mohla to být jen Loebova taktika podobná té, kterou na konci roku 2010 předvedl Ogier při vyjednávání s Fordem. Sébastien Loeb totiž mohl využít jednání s Vokswagenem jako páku proti Citroënu. U managementu rallyového týmu Citroënu, který tou dobou vedl Olivier Quesnel, vzrůstala také frustrace, když Ogier pro ně tou dobou byl lepší volbou z dlouhodobého pohledu. Což vzhledem k aktuální situaci, kdy Ogier válí a Loeb je v podstatě v důchodu, byla pravda. 


V roce 2011 se jelo také v Jordánsku, na fotce Seb Loeb

Podobný názor jako Olivier Quesnel však nemělo vedení koncernu PSA. "Citroën bez Loeba, to je jako Paříž bez Eiffelovky," řekl viceprezident PSA Group, Jean-Marc Gales. Loebovi se však podařilo vyjednat kontrakt o setrvání u týmu více méně dle jeho představ. Jakmile bylo toto oznámeno, tak Ogierovi bylo jasné, že je hra u konce. Naučil se, jak důležité je, když je někdo v týmu roky a ten je kolem něj více méně postaven. 

Nakonec to byl tedy Ogier, který získal sedačku, která byla původně nabídnuta Loebovi. Pro mladého Francouze to bylo lepší z dlouhodobé perspektivy. Další ironií je, že se Ogier tímto přestupem dostal do aktuálně nejlepšího Pola a opustil Citroën, který momentálně, zdá se, zlehka zaostává, i když... Zdá se tedy, že z této zápletky vyšli vítězně v podstatě obě strany. Oba později smírně přiznali, že chyba byla na obou stranách. Nicméně to už je jedno, oba dosáhli svých cílů. Teď už je ale vše zapomenuto. 

Vytisknout

Diskuze: Ohlédnutí za soubojem Loeb/Ogier roku 2011

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Loeb, Sébastien - Elena, Daniel

Matton: Dveře pro Loeba zůstávají otevřeny

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud