M-Sport se chce s novým motorem pro Fiestu RS WRC posunout dopředu

iM2, 12. května 2015, 01:03 Google+

V Rally Portugal se pro M-Sport začne psát nová kapitola. Vedle premiéry Fiesty R2, která bude poháněna tříválcovým litrovým turbo motorem, se nového motoru dočká také Fiesta RS WRC.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Tänak, Ott - Mölder, Raigo

Tänak, Ott - Mölder, Raigo | foto: M-Sport/McKlein

Sdílejte článek

V dílnách M-Sportu se aktuálně dolaďuje pět zcela nových Fiest RS WRC, které si odbudou svoji premiéru už v Portugalsku. Na vývoj auta samozřejmě dohlížel dlouholetý šéftechnik M-Sportu, Christian Loriaux. Poprvé v historii týmu přepracovaný speciál nedostanou pouze tovární jezdci, Ott Tänak a Elfyn Evans, ale také další tři zákazníci: Lorenzo Bertelli, Robert Kubica a Martin Prokop

Obecně se má za to, že se Loriauxovi i přes jasně nižší rozpočet M-Sportu podařil lišácký kousek, protože by Fiesta měla být schopna držet krok s ostaními továrními speciály. Nových je asi 80 % auta "a největší změna na Fiestě RS WRC se týká motoru", říká Christian Loriaux.

Vzhledem k tomu, že dosavadní motorový partner, společnost Pipo, již nějakou dobu spolupracuje s továrním týmem Hyundai, vzal si poprvé v historii M-Sport vývoj 1,6 litrového turbo motoru pod svá křídla. 


Mexiko bylo pro starou Fiestu v barvách týmu M-Sport jednou z posledních soutěží (foto: M-Sport/McKlein)

"Blok je kompletně nový a motor teď má suchou a ne mokrou klikovou skříň. V minulosti byly ve Fiestách RS WRC vestavěny motory, které vycházely ze sériového motoru. Byly ale neskladné a malé rozměry nového bloku pro nás znamenají větší prostor, abychom mohli přizpůsobit chladící systém. Mezichladič a přívod vzduchu jsou také nové, to by motoru kromě jiného mělo přinést o něco větší kroutící moment, a tak o něco více koní. 

Uspořádání motoru zůstalo více méně stejné, tak to vyžadují pravidla. Také hlava válců byla převzata ze starého motoru, jen v přepracované formě," pokračuje Christian. Aby byl výkon optimálně přenášen na kola, bylo změněno i zařízení starající se o jeho přenos. "Změny zahrnují také přepracovaný diferenciál, který umožňuje při částečném zatížení jeho opožděné uzavření, jak to už používají Hyundai a Volkswagen. Můžeme teď hydraulicky odpojit také zadní kola, když bude zatažená ruční brzda. Funguje to lépe než čistě mechanický systém používatný předtím."

Vedle nového motoru a mnoha změn v pohonu jsou na autě samozřejmě také další vylepšení, která se mají kromě jiného postarat také o snížení jeho těžiště. Zvnějšku by se nové auto ale od toho stávajícího lišit nemělo. "Největší změny v aerodynamice Fiesty RS WRC přišly už vloni, když jsme přišli s novým předkem auta. To se měnit nebude," zakončil Loriaux.

Vytisknout

Diskuze: M-Sport se chce s novým motorem pro Fiestu RS WRC posunout dopředu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Kopecký, Jan - Dresler, Pavel

Lappi: O titul ve WRC2 bojovat zřejmě nebudeme

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud