Vozy WRC od roku 2017: Více výkonu a nový vzhled. Co na to říkají zúčastněné týmy a jezdci?

iM2, 12. července 2015, 20:30 Google+

Od roku 2017 by se měl vzhled vozů specifikace WRC změnit. Světová rada motorsportu schválila navýšení výkonu a změnu vzhledu vozů.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
FIA

FIA | foto: MiZ, F1NEWS.cz

Sdílejte článek

Fanoušci rallysportu se mohou začít připravovat na určité změny. Světová rada motorsportu (FIA World Motor Sport Council) schválila na svém pátečním zasedání v Mexico City nová technická pravidla pro vozy kategorie WRC platná pro roky 2017 až 2019. Díky nim by auta měla vypadat dynamičtěji a "měla by vyzařovat charakter a rozmanitost". 

Kromě toho se rozhodlo, že dojde ke zvýšení maximálního povoleného výkonu motoru na 380 koní (aktuální maximum je 300 koní) a zároveň dojde ke snížení minimální hmotnosti o 25 kg. Pro turbomotory bude nově platit 36 milimetrový restriktor a maximální tlak turba bude omezen na 2,5 baru. Týmy se navíc budou moci vrátit k v minulosti již používaným elektronicky řízeným centrálním diferenciálům. 

Bylo dohodnuto, že vozy by se měly změnit také po vizuální stránce: Na šasi byla vytyčena zóna, která bude moci mít maximální šířku 1 875 mm (aktuálně maximálně 1 820 mm) a délka vozů bude minimálně 3 900 mm. Větší by měla být rovněž zadní přítlačná křídla, což bylo rovněž zakotveno v nových pravidlech. Týmy navíc dostaly větší volnost pro připevnění postranních aerodynamických částí na přední nárazníky. Větší volnost výrobci dostanou také na zadních náraznících. 

img-responsive

Vozy aktuální specifikace WRC pojedou tuto a ještě příští sezonu | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Co na změnu pravidel říkají zúčastněné strany?
Aktuálně platná pravidla ve WRC jsou ohraničena časovým rámcem sezon 2014 až 2016. Bylo tedy třeba nadefinovat pravidla pro sezonu 2017 a následující roky. Jak již bylo zmíněno výše, tak restriktor u vozů WRC bude mít již 36 mm, když aktuálně má maximálně 33 mm. Tím by mělo být dosaženo vyrovnání výkonů vozů WRC a vozů z WTCC, které používají stejné motory. 

Technický šéf FIA, Bernard Nicolet, mluví o třech cílech, kterých chtějí díky novým pravidlům dosáhnout. "[Chceme] udělat auta spektakulárnějšími, přitom myslet na náklady a dodržet bezpečnostní standard, ne-li jej zvýšit." Jak zdůrazňuje rallyový šéf FIA, Jarmo Mahonen, byly ve vypracování nových pravidel "zúčastněni všichni zainteresovaní zástupci ze sportu, aby bylo dosaženo komerčních i prodejních cílů a zároveň byla zohledněna přání fanoušků."

Úřadující mistr světa, Sébastien Ogier, vnímá prvotní informace týkající se nových pravidel pozitivně. "Myslím, že návrhy na vzezření a výkon vozů pro rok 2017 jsou skvělou novinkou. Jako závodní jezdec si neustále přejete ještě více výkonu. Vycházím z toho, že auta budou díky větším přítlačným křídlům a nové aerodynamice vytvářet větší přítlak, a tak budeme moci jezdit v zatáčkách rychleji."

img-responsive

Seb Ogier je se změnami spokojen | foto: Volkswagen Motorsport

"Také co se show týče, tak je to krok správným směrem, protože dodatečný výkon motoru se určitě postará o spektakulární jezdecké scény. Auta budou navíc díky širší karoserii vypadat agresivněji. Už se hodně těším na to, až uvidím příští generaci Pola R WRC," uzavřel Ogier.

Týmový šéf Hyundai, Michel Nandan, vidí v nových pravidlech "další krok, jak zvýšit hodnotu WRC a přivést sport do napínavé nové éry." Také šéf M-Sportu, Malcolm Wilson, vidí v nových pravidlech "začátek vzrušující éry pro MS. Auta roku 2017 budou nejen vypadat spektakulárněji, ale také přidají na výkonu. Koncept mi dává vzpomenout na časy skupiny B."

Také šéf Citroënu, Yves Matton, je nadšen. On ale ještě nemůže potvrdit, jestli francouzský výrobce budou tou dobou ještě ve WRC přítomen. "Novým vzezřením World Rally Car jsme nadšeni. Momentálně je pro mě ale těžké dát nějaký slib. Vše, co mohu říci, je: Auta [nová] vypadají absolutně fantasticky."

Na pozadí váhavého přístupu Mattona je to, že Citroën se aktuálně angažuje ve WRC a WTCC a navíc také v nové Formuli E. Ke konci sezony 2016 tak bude takřka jistě muset buď WTCC nebo WRC opustit.

img-responsive

U šéfů zúčastněných týmů spokojenost panuje také. Jen Matton nemůže nic potvrdit. | foto: Hyundai Motorsport/McKlein

Vytisknout

Diskuze: Vozy WRC od roku 2017: Více výkonu a nový vzhled. Co na to říkají zúčastněné týmy a jezdci?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Jan Kopecký se Škodou Fabia R5 továrního týmu ŠKODA Motorsport (Foto z Českého Krumlova).

Vstup do Rallye Bohemia se povedl Kopeckému, Pech je třetí

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud