Ostberg: Ochranná klec v tréninkovém voze mi zachránila život

iM2, 20. září 2015, 22:43 Google+

Ochranná klec, kterou má tovární tým Citroënu i ve svých tréninkových vozech (Mitsubishi Lancer Evo 9), uchránila Madse Ostberga od těžkých zranění, případně mu dokonce zachránila život.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ostberg, Mads

Ostberg, Mads | foto: Citroën Racing

Sdílejte článek

Mads Ostberg musel v Austrálii vynechat soutěž, protože měl během seznamovacích jízd čelní nehodu s nákladním autem. Přitom si Nor zlomil dvě žebra. Rozhodnutí Citroënu, že i v tréninkových vozech použije ochrannou klec, zachránila Ostbergovi a jeho spolujezdci, Jonasu Anderssonovi život: "Naštěstí máme v autě plnohodnotnou ochrannou klec.

Ostatní týmy používají pouze lehčí verzi. Pokud by to tak bylo i u nás, pak by to pro mne bylo pryč. Jednodušší verze by kolizi neodolala." Jezdce rozzlobily mylné zprávy, že nehoda byla vážnější proto, že těsně před nehodou uhnul na špatnou stranu, než měl: "Spousta lidí nechápe, co se stalo. Pokud bych se pokoušel vyhnout na levou stranu, bylo by to ještě horší. Jet doprava byla jediná možnost."

Chyba navíc byla na straně řidiče kamionu, říká Mads. I tak ale požaduje po pořadatelích soutěže, aby místní obyvatele lépe informovali o probíhajících seznamovacích jízdách. "Řidič náklaďáku neměl ponětí [o soutěži]. Pro mě je to katastrofa, když lidé nevědí, že se jedou seznamovací jízdy. Nejel moc rychle, my také ne. My jsme jeli mezi 60 a 70 km/h. Ale byli jsme první auto na trati."

img-responsive

V Australii mohl Ostberg využít výhodnou pozici k útoku na čelní příčky | foto: Citroën Racing

Stéphane Lefebvre, který za Ostberga v Austrálii zaskakoval, měl také nehodu při seznamovacích jízdách. Jeho Mitsubishi Lancer si ale z čelní kolize při tréninku RZ Nambucca odneslo jen menší šrámy. 

Aby byla v budoucnu plnohodnotná ochranná klec povinná i v tréninkových autech, se ale zřejmě jen tak nestane. Michele Mouton, manažerka WRC, je jiného názoru než tovární jezdec Citroënu: "Podle mě šlo o normální silniční nehodu. Seznamovací jízdy se jezdí běžnými rychlostmi platnými v silničním provozu na neuzavřených cestách s provozem. Potřebujeme tedy pro všechna silniční auta ochrannou klec? Nemyslím si."

Vytisknout

Diskuze: Ostberg: Ochranná klec v tréninkovém voze mi zachránila život

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

GPD RallyCup Kopřivnice IV.

GPD RallyCup v Kopřivnici

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud