Latvala po vítězství na Korsice myslel hodně na Henriho Toivonena

iM2, 7. října 2015, 09:44 Google+

Jari-Matti Latvala získal o víkendu na Tour de Corse svoje již 15. vítězství ve WRC. Za tento úspěch je rád také z osobního hlediska.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Jari-Matti Latvala měl o víkendu co slavit...

Jari-Matti Latvala měl o víkendu co slavit... | foto: Volkswagen Motorsport

Sdílejte článek

Jari-Matti o víkendu na Korsice triumfoval o 43,1 sekundy před Elfynem Evansem na Fordu. Jen si tak potvrdil svoje průběžně druhé místo mezi jezdci. Jeho nejbližším pronásledovatelem je aktuálně kolega od VW, Andreas Mikkelsen, ten má ale ztrátu 34 bodů. Toto vítězství přišlo dvanáct měsíců po jeho prvním asfaltovém triumfu ve Francii (tehdy v Alsasku). 

Fin tak opět ukázal, že dokáže být rychlý jak na asfaltu, šotolině tak i sněhu. Finové přitom bývali tradičně rychlí pouze na šotolině a sněhu. Jediný Fin, který v minulosti dokázal vyhrát na klikatých a úzkých cestičkách Tour de Course byl Markku Alén a to v letech 1983 a 1984.

"Je super, že zde vyhrál Fin. Je zde spousta francouzských pilotů, kteří vyhráli tuto rally a tento úspěch dokazuje, jak můžeme být dobří na asfaltu, navíc i na šotolině a sněhu," říká Jari-Matti Latvala. Fin byl ale po zisku tohoto vítězství zvláště šťastný. Servisní park soutěže byl situován jen pár kilometrů od místa, kde před 29 lety přišel o život Henri Toivonen. Jeho ošklivá nehoda vedla k zániku legendární skupiny B.

img-responsive

| foto: Volkswagen Motorsport

A Jari-Matti je velkým znalcem historie tohoto sportu. "V době té nehody měl 29 let a já mám 30. Byl tedy v mém věku, tedy věku, kdy rally jezdec může z auta dostat maximum, protože má dostatek zkušeností a má také dostatečnou rychlost na to, aby získával dobré výsledky," říká Latvala pro wrc.com.

"Henri byl na vrcholu svého umění. Měl k dispozici nejlepší auto a fantastický tým. Zkraje roku zažil impozantní soutěž na Monte Carlu a před poruchou motoru vedl také ve Švédsku. Měl všechno a skončilo to takto brutálním způsobem. Je těžké to akceptovat. Když jsem přijížděl na Korsiku, tak jsme myslel na to, co se mu stalo.

Jeho náskok před tou nehodou byl enormní. Snažil jsem se na to nemyslet, protože to není zrovna nejlepší příprava před závodem. Období super aut [sk. B] bylo odlišné. Když závodíte, tak nad tím nesmíte moc přemýšlet, protože to může ovlivnit vaší mysl."

Vytisknout

Diskuze: Latvala po vítězství na Korsice myslel hodně na Henriho Toivonena

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

reklama

Doporučujeme

Ostberg, Mads - Andersson, Jonas

Rally de Espana: Startovní listina, Škoda Auto se třemi Fabiemi R5!

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud