Paddon: Využít naplno potenciál nového vozu nám zabere několik soutěží

iM2, 18. ledna 2016, 09:55 Google+

Hayden Paddon v této zimě zažívá svoji vůbec první přípravu na Monte Carlo Rally. Po prosincových testech byl jezdec z Nového Zélandu typicky otevřený ohledně toho, co se během testů o soutěži dozvěděl.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Paddon poprvé absolvuje kompletní kalendář MS

Paddon poprvé absolvuje kompletní kalendář MS | foto: Hyundai Motorsport/McKlein

Sdílejte článek

Hayden Paddon ještě nikdy nezažil pro Rally Monte Carlo typický mix kluzkého sněhového nebo ledového povrchu a suchého asfaltu. Testy před touto soutěží jsou pro něj tak zvláště důležité, tovární tým Hyundai jej proto vcelku logicky pro první soutěž roku nenominoval na body pro tým. 

"Danou zkoušku můžete odstartovat v údolí na suchém asfaltu, pak ale nastoupáte přes 1000 metrů do průsmyku, který je plný sněhu a ledu. Za těchto okolností se navíc musíte rozhodnout, jestli vezmete slicky nebo pneumatiky s hřeby, musíte zvažovat časovou ztrátu ve srovnání s časovým ziskem," začal Hayden Paddon.

"Je to skoro jako hra šachů, která je zábavná. Bylo také zábavné zkoušet během testu různé druhy pneumatik - včetně pneumatik s hřeby na suchém asfaltu, což bylo jako byste driftovali." Hayden na Monte Carlu začne sezonu ještě s loňskou i20 WRC. Mělo by se jednat o první a poslední start této specifikace i20 WRC v továrním týmu. Od Švédska by tedy všichni tři jezdci vždy měli jet s novými speciály. 

img-responsive

Na Monte Carlu uvidíme naposledy starou verzi i20 WRC | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Paddon už testoval také na Rally Sweden. "Bylo dobré být v autě docela často, mezi našemi testy na Monte a na Švédsko jsme v autě odjeli asi testovacích 700 km."

"To, že na Monte Carlu - jedné z nejnáročnějších soutěží kalendáře - použijeme staré auto, nám dovolí zkoušet a adaptovat se na dané podmínky co možná nejlépe. Nové auto vypadá neuvěřitelně a to nejen zvenčí. Pod pokličkou ukrývá ještě hodně času a nějaké detaily byly implementovány do jeho designu. Doufáme, že z nich na rallych sklidíme výnosy," pokračuje Novozélanďan.

"Ve Švédsku jsme testovali dva dny, což byly první jízdy s novým vozem na sněhu. Auto bylo od startu skvělé a sedí mému jezdeckému stylu. Kdykoliv začínáte s novým vozem, tak musíte začít do píky také s nastavením. Nalézt ho při jednom testu je nemožné, takže i když jsme připraveni nejlépe, jak je to jen možné, tak bude trvat několik soutěží a testů, než využijeme maximálně potenciál auta. První náznaky jsou ale pozitivní."

Vytisknout

Diskuze: Paddon: Využít naplno potenciál nového vozu nám zabere několik soutěží

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Šumava (CZE)

Rally Šumava v galerii

Rally Hustopeče (CZE)

Hustopeče nadále v tradičním formátu

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

reklama

Doporučujeme

Testy před Monte Carlem jsou v plném proudu

Video - testy před Monte Carlem: M-Sport, Hyundai a Citroën vyjeli v nových…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Hustopeče nadále v tradičním formátu

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud