Monstrózní 80 km zkouška v Mexiku vyžaduje respekt, shodují se jezdci

iM2, 4. března 2016, 00:01 Google+

Přední jezdci MS v automobilových soutěžích vítají zařazení 80 kilometrové rychlostní zkoušky do harmonogramu Rally Mexiko. Jednomyslně se však shodují, že takový test si bude vyžadovat přístup s velkým respektem.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Takto vloni v Mexiku skákal Elfyn Evans s Fordem Fiesta RS WRC

Takto vloni v Mexiku skákal Elfyn Evans s Fordem Fiesta RS WRC | foto: M-Sport/McKlein

Sdílejte článek

Extrémní zkouška, která je na programu v neděli těsně před vyvrcholením soutěže, měří 80 km. Jde tak o nejdelší test v MS za posledních 30 let. Spolujezdci zaznamenali do svých rozpisů hned 194 križovatek! Test se klikatí v horách na sever a východ od Léonu.

Zkouška vznikla kombinací částí několika zkoušek, které se během soutěže pojedou, a přidáním několika nových úseků. Obecně se očekává, že test Guanajuato pojedou soutěžní vozy déle než 50 minut. Julien Ingrassia, navigátor Sébastiena Ogiera, musel na rozpis pro tuto rychlostní zkoušku použít 106 stran rozpisu!

"Je to masivní, ale také fantastická, zkouška. Je mixem takového množství různých zkoušek, které jsme jeli předtím. Je hezké, že byla zařazena do programu v neděli," říká Mads Ostberg, jezdec M-Sportu. "Na tomto testu se může rozhodovat. 

img-responsive

Všichni jezdci dostanou na závěr dost zabrat | foto: Hyundai Motorsport/McKlein

Normálně v neděli bráníte svoji pozici nebo se snažíte útočit. Ale až vyrazíme v neděli do této rychlostní zkoušky, tak ani náskok 40 vteřin nebude nic znamenat. Můžete jej zratit a nebo naopak sjet. Myslím, že všichni z nás budou opravdu soustředění a budeme pořád bojovat."

Největší výzvu bude představovat asi posledních 10 kilometrů testu. Charakteristika tratě se dost mění a posádky už budou unavené. Jezdec Volkswagenu, Jari-Matti Latvala, k tomuto testu říká: "Na trati zkoušky máte nějaké úseky, které jsou na plný plyn a jsou docela čisté. Pak jsou tam i úseky, které jsou užší a klikatější.

img-responsive

Na posádky čeká fantastická atmosféra místních nadšených fanoušků | foto: Hyundai Motorsport/McKlein

Ale změny [v charakteru] jsou dost zřejmé, snadno je dostanete do své hlavy. Ale posledních 10 kilometrů je opravdu dost obtížných. Musíte být dost bystří. Budete mít už za sebou 70 kilometrů a posledních 10 zcela jistě bude nejtěžších."

Podle Thierryho Neuvillea z týmu Hyundai bude posledních 10 kilometrů obtížných také kvůli vysoké nadmořské výšce a teplotě, která ve voze bude dosahovat vysokých hodnot. S ním souhlasí i Ostberg a dodává: "Test má velmi unikátní závěrečnou pasáž - je dost úzká a klikatá.

Bude to výzva, protože auto už bude dost horké, pneumatiky se budou přehřívat a také mozek se bude přehřívat! Musíme se s touto po technické stránce dost obtížnou pasáží v závěru popasovat. Je to jen 10 kilometrů, ale bude to opravdu těžké. Myslím, že budou rozhodující pro dobrý čas na zkoušce."

Vytisknout

Diskuze: Monstrózní 80 km zkouška v Mexiku vyžaduje respekt, shodují se jezdci

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Camilli už potřebuje dojet do cíle

Camilli má stále důvěru Wilsona, co chce předvést v Mexiku?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud