Hyundai vyslal na zkušenou na Nový Zéland svého továrního jezdce - Paddon vyhrál

iM2, 10. dubna 2016, 22:35 Aktualizováno 11.4.2016, 23:35 Google+

Dlouhou pauzu v rámci MS mezi soutěžemi v Mexiku a Argentině využívá tovární jezdec Hyundai, Hayden Paddon, ke svezení v soutěžním voze ve své domovině, na Novém Zélandu. Paddon zde představí prototyp Hyundai i20 AP4, se kterým se zúčastní dvou zdejších soutěží.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Joel Martin, RallyZone.cz

Sdílejte článek

Ve spolupráci s Andrewe Hawkeswoodem představuje Hyundai Nový Zéland vůz i20 AP4 (AP je zkratka pro Asijko-Pacifický šampionát). S tímto vozem odjede dvě soutěže tovární jezdec Hyundai Motorsport, Hayden Paddon. První soutěží je Rally Otago (jede se tento víkend), tou druhou pak Rally of Whangarei (29. dubna až 1. května). 

Nový vůz naplno využil pravidla AP4 - pod kapotou není 1,6l motor jako ve WRC, nýbrž 1,8l pohonná jednotka (původem z Hyundai Sonata). Sílu motoru přenáší šestistupňová sekvenční převodovka Sadev. "Tento koncept je v Austrálii a na Novém Zélandu krokem vpřed. Staré vozy skupiny N vymírají," zdůvoňuje smysl tohoto vozu jezdec.

"Auto je zatím v požáteční fázi vývoje, má ale velký potenciál a chceme z něj udělat vítězný vůz. Jde o velkolepou možnost pro novozélandský rallysport, může ho to posunout dál," dodává Paddon. Možnost jezdit soutěže s cenově dostupnými prototypy už podpořila i FIA.

Více o voze prozradil samotný Paddon:

 

AKTUALIZACE:
Hayden Paddon vyhrál o víkendu Otago rally (již popáté v kariéře) s novým Hyundai i20 AP4. Posádka z MS vyhrála soutěž s náskokem 9:22,1 min. před úřadujícími novozélandským šampionem, Benem Huntem na Subaru WRX ST. "Byl to perfektní debut nového vozu. Minimálně to překonalo moje očekávání.

Základ auta je velmi dobrý. Náš tým pracoval dlouhé hodiny před soutěží, aby auto dal dohromady. Ještě před shakedownem jsme měli problém, takže jej tým dokázal zacelit v pravý čas." Tovární posádka teď poletí do Argentiny na další soutěž WRC, na Nový Zéland se ale brzy opět vráti.

S novou i20 AP4 je čeká mezi 29. dubnem a 1. květnem mezinárodní Rally of Whangarei. Zajímavostí soutěže Otago bylo, že se jí účastnil i Markko Märtin. Estonec jel v kategorii historiků s Fordem Escort RS1800 a s navigátorem Stéphanem Prévotem vyhráli rally systémem start-cíl.

Vytisknout

Diskuze: Hyundai vyslal na zkušenou na Nový Zéland svého továrního jezdce - Paddon vyhrál

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Rally Jeseníky (CZE)

Egon Smékal pojede s novou spolujezdkyní

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud