Citroën dokončil aerodynamické testy C3 WRC ve Finsku, jak je spokojen?

iM2, 15. června 2016, 16:59 Google+

Šéf továrního týmu Citroën, Yves Matton, řekl po aerodynamických testech ve Finsku minulý týden, že testy nové C3 WRC před jejím debutem ve World Rally Championship 2017 probíhají podle plánu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Citroën C3 WRC

Citroën C3 WRC | foto: Citroën Racing

Sdílejte článek

Před představením a začátkem testů s novým autem Matton připustil obavy o to, jestli jeho tým zvládne dodržovat našlapaný harmonogram testů nového speciálu. Ale testy minulý týden ve Finsku v okolí města Jamsa s Krisem Meekem a Craigem Breenem dopadly dobře. 

"Od začátku testů jsme neměli s autem žádný velký problém. Byly tam určité věci, na kterých jsme dělali, některé malé části, ale nic nás nezastavilo [během celého období]. Jsem za to rád, protože jestliže bychom museli zastavovat, tak by to mohlo představovat problém v našem časovém harmonogramu, podle kterého pracujeme," říká Yves Matton.

"Timing je už tak dost napjatý, ale stále jedeme více méně podle plánu." Matton řekl, že silueta nového auta se ještě před jeho debutem na Monte Carlu 2017 změní. Záběry z testování auta na YouTube ukazují, že auto na skocích létá často se zdviženým nosem, což je způsobeno velkým nárůstem přítlaku na zádi vozu. "Změny na autě budou jednoduše rozpoznatelné. Zvenčí bude rozdílné. Neřekl bych, že to bude radikální změna, ale myšlenka, jak bude [aerodynamika] vypada, ještě není finalizována."

img-responsive

Citroën C3 WRC během prvního testu na jihu Francie | foto: Citroën Racing

Čtvrtý test týmu s novým autem by měl proběhnout v druhé polovině tohoto měsíce ve Francii. První proběhl na drsných šotolinových cestách na jihu Francie a druhý v Portugalsku. Alexis Avril, šéf projektu nového speciálu, v rámci testu ve Finsku řekl: "Karoserie speciálu World Rally Car musí odpovídat základnímu modelu, maximální šířka je 1 875 mm. V tomto rámci máme nějaké možnosti, jak uzpůsobit podběhy a nárazníky. Můžeme také zabudovat přívody vzduchu k zadním brzdám a použít na zádi difuzor. Paradoxně bude v budoucnu více omezení v oblasti návrhu zadního spoileru, ale jeho efektivnost bude zvýšena o faktor 10, protože se přemístí více dozadu a nahoru."

Citroën Racing nové auto navrhl napřed ve virtuální podobě za pomocí počítačových simulací, což je v dnešní době normální. V této fázi také spolupracoval s lidmi z produkčního oddělení automobilky, aby auto v rallyové verzi co možná nejvíce připomínalo výchozí model, který ještě nebyl oficiálně představen. Model auta byl pak testován ve větrném tunelu. Data z větrného tunelu a z úvodních testů jsou pak při počítačových simulacích vyhodnocována. Sportovní divize Citroënu mohla navíc využít svých zkušeností ze závodů WTCC. "Ačkoliv se nedají přenést veškeré znalosti, protože závodní okruhy a rally jsou až moc odlišné. Ale s osvědčenými metodami můžeme ušetřit spoustu času," říká Avril. 

img-responsive

Yves Matton, šéf Citroën Racingu | foto: Citroën Racing

Nicméně ani nejlepší simulace nedokáže nahradit opravdový test, protože "poškození jsou v rallysportu důležitým bodem. Na šotolině nebo na blátě může rychle odlétnout nějaká část, anebo se může ucpat přívod vzduchu. Musíme tedy zkusit všechny podmínky a pak najít kompromis mezi odolností a výkonností," zakončil Avril.

 

Vytisknout

Diskuze: Citroën dokončil aerodynamické testy C3 WRC ve Finsku, jak je spokojen?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Paddon, Hayden - Kennard, John

Hyundai oznámil svoji nominaci pro Finsko, kdo pojede za tovární tým?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud