Proč si Toyota vybrala Latvalu, který měl nepovedenou sezonu?

iM2, 30. prosince 2016, 19:53 Google+

Šéf týmu Toyota, Tommi Mäkinen, řekl, že nemá žádné obavy ohledně nepříliš oslnivé formy svého jezdce, Jariho-Mattiho Latvaly, kterou měl v sezoně 2016.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Toyota Yaris WRC

Toyota Yaris WRC | foto: TOYOTA GAZOO Racing

Sdílejte článek

Poté, co byl Jari-Matti Latvala v letech 2014 i 2015 celkově druhý ve WRC, tak letos dokázal vyhrát pouze jednu rally a v iterním týmovém souboji jej porazil nejen Sébastien Ogier, ale i Andreas Mikkelsen. I přesto si ale Fin získal jedno z továrních míst v týmu Toyota pro rok 2017. Dle šéfa týmu Toyota, Tommiho Mäkinena, bude jeho krajan pro tým výhodou, když i on sám během své kariéry zažil několik takových propadů formy. 

"Ano, byla to [slabá sezona], ale mě se to také stalo [v minulosti během aktivní závodnické kariéry], takže mu dobře rozumím," řekl čtyřnásobný mistr světa, Mäkinen, na obranu svého karajana Jariho-Mattiho Latvaly. "Mě to potkalo, když jsem byl u Subaru, začal jsem vítězstvím [na Monte Carlu 2002], pak jsem ale zjistil, že jsem na boj o titul neměl. Nebyl jsem schopen najít motivaci jít do toho a opět přinášet výsledky. Perfektně rozumím tomu, co se mu v uplynulé sezoně stalo."

Dle Tommiho Mäkinena by týmu v jeho debutové sezoně naopak mohly pomoci technické znalosti a množství zkušeností Latvaly. Cílem týmu je připravit Yaris tak, aby byl schopen bojovat o titul v roce 2018. "Jari-Matti je velmi zkušeným jezdcem, ale víme, že je velmi rychlý. Příští rok se budeme připravovat na to, abychom v roce 2018 bojovali na špici. Během 12 měsíců budeme schopni bojovat o důležité výsledky. Jari-Matti má velmi dobré technické znalosti, takže doufáme, že nám bude schopen pomoci vyvíjet Yaris v těchto nadcházejících měsících. Doufám, že podpis s ním nám pomůže ve vývoji auta."

img-responsive

Latvala sahal letos po vítězství také v Argentině, jenže pak jej zradilo zavěšení | foto: Volkswagen Motorsport

Před oznámením konce Volkswagenu ve WRC se všeobecně očekávalo, že se k Juhu Hänninenovi přidá jako druhý jezdec týmu Esapekka Lappi. Jak již víme, toto místo zaujal Latvala a Lappi musel vzít za vděk rolí testovacího jezdce. Jakmile ale bude hotový třetí závodní Yaris WRC, tak by se i on měl dostat do světových soutěží. Mäkinen očekává, že třetí auto by mohlo být hotové pro Rally Portugal, tedy šestou soutěž kalendáře WRC 2017. 

"Máme v plánu používat ho [Lappiho] k hodně testům, ale jakmile bude hotové třetí auto, tak jej dostane. Doufáme, že jej uvidíme bojovat po boku Juhy a Jariho-Mattiho od Rally de Portugal. Snad se nám povede připravit třetí auto pro tuto soutěž. Věříme, že může být důležitou součástí budoucnosti. Esapekka vyhrál v roce 2016 titul ve WRC2 a patří mezi nejslibnější jezdce. Je mladý a ještě se zlepší," zakončil vyprávění šéf týmu Toyota.

Vytisknout

Diskuze: Proč si Toyota vybrala Latvalu, který měl nepovedenou sezonu?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

Silvestr GPD RallyCup

Silvestrovský GPD RallyCup

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud