Rally Argentina: Evans prohrává boj s Neuvillem o 0,7s! Belgičan vítězí po druhé za sebou

iMotorSport.cz, 28. dubna 2017, 10:12 Aktualizováno 30.4.2017, 23:10 Google+

AKTUALIZACE PO RZ18; Na posádky čeká na Jihoamerickém kontinentu celkem 18 rychlostních zkoušek rozdělených tradičně do tří etap. Soutěž startuje ve čtvrtek večer krátkou speciálkou. V pátek je na programu přes 140 ostrých kilometrů (8 měřených testů). Čištěním bude postižen hlavně lídr šampionátu Ogier a druhý v pořadí Latvala. V sobotu se pak již pojede dle průběžných výsledků soutěže (TOP10 opačně) a na jezdce bude čekat 6 testů. V neděli, kde se vloni rozhodlo o prvním vítězství Paddona v MS, jsou na programu 3 zkoušky.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Neuville, Thierry - Gilsoul, Nicolas

Neuville, Thierry - Gilsoul, Nicolas | foto: Red Bull

Sdílejte článek

Nedělní etapa:
Dnes na posádky v Argentině čekaly jen tři měřené testy, když RZ16 a závěrečná RZ18 byly tou samou velmi známou zkouškou El Condor. Všechny samozřejmě zajímalo, jak dopadne souboj o vítězství mezi Elfynem Evansem a dotírajícím Thierrym Neuvillem. Ráno začal nejlépe Ott Tänak, druhý čas zajel Thierry Neuville (+1,3s) a třetí Elfyn Evans (3,8s). Jezdec Fodu ve stopce reportoval problémy s brzdovým pedálem (prý jej měl až půlku zkoušky na podlaze a pak se vše vrátilo do normálu). Rozdíl mezi Evansem a Neuvillem tak byl 9 vteřin. Na desáté místo celkově poskočil na úkor Pontuse Tidemanda do soutěže navrátivší se Mads Ostberg. 

RZ17 projel nejrychleji Thierry Neuville, druhý Elfyn Evans ztratil výrazných 8,4s. Oba dva borce tak dělilo už jen 0,6s. Třetí čas zajel Craig Breen (+11,7s). Ze soutěže musel kvůli převodovce odstoupit z pěkného osmého místa Lorenzo Bertelli. Ve stopce reportovalo hodně jezdců problémy - Hayden Paddon měl jen zadní pohon, Juho Hänninen vysokou teplotu oleeje a "další problémy" měl Evans, který odmítl další rozhovory. 

Power Stage pak byla hodně napínavá, nakonec ji ovládl Neuville, druhý byl Evans (+1,3s). To ale Britovi nestačilo a o první vítězství v kariéře ve WRC prišel o 0,7s na úkor Neuvillea, který po smůle v úvodních soutěžích roku vyhrál druhou soutěž v řadě. 

Bonusové body na Power Stage:
1) Thierry Neuville +5 bodů
2) Elfyn Evans +4 body
3) Ott Tänak +3 body
4) Sébastien Ogier +2 body
5) Jari-Matti Latvala +1 bod

Výsledky po RZ18

Pořadí po RZ Posádka
vůz
Celkový čas
(penalizace)
Ztráta na vedoucího
1. T. Neuville - N. Gilsoul
Hyundai i20 Coupé WRC
3:38:10,6 - - -
2. E. Evans - D. Barritt
Ford Fiesta WRC
  +0,7
3. O. Tänak - M. Järveoja
Ford Fiesta WRC
  +29,9
4. S. Ogier - J. Ingrassia
Ford Fiesta WRC
  +1:24,7
5. J.-M. Latvala - M. Anttila
Toyota Yaris WRC
  +1:48,1
6. H. Paddon - J. Kennard
Hyundai i20 Coupé WRC
+1:10 min +7:42,7
7. J. Hänninen - K. Lindström
Toyota Yaris WRC
+11:16,9
8. D. Sordo - M. Martí
Hyundai i20 Coupé WRC
  +14:44,1
9. M. Ostberg - O. Floene
Ford Fiesta WRC
  +15:11,3
10. P. Tidemand - J. Andersson
Škoda Fabia R5
  +17:32,1

Sobotní odpoledne:
Odpoledne na účastníky soutěže v Argentině čekaly druhé průjezdy třemi dopoledními zkouškami. RZ13 zvládl nejrychleji Ott Tänak, který se díky tomu posunul na průběžné třetí místo na úkor Madse Ostberga, který dnes již netěží z výhodné startovní pozice jako včera. Druhý čas zajel Sébastien Ogier (+1,2s) a třetí Kris Meeke (+1,8s). Ve stopce po RZ přiznal dvě velké krizovky Dani Sordo (9. čas na RZ, průběžně 11. místo). 

Na takřka 39 km dlouhé RZ14 zajeli na desetinu shodně nejrychlejší čas Ott Tänak a Thierry Neuville. Třetí čas zajel Hayden Paddon (+2s) a stejně jako dopoledne (to se tato zkouška jela jako RZ11) byly rozestupy na této zkoušce mezi nejlepšími hodně malé. 4 km před cílem zkoušky ale chyboval a šel přes střechu Mads Ostberg (posádka by měla být v pořádku), což je škoda, protože po delší době za volantem předváděl sympatický výkon. 15 vteřin na Neuvillea a Tänak ztratil průběžně vedoucí Elfyn Evans a oba dva dříve zmiňovaní piloti se mu tak v průběžném pořadí docela přiblížili (30,4s respektive 38,8s).

RZ15 zvládl nejlépe Thierry Neuville, druhý čas zajel Ott Tänak (+6,9s) a třetí byl Hayden Paddon (+10,4s). Průběžně vedoucí muž, Elfyn Evans zajel až šestý čas a ztratil na Neuvillea dalších 18,9s, jeho vedení se tak před zítřkem dnes odpoledne rapidně snížilo. Ve stopce Evans přiznal, že se roztočil a že dnes během odpoledne nedokázal navázat na svůj dobrý rytmus. 

Výsledky po RZ15

Pořadí po RZ Posádka
vůz
Celkový čas
(penalizace)
Ztráta na vedoucího
1. E. Evans - D. Barritt
Ford Fiesta WRC
2:53:45,7 - - -
2. T. Neuville - N. Gilsoul
Hyundai i20 Coupé WRC
  +11,5
3. O. Tänak - M. Järveoja
Ford Fiesta WRC
  +26,8
4. S. Ogier - J. Ingrassia
Ford Fiesta WRC
  +49,9
5. J.-M. Latvala - M. Anttila
Toyota Yaris WRC
  +1:24,6
6. H. Paddon - J. Kennard
Hyundai i20 Coupé WRC
+1:10 min +4:26,7
7. J. Hänninen - K. Lindström
Toyota Yaris WRC
+9:34,3
8. L. Bertelli - S. Scattolin
Ford Fiesta WRC
  +12:10,0
9. D. Sordo - M. Martí
Hyundai i20 Coupé WRC
  +13:26,8
10. P. Tidemand - J. Andersson
Škoda Fabia R5
  +13:57,5

Sobotní dopoledne:
Elfyn Evans dokázal v sobotu ráno navázat na svoje vystoupení z pátku a vyhrál RZ10 před Neuvillem (+0,8s) a Meekem (+2,1s). Neuville (trefil mez a měl velké štěstí, že do cíle dojel jenom s vyzutou pneumatikou) se díky tomu dostal na průběžné druhé místo před Madse Ostberga na privátním Fordu. Nora v barvách Jipocaru trápil problém s hydraulikou - konkrétně mu přestala fungovat ruční brzda a centrální diferenciál. Citroënu se podařilo do soutěže vrátit jen vůz Meekea. Breen se o to také pokusil, ale z vozu mu unikala kapalina. I přes velkou snahu mechaniků se to nepodařilo vyřešit a Ir musel vzdát. Ogiera zbrzdil pes na trati, Tänakovi "chíplo" auto na startu.

RZ11, 38,6 km dlouhá zkouška, znamenala vítězství pro Krise Meekea před Thierrym Neuvillem (+0,6s) a Ottem Tänakem (1,5s). Tänak se díky tomu dostal průběžně před týmového kolegu Ogiera. Evans zajel 'až' 6. nejrychlejší čas (+6,2s), protože jej potkal pomalý defekt pneumatiky. Juho Hänninen se s druhou tovární Toyotou Yaris WRC dostal na průběžné 8. místo před Lorenza Bertelliho. 

Před obědem projel RZ12 nejrychleji opět Kris Meeke, tentokrát mu sekundoval (+1,1s) Mads Ostberg, třetí byl opět Ott Tänak (+1,8s) - Estonec udělal dvoje hodiny. Ostbergovi se mezi testy podařilo opravit ruční brzdu, diferenciál však stále nefungoval. Jenže to jej brzdilo hlavně v rychlých pasážích (předchozí test), tato zkouška byla pomalá a klikatá. Lídr Evans se dostal do dalších problémů, když se Daniel Barritt ztratil v poznámkách a posádka trefila břeh. Výsledkem byl další defekt a ztráta 14s na Meekea. Juho Hänninena potkal stejný problém jako včera s výkonem motoru - to Fina srazilo zpět na 9. místo.

Výsledky po RZ12

Pořadí po RZ Posádka
vůz
Celkový čas
(penalizace)
Ztráta na vedoucího
1. E. Evans - D. Barritt
Ford Fiesta WRC
2:09:35,6 - - -
2. T. Neuville - N. Gilsoul
Hyundai i20 Coupé WRC
  +44,1
3. M. Ostberg - O. Floene
Ford Fiesta WRC
  +53,0
4. O. Tänak - M. Järveoja
Ford Fiesta WRC
  +57,1
5. S. Ogier - J. Ingrassia
Ford Fiesta WRC
  +1:11,6
6. J.-M. Latvala - M. Anttila
Toyota Yaris WRC
  +1:25,7
7. H. Paddon - J. Kennard
Hyundai i20 Coupé WRC
+10s +3:42,1
8. L. Bertelli - S. Scattolin
Ford Fiesta WRC
  +6:28,1
9. J. Hänninen - K. Lindström
Toyota Yaris WRC
  +6:55,2
10. P. Tidemand - J. Andersson
Škoda Fabia R5
  +10:37,0

Páteční odpoledne:
Odpolední sekce obsahovala čtyři měřené úseky, když se samozřejmě jednalo o druhé průjezdy dopoledních zkoušek. Po servisu začal nejlépe Elfyn Evans, který RZ6 zvládl v nejrychlejším čase. Druhý čas zajel Thierry Neuville (+8,7s) a třetí byl Mads Ostberg (+12s). Norský soutěžák, který se v MS objevuje letos po Švédsku teprve podruhé, se díky tomu posunul na průběžné druhé místo, o místo si tak pohoršil Jari-Matti Latvala. Z průběžně čtvrtého až na šesté místo se propadl Ott Tänak, o příčku si polepšili Seb Ogier a Thierry Neuville. Na deváté místo se posunul na úkor Pontuse Tidemanda jedoucího s tovární Fabií R5 Juho Hänninen s druhým Yarisem WRC. Problémy s přehřívajícím se motorem podobné těm z Mexika reportoval Latvala, který musel dle svých slov ubrat na tempu. Na druhou stranu podobné problémy zažíval i Thierry Neuville. 

RZ7 ovládl opět Elfyn Evans, avšak tentokrát společně s Haydenem Paddonem, když oba zajeli 20,44 km v na desetinu stejném čase! Třetí Mads Ostberg ztratil 0,1s, čtvrtý Ott Tänak 0,4s a pátý Thierry Neuville 0,6s. Zkouška byla tedy velmi vyrovnaná. Ott Tänak se vrátil v průběžné klasifikaci ze šestého místa na čtvrté. O dvě příčky se propadl Sébastien Ogier, který dle svých slov jel úplně na maximum, jezdci na Fordech Fiesta WRC si ale i tak vyměnili pozice. Pátou příčku mezi nimi si podržel Neuville. Problémy z předchozí RZ dokázal vyřešit Jari-Matti Latvala.

RZ8 zvládl nejlépe Hayden Paddon, druhý čas zajel vedoucí muž průběžné klasifikace, Elfyn Evans (+4s) a třetí Thierry Neuville (+7,1s). Belgičan se díky tomuto času posunul z průběžně páté na třetí pozici. Seb Ogier poskočil z šesté na čtvrtou pozici a opět si tak prohodil místo s týmovým parťákem, Ottem Tänakem (7. čas, +13,7s), který byl po této zkoušce, na které dostal 10 km před cílem defekt, průběžně pátý. Ze třetího až na šesté místo se propadl Jari-Matti Latvala, který ztratil přes 38 vteřin, protože během zkoušky trefil kámen a dostal defekt. Svým nejrychlejším časem se posunul na průběžné osmé místo Hayden Paddon na úkor Lorenza Bertelliho jedoucího už také se speciálem Ford Fiesta WRC specifikace 2017. Seb Ogier reportoval, že za jedním z horizontů trefil kámen a ohnul řízení. 

RZ9 krátká superspeciálka, kterou nejrychleji zvládl Thierry Neuville, druhý čas zajel Jari-Matti Latvala (+0,3s) a třetí byl Sébastien Ogier (+1,4s).

Výsledky po RZ9

Pořadí po RZ Posádka
vůz
Celkový čas
(penalizace)
Ztráta na vedoucího
1. E. Evans - D. Barritt
Ford Fiesta WRC
1:24:55,4 - - -
2. M. Ostberg - O. Floene
Ford Fiesta WRC
  +55,7
3. T. Neuville - N. Gilsoul
Hyundai i20 Coupé WRC
  +1:00,7
4. S. Ogier - J. Ingrassia
Ford Fiesta WRC
  +1:06,7
5. O. Tänak - M. Järveoja
Ford Fiesta WRC
  +1:11,3
6. J.-M. Latvala - M. Anttila
Toyota Yaris WRC
  +1:29,9
7. H. Paddon - J. Kennard
Hyundai i20 Coupé WRC
+3:41,8
8. L. Bertelli - S. Scattolin
Ford Fiesta WRC
  +4:13,9
9. J. Hänninen - K. Lindström
Toyota Yaris WRC
  +4:48,6
10. P. Tidemand - J. Andersson
Škoda Fabia R5
  +6:32,3

Páteční dopoledne:
V pátek ráno začal nejrychleji Elfyn Evans s Fordem Fiesta WRC na pneumatikách DMACK. Welšan však v cíli RZ2 připustil, že těží z lepší startovní pozice. Druhý čas zajel Kris Meeke (+4,6s) a třetí byl Dani Sordo (+6,9s). V malé rychlosti otočil svůj Hyundai i20 Coupé WRC Hayden Paddon. Novozélanďan tak ztratil 2:41 min. a je prakticky jasné, že svoje loňské vítězství tak téměř jistě neobhájí. Vůz poškozen zásadně není a Hayden může pokračovat. Technické problémy potkaly také Juho Hänninena s Toyotou. Fin neměl dostatečný výkon motoru (ztráta 45s). Latvala poukázal na velkou zrádnost letošní soutěže - seznamovací jízdy probíhaly za silného deště, teď je sucho.

RZ3 znamenala opět double pro Velkou Británii. Pořadí Evans 1. a Meeke 2. zůstalo též zachováno. Třetí čas zajel tentokrát Tänak, který mezi RZ2 a RZ3 měnil nastavení svého Fordu. Do velkých problémů (+11:25 minut) se dostal Dani Sordo - Španěl trefil velký kámen na trati, což zlomilo tyč řízení. Jezdec Hyundai musel zastavit a provést opravu. Hänninen pořád bojuje s nedostatečným výkonem motoru u své Toyoty Yaris WRC. Neuvilleovi praskl tlumič. Ogier i Latvala očesali aerodynamiku na svých autech. 

Evans vyhrál i RZ4, avšak tentokrát se to neobešlo bez vzrušení před testem. Elfyn musel vůz tlačit, což se dle jeho slov podepsalo na jeho výkonu ve zkoušce samotné. Druhý čas zajel Latvala (+2,8s) a třetí Tänak (5,6s). V celkovém pořadí se tvrdě bojuje třetí příčku mezi Ostbergem, Tänakem a Ogierem. Zatím vypaluje rybník továrním Fordům Ostberg, který však těží z lepší pozice na trati. RZ4 byla pohromou pro Citroën - Kris Meeke ztratil 6:30 min a Craig Breen 5:09 min. Meekea nakopla jedna z děr, kterou neměl poznamenanou v rozpise, a vyletěl z tratě. Breenovi zůstal zaseknutý pátý rychlostní stupeň.

Dopoledne zakončila divácká speciálka. RZ5 vyhrál opět Elfyn Evans, který tak zakončil snové dopoledne, když vyhrál všechny měřené zkoušky. Na přejezdu k RZ5 musely odstoupit oba Citroëny - Meeke kvůli poškození auta a Breenovi selhala převodovka.

Výsledky po RZ5

Pořadí po RZ Posádka
vůz
Celkový čas
(penalizace)
Ztráta na vedoucího
1. E. Evans - D. Barritt
Ford Fiesta WRC
43:24,1 - - -
2. J.-M. Latvala - M. Anttila
Toyota Yaris WRC
  +30,1
3. M. Ostberg - O. Floene
Ford Fiesta WRC
  +35,6
4. O. Tänak - M. Järveoja
Ford Fiesta WRC
  +39,8
5. S. Ogier - J. Ingrassia
Ford Fiesta WRC
  +41,7
6. T. Neuville - N. Gilsoul
Hyundai i20 Coupé WRC
  +50,2
7. L. Bertelli - S. Scattolin
Ford Fiesta WRC
+2:15,1
8. H. Paddon - J. Kennard
Hyundai i20 Coupé WRC
  +3:11,8
9. P. Tidemand - J. Andersson
Škoda Fabia R5
  +3:15,5
10. J. Hänninen - K. Lindström
Toyota Yaris WRC
  +3:31,0

Čtvrteční část první etapy:
Ve čtvrtek večer místního času odstartovala soutěž speciálkou v Cordobě. Nejrychlejší čas zde zajel Ogier před Evansem a Sordem. Welšan a Španěl zajeli stejný čas. Do TOP10 se nevešel v Argentině poprvé startující Breen s Citroënem C3 WRC (11. čas). 

Výsledky po RZ1

Pořadí po RZ Posádka
vůz
Celkový čas
(penalizace)
Ztráta na vedoucího
1. S. Ogier - J. Ingrassia
Ford Fiesta WRC
1:53,8 - - -
2. E. Evans - D. Barritt
Ford Fiesta WRC
  +0,9
= D. Sordo - M. Martí
Hyundai i20 Coupé WRC
  +0,9
4. T. Neuville - N. Gilsoul
Hyundai i20 Coupé WRC
  +1,6
5. J.-M. Latvala - M. Anttila
Toyota Yaris WRC
  +2,1
6. M. Ostberg - O. Floene
Ford Fiesta WRC
  +2,4
7. H. Paddon - J. Kennard
Hyundai i20 Coupé WRC
+2,5
8. K. Meeke - P. Nagle
Citroën C3 WRC
  +2,7
9. O. Tänak - M. Järveoja
Ford Fiesta WRC
  +3,1
10. J. Hänninen - K. Lindström
Toyota Yaris WRC
  +3,8
Vytisknout

Diskuze: Rally Argentina: Evans prohrává boj s Neuvillem o 0,7s! Belgičan vítězí po druhé za sebou

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

cvrček, věroslav

Věroslav Cvrček díl 2. „Zážitky ze Safari rally by byly na celou knihu“

reklama

Doporučujeme

GPD RallyCup 2017 - Kopřivnice, duben

GéPéDéčko v obraze

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud