Budou kompletně nové vozy Toyota černými koni letošního Dakaru?

iM2, 30. prosince 2015, 16:38 Aktualizováno 31.12.2015, 22:30 Google+

V souvislosti s letošním Dakarem se hodně mluví o souboji mezi týmem Mini a Peugeot. Nicméně také tým Toyoty může hrát důležitou roli. Hiluxy byly totiž kompletně přepracovány.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Giniel de Villiers / Dirk von Zitzewitz na loňském Dakaru

Giniel de Villiers / Dirk von Zitzewitz na loňském Dakaru | foto: Red Bull

Sdílejte článek

Jaký koncept se prosadí na letošním Dakaru? Peugeot sází druhým rokem na koncept buggy, který mu díky odlišným pravidlům nabízí možnost většího odpružení, což se na takovýchto terénech může hodit. Nicméně vyloženě pouštních etap s dunami a pískem po výpadku Chile a Peru v itineráři zase až tolik není - jen jeden a půl dne. Zbytek budou tvořit rychlé a jasně dané cesty.

To by mělo představovat výhodu pro agilnější speciály Mini a Toyota s pohonem všech kol. I mezi Němci (Mini nasazuje německý X-Raid) a Jihoafričany (Toyoty zase jihoafrická Toyota) jsou ale rozdíly - Mini má stejně jako Peugeot třílitrové turbo dieselové motory, ale Toyoty mají atmosferické benzínové agregáty.

U útrobách Toyot budou benzínové osmiválce původem z Lexusu RC-F V8. Ty by v závodní verzi měly dávat asi 285 kW (387 koní), točivý moment by měl být asi 600 Nm, ten by měl být navíc díky ploché křivce točivého momentu dostupný už od 2 000 otáček za minutu. Přepracován je také pohon auta s větším a zároveň výrazně lehčím středovým diferenciálem. Nová je také převodovka, podvozek auta a palubní elektronika, na jejíž kabeláži bylo ušetřeno také dost váhy. 

img-responsive

Pro Dakar 2016 můžeme očekávat zcela přepracovaný Hilux | foto: Red Bull

V uplynulých pěti letech jsme mohli vidět na Toyotě Hilux, které nasazuje tým Hallspeed, signifikantní vylepšení. Aktuální auto tak má s tím z roku 2012 společného jen pramálo. Na Dakaru 2016 uvidíme Hilux v novém kabátu, jehož design samozřejmě odpovídá inovované seriové verzi, která bude mít evropskou premiéru až v březnu na autosalonu v Ženevě. 

Změnami prošel pro letošní Dakar tým kolem šéfa Glyna Halla, který je pro ročník 2016 zapsán jako Toyota Gazoo Racing SA, také po jezdecké stránce. V Hiluxu #301 pojedou vítězové Dakaru z roku 2009, Giniel de Villiers a navigátor Dirk von Zitzewitz. Žádné jiné duo nezískalo od přesunu Dakaru na Jihoamerický kontinent tolik podiových umístění jako tato dvojice. Dalšími posádkami budou Leeroy Poulter/Rob Howie, tato dvojice na sebe dokázala už vloni upozornit několika silnými etapovými výsledky, dále pak dvojice Yazeed Al-Rahji/Timo Gottschalk, kteří na Dakaru 2015 s Toyotou Hilux před svým odstoupením dokázali zvítězit v jedné z etap. 

Poslední test tým zorganizoval v okolí města Upington v Jižní Africe. Na členy týmu Toyota Gazoo Racing SA čekaly teploty až kolem 45 °C, ale Hiluxy nezaznamenaly ani za těchto podmínek žádné problémy a na testovací trati, která se má dost podobat cestám na Dakaru, najely spoustu kilometrů. Součástí testu byly rovné a rychlé úseky, ale i měkké duny. Giniel de Villiers po testu řekl: "Nový Hilux je v každém ohldu lepší než jeho předchůdce. Tým udělal neuvěřitelný pokrok a já jsem hodně optimistický."

 

Vytisknout

Diskuze: Budou kompletně nové vozy Toyota černými koni letošního Dakaru?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Rentor RallyCup Bochoř

Rentor RallyCup v Přerově

Rally Morava (CZE)

Martin Lehký: „Závodění mi dělá hezčí den a hezčí život.“

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally ValMez letos otevře seriál sprintrally

Kohn, Filip

Švédská houpačka pro FilipaKohna a Toma Woodburna

Dohnal, René - Švec, Roman

Šampión ERT René Dohnal se vrací na české tratě

Rally Kopná (CZE)

Michal Kolář: „Do nové sezony s novým vozem.“

reklama

Doporučujeme

PF

PF 2016 od RallyZone.cz

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud