X-Raid po Dakaru: Pravidla nás znevýhodnila

iM2, 28. ledna 2017, 14:41 Google+

Tým X-raid Mini neměl na letošním Dakaru v podstatě žádnou šanci ani na podium. Dle týmového šéfa, Svena Quandta, byli znevýhodněni také tím, že jejich speciály jsou dieselové čtyřkolky.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Mini na konkurenci opět nestačilo

Mini na konkurenci opět nestačilo | foto: Red Bull

Sdílejte článek

Mezi lety 2012 a 2015 dokázal německý tým X-raid se speciály Mini All4-Racing opanovat Rally Dakar. Letos tým do Jižní Ameriky přivezl přepracovanou verzi speciálu Mini John Cooper Works Rally. Ale proti buggy Peugeotu s pouze zadním pohonem neměli zdaleka šanci. X-raid měl v TOP 10 sice tři auta, ale do boje o podium promlouvat nemohl. Orlando Terranova byl v cíli nejlepším Mini až na šestém místě se ztrátou asi dvou hodin.

Týmový manažer, Sven Quandt, se zpětně za Dakarem ohlíží: "Byl to těžký Dakar a to nejen nezbytně ze sportovního hlediska. Letos byly podmínky pro všechny velmi náročné. Teploty zkraje Dakaru přes 40 stupňů, pak vysoké výšky v Bolívii přes 4000 metrů a k tomu spousta dešťů a zimy. To bylo jak fyzicky tak mentálně velmi náročné. Naši mechanici přesto odvedli super práci a předvedli výdrž."

"Naše Mini i letos předvedly svoji spolehlivost, bohužel pravidla vynutila vliv, kterému jsme nemohli zabránit a který zamezil lepším výsledkům. K tomu patří také to, že dieselové čtyřkolky byly díky technickým pravidlům v jasné nevýhodě. Spousta rychlých, vlnitých a kamenitých pasáží, které letos byly v harmonogramu, byly pro naše Mini těžké.

img-responsive

X-Raid marně vzpomíná na vítězná léta | foto: X-raid

Neměli jsme na nich žádnou šanci proti buggy. Proto se budeme v budoucnu ještě více zabývat otázkou dvoukolky," říká šéf týmu. Nejslibněji se ze sestavy Mini jevil Mikko Hirvonen. Fin dlouho držel pozici, která mu při jeho druhém Dakaru slibovala vyhlídky na boj o podium. Jenže pak udělala dvojice navigační chybu a navíc se srazila s kamionem - při tom došlo k poškození chladiče. Hirvonen tak dojel do cíle na 13. místě.

Hirvonen zažil spoustu obtíží v jeden den
"Určitě to letos bylo těžší a větší výzvou než vloni. Nakonec to nevyšlo podle našeho plánu, ale na začátku jsme měli dobrou rychlost a byli jsme spokojení. Spousta problémů které jsme měli, nás potkaly v jediný den. To ale patří k Dakaru, moc jsem si to užil, je to dobrodružství. Dojeli jsme do cíle, což mě těší. Auto fungovalo dobře. S vylepšeními, která jsme na autě udělali, jsme měli reálnou šanci na podium," říká Mikko Hirvonen. 

Také Orlando Terranova věří, že měl na víc než 6. místo: "Byl to pěkný závod. První týden byl pro nás těžký, protože jsme udělali několik chyb. Ty nás stály hodně času, ale druhý týden už byl dobrý. Etapy byly dlouhé a náročné na navigaci, ale auto bylo fantastické, což nás těší."

Vytisknout

Diskuze: X-Raid po Dakaru: Pravidla nás znevýhodnila

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Valašská Rally (CZE)

Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

Kohn, Filip

Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Valašská Rally (CZE)

Valašská rally - fotogalerie Kuby Machálka

Valašská Rally (CZE)

Valaška láká do ValMezu už na sobotu

Březík, Adam - Krajča, Ondřej

Samohýl Škoda Team přezbrojil na Škodu Fabia RS Rally2

Rallysprint Halenkovice (CZE)

Rallysprint Halenkovice

reklama

Doporučujeme

Na Monte Carlu jel Andreas v týmu Škoda Motorsport

Mikkelsen pomýšlí na návrat do WRC s Polem WRC 2017

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Spokojenost i rozpaky u Samohýl Škoda Teamu po Valašce

  2. Filip Kohn v Maďarsku vítězný, nyní jej čeká Rally Croatia

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud